Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας: «Η ζωή ξεκινά από τη θάλασσα και δεν μπορούμε να της γυρίζουμε την πλάτη»

Από την πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας κα Μαρία Ιατροπούλου, δίνεται στη δημοσιότητα η εξής ανακοίνωση:

“Διαβάσαμε με προσοχή τη δήλωση των κ.κ. Γούτου – Ψυχράμη για τη δρομολογούμενη λειτουργία καρνάγιου (!) στην περιοχή της Χαρτοποιίας και την πράξη που προστίθεται στην συνειδητή υποβάθμιση η οποία συντελείται επί 4 χρόνια στο χώρο και στην παραλιακή περιοχή (!). Διαβάζουμε ότι είναι υπεύθυνος ο κ. Καλογερόπουλος για την υποβάθμιση της παραλιακής ζώνης, για επικοινωνιακά τρικ και δεν συμμαζεύεται και άλλα ευτράπελα, που καμιά σχέση με την πραγματικότητα έχουν.

Η αλήθεια είναι ότι τα πάλαι ποτέ «πουλαίν», ο μεν κ. Γούτος του πρώην Δημάρχου Αιγίου Αποστόλη Καραφωτιά -από το 2006- και η δε κα Ψυχράμη του πρώην Δημάρχου Αιγιαλείας Στάθη Θεοδωρακόπουλου -από το 2010-, οι οποίοι από την πρώτη εκλογή τους μέχρι και σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια είναι στη δημοτική σκηνή του τόπου μας, γνωρίζουν προσωπικά από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής τους, και μάλιστα από θέσεις εξουσίας της εκάστοτε δημοτικής αρχής που κατείχαν, ότι από το 1997 μέχρι και το 2004, όταν εκδόθηκε η τελευταία ομόφωνη απόφαση από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο για αξιοποίηση του χώρου που δικαιωματικά ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο, καθώς όπως βλέπει ο οποιοσδήποτε, είναι εκτός του χώρου της Χαρτοποιίας, ο οποίος επί Δημαρχίας Καλογερόπουλου επέστρεψε στο Δήμο και ήδη έχει εκπονηθεί μελέτη για την αξιοποίηση του χώρου από το Δήμο και την ένταξή του σε σχετικό πρόγραμμα και έχει τη δική της διαδρομή επιτυχίας, ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσιζαν να αξιοποιήσει το Λιμενικό Ταμείο την εν λόγω έκταση, η οποία είναι ανεξάρτητη από τα κτήρια και  τον υπόλοιπο χώρο της Χαρτοποιίας, είναι όμορη της οδού Μενελάου στην Μυρτιά και δεν περιλαμβάνει κανένα κτήριο από το χώρο, εκτός από το μισογκρεμισμένο φυλάκιο το οποίο στεγάζει γνωστό άστεγο της πόλης, από την προηγούμενη τουλάχιστον δημοτική αρχή μέχρι και σήμερα. Όλοι οι άνθρωποι που διαδραμάτισαν ρόλο εξουσίας στο δήμο εδώ και 30 τουλάχιστον έτη, αρχής γενομένης από τον τότε Δήμαρχο Λέλο Σιαβελή και εν συνεχεία από Αλέκο Μέγαρη, Γιώργο Περπή, Αποστόλη Καραφωτιά, Στάθη Θεοδωρακόπουλο και Θανάση Παναγόπουλο, δημοτικούς συμβούλους που επί χρόνια ασκούσαν εξουσία στην πόλη και Προέδρους του Λιμενικού Ταμείου που με επιμονή και αγώνα διεκδίκησαν αυτό που ανήκει δικαιωματικά στη Λιμενική Ζώνη της πόλης μας, είχαν συμφωνήσει στο αυτονόητο, ότι η παραλιακή ζώνη χρειάζεται χώρους για να αναπτυχθεί και να υποστηριχθούν οι απαραίτητες εργασίες της.

Κατά το παρελθόν, τουλάχιστον δύο δήμαρχοι κράτησαν την προεδρία του Λιμενικού Ταμείου, παράλληλα με την θέση του Δημάρχου, δίνοντας έτσι στην παραλία την αίγλη που χρειαζόταν, προκειμένου να αναπτυχθεί πάνω στις ομόφωνες αποφάσεις που επί 30 έτη έχουν παρθεί, για να προχωρήσει η πόλη παραπάνω στην ανάπτυξή της. Αν ψάχνει κάποιος για σκοτεινά σημεία και φαντάσματα, θα πρέπει να κοιτάξει πίσω στο χρόνο, όταν όλα ήταν έτοιμα και ποτέ δεν έγινε τίποτα. Γιατί άραγε; Αυτό δεν θα το απαντήσω εγώ ή η σημερινή Δημοτική Αρχή, καθώς δεν συμμετείχαμε με κανένα τρόπο στις λήψεις αποφάσεων που ήδη δεσμεύουν τις διαδικασίες και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν σήμερα.

