ΠΟΕΔΗΝ: Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Σοβαρές οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά

Έλλειψη προσωπικού και ελλιπής χρηματοδότηση, που περιορίζει το φάσμα λειτουργιών και δραστηριοτήτων με επίπτωση στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε νέα έρευνα της για τα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Επισημαίνει δε, ότι τα προβλήματα είναι «σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα», εξαιτίας της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας στη χώρα μας έχουν «κατρακυλήσει στο 5% του ΑΕΠ%». Προσθέτει δε, ότι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων είναι 1,156 δισ. ευρώ, εν αντιθέσει με πέρυσι που ήταν 1,5 δισ. ευρώ, 350 εκατ. ευρώ, λιγότερα και οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν τις 33.000.

Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακολουθεί «νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που οδηγούν σε συρρίκνωση του συστήματος, ιδιωτικοποιήσεις – καταργήσεις Δημόσιων Φορέων Υγείας, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και σε οικονομική επιβάρυνση των πολιτών».

Τι συμβαίνει στη Δυτική Ελλάδα

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υλικών, εργαστήρια με δανεικούς εργαζόμενους και αναστολή λειτουργίας χειρουργικών τραπεζιών, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ για το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Το ίδιο και για το Νοσημάτων Θώρακος, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες συγχώνευσης με το Γενικό Νοσοκομείο. Ανάλογη κατάσταση διαπιστώνει η Ομοσπονδία και στα Νοσοκομεία Παίδων «Καραμανδάνειο» και Πανεπιστημιακό. Στο τελευταίο, αναφέρει ότι 487 είναι οι κενές οργανικές θέσεις, ενώ λόγω «ελλείψεων στον ιματισμό, ο νέος Διοικητής χρεοπιστώνει τα σεντόνια στους ασθενείς».

Αγρινίου: Οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα καταφεύγουν σε άλλα νοσοκομεία, «λόγω της υπολειτουργίας της κλινικής, σε εγκατάλειψη η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία σήμερα εξυπηρετεί 100 περιστατικά μόνιμης αιμοκάθαρσης από 200 πριν λίγο καιρό».

Αιγίου: Υπολειτουργούν τα εργαστήρια, δεν λειτουργεί ο αξονικός. Ανύπαρκτη η μαιευτική κλινική.

Καλαβρύτων: Υπάρχουν προβλήματα με τις διακομιδές ασθενών, καθώς δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Δεν διαθέτει ορθοπεδικό τμήμα και υπολειτουργεί το ακτινολογικό εργαστήριο.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο Νοσοκομείο Λευκάδας «οι ασθενείς αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά για τη θεραπεία τους. Πεπαλαιωμένα τα εργαστηριακά μηχανήματα. Συχνές βλάβες των μηχανημάτων και οι ασθενείς καταφεύγουν στον Ιδιωτικό Τομέα για τις εξετάσεις».