Που καταλήγουν τα δις που οι Ευρωπαίοι δίνουν στον Ερντογάν;

Η Τουρκία εισέπραξε 3 δις ευρώ για την “εκπληκτική της δουλειά στο προσφυγικό”, όπως λένε οι Γερμανοί και ο Ερντογάν ετοιμάζεται να ζητήσει άλλα τόσα! Που πάνε αυτά τα χρήματα; Στους πρόσφυγες, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Τούρκων ή ακόμη χειρότερα σε ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις; Ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt, πιστεύει ότι ένα μέρος των “ευρωπαϊκών χρημάτων” καταλήγει μέσω Τουρκίας σε οργανώσεις τζιχαντιστών.

Σε άρθρο του στο turkishminute.com ο Abdullah Bozkurt, επισημαίνει ότι στα σύνορα με Συρία και Ιράκ, οι ισλαμιστικές ΜΚΟ “φυτρώνουν σαν μανιτάρια” και η Άγκυρα κάνει τα πάντα για δυσχεραίνει την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τους.

Μία απ΄αυτές τις ΜΚΟ είναι η Ένωση Βοήθειας και Αλληλεγγύης για τους Φτωχούς (Fukara Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği στα Τούρκικα ή Fukara-Der), η οποία ιδρύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2013 στην πόλη Seyhan στη νοτιοανατολική επαρχία των Αδάνων.
Σύμφωνα με το άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου, ο πρωταρχικός σκοπός της ΜΚΟ, “είναι να βοηθήσει τζιχάντιστες που συσχετίζονται με την Αλ Κάιντα, καθώς και τις οικογένειές τους στην Τουρκία και στη Συρία… Παρέχει υλικοτεχνική και ηθική υποστήριξη στους τζιχαντιστές και τις οικογένειές τους και προμηθεύει αγαθά και υπηρεσίες σε πόλεις της Συρίας, όπως η Idlib, η Jarablus,η al-Bab και σε άλλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Συρίας”.

Ο Abdullah Bozkurt γράφει ότι η ΜΚΟ “δεν φαίνεται να εμπλέκεται άμεσα στη διακίνηση όπλων , αλλά μερικά από τα κεφάλαια που διατέθηκαν στην Τουρκία κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να έχουν διοχετευτεί σε μετρητά σε τζιχαντιστικές ομάδες! Αναφέρεται στην περίπτωση του Hasan Süslü, 33 ετών, ενός βιβλιοπώλη που είναι επικεφαλής της Fukara-Der και έχει εντοπιστεί να κινείται και εντός της Συρίας.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Τούρκος δημοσιογράφος δεν μπορεί παρά να προβληματίσουν για το που καταλήγουν τα χρήματα των ευρωπαίων πολιτών που δίνονται στην Τουρκία. Γράφει:

Σε συνέντευξη τον Ιούνιο του 2014 στην τουρκική ιστοσελίδα Islahhaber, η οποία συνδέεται με ομάδες της Αλ Κάιντα, ο Süslü δήλωνε ότι η κύρια αποστολή της Fukara-Der είναι να βοηθήσει και να στηρίξει τις οικογένειες τζιχαντιστών. «Αυτές οι οικογένειες είναι προτεραιότητα μας», είπε. Ο Süslü παραδέχεται ότι αρχικά ήθελε να εργαστεί στο Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ,Ελευθεριών και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı, ή IHH, στα τουρκικά), ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζεται από την τουρκική κυβέρνηση και αναγνωρίστηκε στα έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως αγωγός για την παροχή όπλων και υλικοτεχνικής υποστήριξης σε τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία και τη Λιβύη. Αλλά είπε ότι οι συνεργάτες του επέλεξαν την ίδρυση μιας νέας και ξεχωριστής οργάνωσης για την αποστολή.

Παρόλο που στο έγγραφο η Fukara-Der φαίνεται να είναι ξεχωριστή από το IHH, στην πράξη ο Süslü συνεργάστηκε ενεργά με την αμφιλεγόμενη ομάδα. Ο άνθρωπος κλειδί της Fukara-Der είναι ο Erhan Yemelek, ο οποίος είναι ο συντονιστής για τις επιχειρήσεις της Συρίας για την IHH και ο οποίος ήταν επικεφαλής του “υποκαταστήματος” IHH στην επαρχιακή περιοχή Kilis, από όπου συντονίζονται σημαντικές διοικητικές λειτουργίες. Είναι ενδιαφέρον ότι αρκετοί υπάλληλοί του ήταν ο στόχος μιας έρευνας για την Αλ Κάιντα που ξεκίνησε από εισαγγελείς στην ανατολική επαρχία Van. Οι ανακριτές ανακάλυψαν ότι οι ύποπτοι της Αλ Κάιντα χρησιμοποιούσαν κόμβους της IHH . Όταν η αστυνομία εισέβαλε στο γραφείο της IHH στο Kilis τον Ιανουάριο του 2014 για να συλλάβει τους υπόπτους και να ψάξει στις εγκαταστάσεις, ο Erdoğan αμέσως παρενέβη, απολύοντας τους ανακριτές!

