Προετοιμάζεται ο Δήμος Αιγιάλειας εν όψει του χειμώνα – Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο

Υπό την προεδρία του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, συνεδρίασε την Τρίτη 5 Νοεμβρίου το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Αιγιαλείας, με αφορμή τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου και παράλληλα την έναρξη της αντιπλημμυρικής περιόδου. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν στον απολογισμό της θερινής περιόδου, τον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων για την περίοδο 2019-2020 και ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό για την περίοδο 2019-2020.

Κατά τον απολογισμό για την αντιπυρική περίοδο, που ξεκίνησε την 1η Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία τονίστηκε πως η φετινή χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες, μιας και σημειώθηκαν ελάχιστες δασικές πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ενώ και σειρά πυρκαγιών που σημειώθηκαν σε σωρούς απορριμμάτων και σε κάδους επίσης αντιμετωπίστηκαν με την έγκαιρη επέμβαση οχημάτων της Πυροσβεστικής και του Δήμου Αιγιαλείας, χωρίς να επεκταθούν.

Στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής περιόδου, έγινε αναφορά στο νέο σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων (το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας) και στα σημαντικότερα σημεία του. Κοινή διαπίστωση είναι πως μετά την κατασκευή των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων στην περιοχή (Ολυμπία Οδός και νέα σιδηροδρομική γραμμή), έχει αλλάξει και η υδάτινη ισορροπία σε αρκετά σημεία του Δήμου, με αποτέλεσμα να προκύπτει κίνδυνος για την ασφάλεια της ζωής και των περιουσιών μεγάλου αριθμού δημοτών. Ήδη στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί ο καθαρισμός των χειμάρρων Θολοπόταμος Αιγείρας και Λαγοπόταμος Πούντας, ενώ το έργο του προληπτικού καθαρισμού του συνόλου των ποταμών αποτελεί αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία το προωθεί προς δημοπράτηση. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο Δήμος Αιγιαλείας θα ενημερώσει άμεσα με υπηρεσιακό έγγραφο την αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Αχαΐας για τα πιο επικίνδυνα σημεία, ώστε να καθαριστούν από φερτά και άλλα υλικά και έτσι να απελευθερωθούν οι δίοδοι των υδάτων προς φυσικούς αποδέκτες.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην πολυαναμενόμενη δημοπράτηση για έργα απορρόφησης ομβρίων υδάτων κατάντι της νέας εθνικής οδού, για να αρθεί η επικινδυνότητα τόσο σε σημεία του οδικού δικτύου όσο και σε «κόκκινα» σημεία τοπικών κοινοτήτων που κινδυνεύουν από τυχόν μεγάλο όγκο βροχόπτωσης και εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων. Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η απουσία εκπροσώπου της Ολυμπίας Οδού από τη σύσκεψη, αν και είχε αποσταλεί πρόσκληση και ήταν γνωστό πως θα γίνει ανάλογη συζήτηση και ενημέρωση.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετούς, το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας έχει ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ετοιμότητα χειριστών ειδικών μηχανημάτων για τον καθαρισμό των δημοτικών οδών αρμοδιότητάς του. Παράλληλα, προωθείται πρόταση προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσει άμεσα σε ανάλογες ενέργειες για τις επαρχιακές οδούς αρμοδιότητάς της, ώστε με την αγαστή συνεργασία των αρμοδίων να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα χωρίς καθυστερήσεις.