ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΙ Ο ΑΛΛΗΛΟΣΠΑΡΑΓΜΟΣ;

Επειδή µπήκε κι επισήµως  πια καλοκαίρι κι επειδή ουδείς γνωρίζει τι µας περιµένει αυτόν τον χειµώνα που θα ρθει (ο οποίος σύµφωνα µε τις προβλέψεις αναλυτών θα ναι ζοφερός) αποφάσισα να µην πολυγεµίζει το µυαλό µου σκοτούρες  κι έκλεισα τηλεόραση και κινητό! 

Το µέν πρώτο  το συνεχίζω έως και σήµερα, το δε δεύτερο είναι κοµµατάκι δύσκολο  καθώς έχει καταντήσει να ναι πολυεργαλείο! Έτσι κάπως ενηµερώθηκα κι εγώ όπως κι όλοι σας  για  την Μπαρκοσυζήτηση που χει ξεσπάσει σε όλα τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης κι όχι µόνο!

Όταν εκτίθεσαι δηµοσίως, καλώς ή κακώς, πρέπει να µάθεις ν’ ακούς το µακρύ και το κοντό του καθενός που θέλει να χαρεί έστω κι ένα λεπτό δηµοσιότητας!

Υπάρχουν  αυτοί που προβληµατίζονται και συζητούν σε χαµηλούς τόνους, υπάρχουν οι ξερόλες, υπάρχουν οι αντιδραστικοί, οι χαβαλέδες και οι κακιασµένοι!

Αν  έχεις µάθει από γεννησιµιού σου ή αργότερα αφού µορφωθείς και καλλιεργηθείς να σέβεσαι  την διαφορετικότητα και την ελευθερία έκφρασης, όλοι οι παραπάνω σχολιαστές, ακόµα και οι τελευταίοι, έχουν όλοι, κάτι να σου προσφέρουν… αυτό που λέµε σφαιρική αντίληψη των πραγµάτων. Γι’ αυτό άλλωστε και οι πλέον δυνατές προσωπικότητες είναι αυτές που χουν περάσει δια πυρός και σιδήρου… ‘Eτσι σµιλεύεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου… εκτεθειµένος σε δράσεις κι αντιδράσεις… κι όχι κλεισµένος σ’ ένα δωµάτιο προφυλαγµένος  απ’ την κοινωνία ζώντας στον µικρόκοσµό του!

Εγώ, ανέκαθεν, υπήρξα υποστηρίκτρια  της  ελευθερίας  του να ζεiς  την ζωή σου, όπως εσύ και µόνον εσύ θέλεις! ∆εν µ’ αφορούν οι καθωσπρεπισµοί  και το να είµαι κοινωνικά αποδεκτή.  Το  θεωρώ χάσιµο χρόνου… αποπροσανατολισµό  απ’ ό,τι καλό η ζωή µπορεί να σου προσφέρει! Κι  επειδή  η παραπάνω κυρία µε το ζήτα κεφαλαίο, λίγο  διαρκεί, τουλάχιστον ας την κάνουµε ν’ αξίζει και ας πάψουµε να την γεµίζουµε µε περιττά κι ας πάµε στα ουσιαστικά !

Για αρχή ας πάψουµε να δαιµονοποιούµε την διαφορετικότητα !

Γεµίσαµε την ζωή µας από µειονότητες … Καπνιστές, χοντρούς, οµοφυλόφιλους, άτεκνους, άγαµους  και πάει λέγοντας! Μας αρέσει να τους κατακρίνουµε ή να τους υπερασπιζόµαστε… ενώ το µόνο που θα ‘πρεπε να κάνουµε είναι να τους αφήσουµε στην ησυχία τους να ζήσουν τη ζωή τους! Γιατί να πρέπει να µοιάσεις στους πολλούς ; Γιατί όλη αυτή η οµοιοµορφία;

Φαντάζεστε µια γη φλατ;  Συµφωνώ θα ΄ταν ευκολότερο να την περπατάς… αλλά θα ΄χανες την έκπληξη για το τι κρύβεται πίσω από έναν λόφο, την δροσιά που εκπέµπει ένας γάργαρος ποταµός, το δέος που σου προκαλεί ένα νεφοσκεπασµένο όρος ή  την χαρά του να συναντάς, µετά από δρόµο µακρύ, τη θάλασσα ν’ απλώνεται µπροστά σου !

Ας  αρχίσουµε  να ενδιαφερόµαστε για το “µέσα” των ανθρώπων  κι  όχι για το “έξω” τους !   Ας  συνειδητοποιήσουµε πως αυτή η κοινωνία  της εικόνας µας γέµισε ψευτιά! 

Ας  πάψουµε  να βγάζουµε τ’ απωθηµένα µας  επάνω στους άλλους  κι  ας αφιερώσουµε τον χρόνο που σπαταλάµε για να κατακρίνουµε τους άλλους ,στο να  εξελιχθούµε ως άνθρωποι και να βελτιωθούµε!

Να κοιτάµε την καµπούρα µας όπως σοφά λέει ο λαός πριν  αρχίσουµε να επιπλήττουµε τους γύρω µας!

Υπάρχει βεβαίως και η εποικοδοµητική  κριτική …εκείνη φαίνεται  από µακριά πως είναι καλοπροαίρετη ! Φαίνεται στα λόγια και στις πράξεις ακόµα και στο ύφος αυτού που την κάνει! ∆εν στοχοποιεί, δεν µειώνει, αντιθέτως θίγει το πρόβληµα και προτείνει λύση , συµβουλεύει και συνεπικουρεί … διακριτικά και αθόρυβα. 

Μακριά  ας µείνουµε απ’ τους αγενείς ,τους  παντογνώστες  κι αυτούς που βρίθουν κακίας! Ας τους αφήσουµε χώρο και χρόνο  ν’ αναλογιστούν  το γιατί δεν τους πλησιάζει κανείς ! Αν έχουν µυαλό θα καταλάβουν … αν όχι… δε θα σκάσουµε και γι’ αυτό ! 

C’ est la vie ! που λένε και οι Γάλλοι !

 

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

(Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”)