Είναι πρωτοφανής η επίθεση που δέχεται το Λιμενικό Ταμείο και η επικεφαλής της γιατί αποφάσισε να πράξει τα αυτονόητα και να κάνει πράξη τις ομόφωνες επί 30κονταετία αποφάσεις των προκατόχων της και των αρχόντων της πόλης. Είναι πρωτοφανής η αδυναμία ανάγνωσης της απόφασης της Δημόσιας Υπηρεσίας και η διαστρέβλωση των νόμιμων διαδικασιών που απαιτούνται σε βάθος χρόνου και η απόκρυψή τους από τους συμπολίτες μας για να ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία στην παραλιακή ζώνη. Η εν λόγω απόφαση είναι συνέχεια της ολοκληρωμένης ήδη ανάθεσης των μελετών για το master plan της χερσαίας και λιμενικής ζώνης, της σχεδόν έτοιμης να δημοπρατηθεί εργασίας για την κατασκευή του καταφυγίου τουριστικών σκαφών πλησίον του Αγίου Νικολάου, της μεγάλης ανταπόκρισης του ενδιαφέροντος διάφορων ειδικοτήτων επιχειρηματιών της χώρας για την μεγάλη ώθηση και ολοκλήρωση των εργασιών στο λιμάνι μας. Εργασίες που δεν έγιναν από μόνες τους αλλά είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και καθημερινού αγώνα να σταθεί η Λιμενική Ζώνη Αιγίου στο ύψος των σύγχρονων και κερδοφόρων απαιτήσεων της εποχής μας με προφανή οφέλη για το σύνολο των συμπολιτών μας.

Είναι τουλάχιστον ντροπή να ευτελίζεται η προσπάθεια τόσων πολλών ανθρώπων που συνεργάστηκαν στο παρελθόν για να γίνει αυτό που πρέπει για την παραλιακή μας ζώνη. Είναι τουλάχιστον οδυνηρό να διακόπτεται η ροή  της ιστορίας και της πορείας για μικροπολιτικά παιχνίδια και συμφέροντα εκλογικά. Αυτά έχουν πάει το Δήμο πίσω τόσα χρόνια και δεν άφησαν να γίνουν τα μεγάλα έργα που οραματίστηκαν οι προηγούμενοι από εμάς και εμείς είμαστε συνέχειά τους. Είναι μεγάλο ατόπημα να ανοίγουν θέσεις εργασίας για τους συμπολίτες μας και να τους στερείται αυτή η δυνατότητα ζωής. Είναι τουλάχιστον αστείο να λένε κάποιοι στους βασανισμένους γείτονες της παραλιακής ζώνης και της Χαρτοποιίας ότι δεν θα επιτρέψουν να καθαριστεί, να καλλωπιστεί και να αποδώσει επαγγελματικά το οικόπεδο που σχεδόν ακουμπάει στα σπίτια τους και αυτοί, να ξέρετε, γνωρίζουν το χώρο και τις μεταβολές του καλύτερα από όλους μας και ελπίζουν στις καλύτερες ημέρες. Είναι θράσος να κρατάτε όμηρο όλη την παραλιακή ζώνη γιατί έτσι θέλετε, χωρίς ποτέ μα ποτέ να προτείνετε κάτι επιστημονικά τεκμηριωμένο για την αναβάθμισή της. Είναι τουλάχιστο εξευτελιστικό εσείς, που δεν ψηφίσατε δύο φορές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του λιμενικού Ταμείου που περιλάμβανε την καθαριότητα και τον καλλωπισμό του χώρου για την τοποθέτηση της Παναγίας της Τρυπητής στην θέση της και για  τη γιορτή στη Χάρη Της, να μιλάτε χωρίς να γνωρίζετε και να έχετε διαβάσει ούτε και τα προσαγόμενα έγγραφα που έχουν δημοσιευτεί κατά πως ορίζει ο Νόμος.

Αντί να γκρινιάζετε και να εκτίθεστε θα ήταν πιο χρήσιμο να ενωθούμε όλοι μαζί, για το καλό του Δήμου και των συμπολιτών μας, ακολουθώντας το παράδειγμα που έδωσαν στο παρελθόν οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου μας, ενωμένοι και με κοινή κάθε φορά απόφαση στα θέματα της Χαρτοποιίας και του Λιμανιού μας. Μόνο όφελος θα έχουμε όλοι από αυτή τη συμπεριφορά.

Το Λιμενικό Ταμείο άμεσα θα ενημερώσει και κατ’ ιδίαν τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με όλους τους φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το θέμα, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους συμπολίτες μας, ανοιχτά, δημόσια και με έγγραφα, σχεδιαγράμματα και φωτογραφίες, δεν υπάρχει τίποτα κρυφό σε ένα θέμα που αναδείχθηκε από εμάς, μετά από 19 χρόνια πλήρους απραξίας και αποκλειστικής ευθύνης αυτών που γνώριζαν και σιωπούσαν σε βάρος της πόλης και της προόδου. Αν κάποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για το καλό της κάτω πόλης, θα προστρέξει καλόπιστα να βοηθήσει και όχι να εμποδίσει. Σας περιμένουμε να έρθετε μαζί μας και να ενημερωθείτε για τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται παγκόσμια στα λιμάνια και αναβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων, για να βοηθήσετε, έστω και την τελευταία στιγμή στη νέα σελίδα που γυρίζει η παραλιακή ζώνη του Δήμου Αιγιαλείας. Γιατί η ζωή ξεκινάει από τη θάλασσα και δεν μπορεί κανένας να της γυρίζει την πλάτη.”