Πεκάν: ο καταλληλότερος ξηρός καρπός για την καρδιά

Η επιλογή του ενός ή του άλλου ξηρού καρπού είναι συνήθως θέμα προσωπικής προτίμησης, αφού άλλοι προτιμούν τη γεμάτη γεύση του φουντουκιού, άλλοι το γήινο άρωμα του αμύγδαλου και άλλοι την τρυφερή υφή του καρυδιού. Ο κάθε ξηρός καρπός έχει βέβαια και τα δικά του οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, τα καρύδια συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερίνης, τα αράπικα φιστίκια ενισχύουν το ανοσοποιητικό  ενώ τα αμύγδαλα έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nutritients σημαντική είναι η συμβολή και ενός άλλου, λιγότερο γνωστού, ξηρού καρπού στην υγεία της καρδιάς. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα πεκάν, ένας καρπός που μοιάζει στο σχήμα με το καρύδι και έχει βουτυρένια υφή αλλά γλυκιά γεύση, συνδέονται με θετικές επιδράσεις για την καρδιά και τον μεταβολισμό.

σύμφωνα με τα ευρήματα, βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επίσης, παρατηρήθηκε μια βελτίωση και σε άλλους δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας, συγκεκριμένα ως προς τα επίπεδα της ινσουλίνης στον ορό του αίματος των συμμετεχόντων αλλά και στη λειτουργία των βήτα κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία αποθηκεύουν και απελευθερώνουν την ινσουλίνη

Η μειωμένη ευαισθησία (αντίσταση) στην ινσουλίνη είναι πολύ συχνή στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα και αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έτσι, μια βελτίωση σε αυτόν τον σημαντικό δείκτη, ιδίως με τη βοήθεια απλών στρατηγικών όπως οι αλλαγές στη διατροφή, συνεπάγεται μείωση του κινδύνου εμφάνισης των παραπάνω παθήσεων, με τα ανεκτίμητα οφέλη που αυτό έχει για τη γενικότερη υγεία και την ποιότητα ζωής.

Πηγή:onmed.gr