Δεύτερο πρόσωπο κλειδί ο Abdülkadir Şen, ύποπτος κι αυτός για σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Ο αδελφός του Abdülkadir είναι ο İbrahim Şen, ένας καταδικασθείς τρομοκράτης της Αλ Κάιντα, ο οποίος χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων, την IHH ως κάλυψη. Ο Sen κρατήθηκε στο Πακιστάν κατηγορούμενος για σχέσεις με την Αλ Κάιντα και μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο, όπου κρατήθηκε μέχρι το 2005, προτού οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφασίσουν να τον μεταφέρουν στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον φάκελο της έρευνας στην Τουρκία, είχε συνεργαστεί με την MİT , μετά την έναρξη της συριακής κρίσης το 2011. Προφανώς λόγω της πολιτικής του κάλυψης από την κυβέρνηση και μίας μυστικής σύμβασης με τη MİT, ο Şen απέφυγε τα νομικά προβλήματα.

Ο Abdülkadir ταξίδεψε στη Συρία για να συμμετάσχει στις μάχες, προμήθευσε με ιατρικά εφόδια και ανταλλακτικά αυτοκινήτων τους τζιχαντιστές και οργάνωσε την αποστολή αυτών των ειδών στην συνοριακή επαρχία Hatay. Όταν ο αδελφός του Ιμπραχίμ αντιμετώπισε προβλήματα κατά τη μεταφορά των αποστολών, ο Abdülkadir ήταν ο άνθρωπος που ζήτησε βοήθεια. Επίσης, διηύθυνε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την προπαγάνδα και τις δραστηριότητες προβολής για την Αλ Κάιντα, διανέμοντας δημοσιεύσεις” .

Στην υπόθεση εμπλέκεται και η γνωστή μας από τη λειτουργία της στη Θράκη τουρκική τράπεζα Ziraat! Γράφει ο Bozkurt:

Με την ευλογία και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας, η Fukara-Der άρχισε να οργανώνει θρησκευτικές σχολές για παιδιά προσφύγων από τη Συρία, τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία. Το γεγονός ότι η Fukara-Der χρησιμοποιεί την κρατική τράπεζα Ziraat καθώς και την κυβερνητική ταχυδρομική υπηρεσία PTT για να μεταφέρει κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει στην Τουρκία από την Ευρώπη υποδηλώνει ότι απολαμβάνει πολιτική κάλυψη…

Η İmkan-Der, μια ακόμη ΜΚΟ με έδρα την Κωνσταντινούπολη που είναι επίσης ευθυγραμμισμένη με το μέτωπο της Al Nusra,την Ahrar ash-Sham και την Jaysh al-Islam, είναι ένας άλλος εταίρος της Fukara-Der. Οι δύο από κοινού έχουν εκστρατείες για ομάδες στη Συρία. Ο Μουράτ Öσερ, επικεφαλής της İmkan-Der, είναι μια πολύ γνωστή ριζοσπαστική φιγούρα και ισχυρός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Erdoğan. Η ομάδα έχει υποκατάστημα στη συνοριακή επαρχία του Γκαζιαντέπ από όπου εκτελεί αποστολές στη Συρία. Η Ρωσία ζήτησε από τον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 να συμπεριλάβει την İmkan-Der στον κατάλογο της επιτροπής κυρώσεων του UNSC 1267/1989 ως υποστηρικτή της Αλ Κάιντα, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει την ψηφοφορία. Σε επιστολή που υπέβαλε στον ΟΗΕ στις 10 Φεβρουαρίου 2016, η Ρωσία κατονόμασε εκ νέου την İmkan-Der ως υποστηρικτή της τρομοκρατίας στη Συρία ισχυριζόμενη ότι η τουρκική κυβέρνηση τη χρησιμοποίησε ως μέσο για να στείλει όπλα στους τζιχαντιστές στη Συρία.

Οι δραστηριότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων της Fukara-Der σε ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στο Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία, έχουν εξεταστεί διεξοδικά. Ο οργανισμός συνεργάστηκε στο παρελθόν με ομάδες βοήθειας όπως το BabyCare και το Stichting Ibaadu Ar-Rahmaan των Κάτω Χωρών και το Careforothers της Δανίας. Οι ολλανδικές αρχές έχουν ξεκινήσει μια νομική έρευνα εναντίον του Laarbi Ahrazem, του μαροκινού επικεφαλής της BabyCare και μέλους του διοικητικού συμβουλίου ενός τζαμιού στην πόλη Sittard-Geleen. Έρευνα σχετικά με τις δαπάνες για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την παροχή βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις, τη χρηματοδότηση αλλά και την πρόσληψη τζιχαντιστών. Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα.

Η Fukara-Der φαίνεται να είναι μόνο ένας από τους πολλούς εμπλεκόμενους οργανισμούς που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Erdoğan για να προωθήσει τη δική της ατζέντα για τη δημιουργία και τη διατήρηση ομάδων που ελέγχει σε άλλες χώρες. Πρόκειται για τη λειτουργία ενός παράλληλου δικτύου που καθοδηγείται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ,έχοντας την κάλυψη του φιλανθρωπικού έργου .Γι’ αυτό και είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η άμεση συνδεσή της με την τουρκική κυβέρνηση”.

Π. Καρβουνόπουλος