Πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύναξη των νέων Εκκλησιαστικών Συμβουλίων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύναξη των νέων Εκκλησιαστικών Συμβουλίων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στο Αίγιο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, αφού καλωσόρισε τους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νέα μέλη, τους ευχαρίστησε για την αποδοχή του διακονήματος που τους ανέθεσε η τοπική μας Εκκλησία και τους ευχήθηκε το έργο τους να είναι καρποφόρο και δημιουργικό προς ωφέλεια των ενοριών και του λαού του Θεού.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος έδωσε πατρικές συμβουλές και νουθεσίες για τη σπουδαιότητα του έργου των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και του ρόλου τους μέσα στην Ενορία. “Τα πάντα”, επεσήμανε, “μέσα στην Εκκλησία θα πρέπει να γίνονται  «ευσχημόνως και κατά τάξιν», ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Ιερού Ναού και της Ενορίας. Η μέριμνα για την ευταξία και την ευπρέπεια του Ιερού Ναού, η ορθή και συνετή διαχείριση της περιουσίας και των προσόδων του, η καθημερινή τέλεση των Ιερών Ακολουθιών και η μετ’ ευλαβείας προσευχητική συμμετοχή σας σε αυτές, χωρίς περισπασμούς ή άλλες ενασχολήσεις, που απάδουν στην ιερότητα της στιγμής, η εξυπηρέτηση των ενοριτών με απόλυτη ευγένεια και διάκριση, αποτελούν τους κυριότερους στόχους της διακονίας σας.

Πρέπει να αγαπάτε τον Θεό και να έχετε ορθή αντίληψη περί της Εκκλησίας. Ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα του επιτρόπου αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τον κληρικό, έτσι ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Μεταξύ κληρικού και επιτρόπων και, κατά προέκταση, μετά των ενοριτών και βεβαίως του Επισκόπου, θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός, πνεύμα αγαστής και αρμονικής συνεργασίας.

Θα πρέπει λοιπόν ο Εκκλησιαστικός Σύμβουλος να αγαπάει τη ζωή της Εκκλησίας, τη διακονία μέσα στον Ναό, να σέβεται τον κληρικό, να υπακούει, να βλέπει τους ενορίτες ως αδελφούς με κοινό σκοπό, τη Βασιλεία του Θεού. Χρειάζεται να διακατέχεται από φρόνημα ορθόδοξο και θέληση για πνευματική ζωή. Να μην έρχεται στην Εκκλησία για να προβληθεί, καθώς τα πάντα γίνονται προς δόξαν Θεού.

Ο καθένας έχει τη θέση του μέσα στην Ενορία. Δεν χρειάζεται να γίνεται οξύθυμος, να δημιουργεί ταραχές, προβλήματα και να κατακρίνει τον κληρικό και τους αδελφούς, αλλά να διακατέχεται από αγάπη, θέληση για διακονία, προσφορά, φιλότιμο, υπακοή, ταπείνωση, διάκριση, εντιμότητα, ήθος. Κάθε άλλη συμπεριφορά είναι ξένη προς το πνεύμα της Εκκλησίας και της ζωής μέσα σε Αυτή.”

Τέλος, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας προσέφερε ως ευλογία στα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων ένα πνευματικό βιβλίο, ευχόμενος πατρικώς στον καθένα προσωπικά.