Πώς επιδρούν οι νέες τεχνολογίες στη ζωή μας, το θέμα διάλεξης στο «Πολύκεντρο»

Aπό το Διεθνές Επιμελητήριο Νέων Ελλάδας

 Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα “Οι επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών και η σωστή χρήση τους – Πώς τα κινητά, οι υπολογιστές και τα ασύρματα δίκτυα επιδρούν στη ζωή μας”, παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Μυρτιάς Αιγίου, σε οργάνωση του Διεθνούς Επιμελητηρίου Νέων Ελλάδας (JCI Hellas) και σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και την Ένωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αιγιαλείας.

Ομιλήτρια ήταν η αιγιώτισσα πρόεδρος του JCI Hellas κα Σοφία Μιχαλοπούλου, η οποία με απλό και κατανοητό τρόπο παρουσίασε με παραδείγματα αλλά και αξιοποιώντας επιστημονικές παρεμβάσεις, τον ασφαλή τρόπο για να χρησιμοποιούνται τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αλλά και τα ασύρματα δίκτυα wi-fi που αποτελούν στοιχεία της καθημερινότητάς μας. Εκτός από το σοβαρό ζήτημα της χρήσης των greeklish στις καθημερινές επαφές, ιδιαίτερα παιδιών και εφήβων, που καταστρέφει τη σχέση με την ελληνική γλώσσα, ειδική αναφορά έγινε στο πώς πρέπει οι γονείς να οριοθετούν τη χρήση των προαναφερθεισών συσκευών στα παιδιά, που είναι και πιο ευάλωτα τόσο στον εθισμό χρήσης διαδικτύου όσο και στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων -και όχι μόνο. Έγινε επίσης λόγος για τις πληροφορίες, φωτογραφίες και άλλα προσωπικά στοιχεία κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα χάρη στην αφέλεια και την αθωότητα των μικρών παιδιών, αποτελώντας όμως κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή και τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα.

Η αλόγιστη χρήση όλων των συσκευών της νέας τεχνολογίας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ψυχική και σωματική υγεία μικρών και μεγάλων και γι’αυτό πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, σημείωσε η κα Μιχαλοπούλου, αξιοποιώντας τη ρήση του Ιπποκράτη «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν».

To Διεθνές Επιμελητήριο Νέων – Junior Chamber International (JCI) είναι κοινότητα νέων πολιτών ηλικίας 18 – 40, που ιδρύθηκε πριν από 100 χρόνια με έδρα τις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα το παράρτημα του JCI ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1975. Σήμερα, το JCI αποτελείται από 200.000 ενεργά μέλη και εκατομμύρια απόφοιτους (JCI Alumni), σε 6.000 κοινότητες σε 100 και πλέον χώρες παγκοσμίως. Τα μέλη του JCI διοργανώνουν και εμπλέκονται σε ποικίλες δραστηριότητες, από τη στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης μέχρι και διεθνή έργα. Μεταξύ άλλων, στην παρούσα φάση το ελληνικό τμήμα του JCI ασχολείται με καμπάνια ενημέρωσης για τη σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών αλλά και τη διαφύλαξη της χρήσης της ελληνικής γλώσσας, που θεωρείται η «μητέρα των γλωσσών».

 

dsc_0787 dsc_0798