π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος: «Χαῖρε Σταυρέ· Ἀνόρθωσις πεπτωκότων»

 Σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης και θρησκευτικής ευλάβειας τελέσθηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός το απόγευμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου ε.έ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Αιγίου, χοροστατούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, και συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου από Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.

Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Ακολουθίας, τον Θείο λόγο κήρυξε ο προσκεκλημένος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών,  η ομιλία του οποίου είχε θέμα: «Χαῖρε Σταυρέ· Ἀνόρθωσις πεπτωκότων», λαμβάνοντας αφορμή από την προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και τον Ύμνο «Τὸν Σταυρόν σου προσκυνοῦμεν Δέσποτα».

“Ο Ύμνος αυτός”, επισήμανε ο ομιλητής, “δείχνει την αγάπη και τον σεβασμό των πιστών προς τον Τίμιο Σταυρό, ο οποίος έγινε το όργανο της σωτηρίας”. Κατόπιν, αφού ανέπτυξε την ιστορία του Τιμίου Σταυρού, τόνισε ότι “η άπειρη αγάπη του Θεού από αιώνες φρόντισε, ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα να εκπληρωθεί το σχέδιο της Θείας Οικονομίας και να μπορέσει να λυτρωθεί το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία και τον θάνατο. Ο Τίμιος Πρόδρομος προφήτευσε, όταν συνάντησε τον Ιησού Χριστό: «Ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου» (Ἰω. α΄ 29). Δεν είναι «ὁ ἄρας» ή «ὁ μέλλων αἴρειν», αλλά «ὁ αἴρων». Έγινε αυτός που ανέλαβε να σηκώνει συνέχεια την αμαρτία των ανθρώπων.”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Αρτέμιος και στη συνέχεια ερμήνευσε τον λόγο του Ιερού Χρυσοστόμου «οὐ τότε μόνον ἔλαβεν ὅτε ἔπαθεν, ἀλλ’ ἐξ ἐκείνου μέχρι τοῦ παρόντος αἴρει τὰς ἁμαρτίας, οὐκ ἀεὶ σταυρούμενος… ἀλλ’ ἀεὶ καθαίρων διὰ τῆς μιᾶς ἐκείνης θυσίας». (PG 59, 116)

Ο π. Αρτέμιος ολοκλήρωσε την ομιλία του, υπογραμμίζοντας ότι “για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε και να βιώσουμε το μεγάλο Μυστήριο του Τιμίου Σταυρού, θα πρέπει να ταπεινωθούμε, να αναγνωρίσουμε την αμαρτία και τα λάθη μας και να αποκτήσουμε πραγματική και θυσιαστική αγάπη προς τους συνανθρώπους μας, μιμούμενοι κατά πάντα την άπειρη αγάπη και το παράδειγμα του Σταυρωθέντος και Αναστάντος Ιησού Χριστού”.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον άγιο Πρωτοσύγκελλο Πατρών π. Αρτέμιο για την ευκαιρία της πνευματικής ανατροφοδότησης, που προσέφερε στον κλήρο και τους ευσεβείς πιστούς της Εκκλησίας μας, με τη μεστή υψηλών θεολογικών νοημάτων ομιλία του περί του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, του ιερότερου συμβόλου της Χριστιανοσύνης, και ευχήθηκε να έχουν όλοι οι πιστοί και ευλαβείς χριστιανοί τον Σταυρό ως πρότυπο ταπεινώσεως και θεώσεως, ενώ προέτρεψε όλοι να φέρουν  επάνω τους τον Σταυρό για πνευματική ενδυνάμωση και θεία προστασία.