Παρουσιάστηκε το βιβλίο “Η προσφορά στην πατρίδα της Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων”

Στα πλαίσια των εορτασμών της επετείου της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων & Αιγιαλείας και η Παγκαλαβρυτινή Ένωση πραγματοποίησαν την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, στην κεντρική αίθουσα της «Εταιρείας των φίλων τού λαού – Λαϊκόν Πανεπιστήμιον», επί της οδού Ευριπίδου 12 στην Αθήνα, την παρουσίαση του νεοεκδοθέντος ιστορικού βιβλίου της τ. Επικούρου Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ζωής Μουρούτη – Γκενάκου με τίτλο «Η προσφορά στην πατρίδα της Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιντιάνα των ΗΠΑ και Αντιπρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Γεώργιος Σακελλαριάδης.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς και ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης.

Αμέσως μετά η φιλόλογος κα Αρχοντούλα Ρέλλα παρουσίασε το βιβλίο, αποσπάσματα του οποίου ανέγνωσε η Γενική Γραμματέας της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κα Αρετή Πράγια.

Ακολούθησε η ομιλία της συγγραφέως, η οποία τόνισε την προσφορά της Ιεράς Μονής τόσο κατά την Εθνική Παλιγγενεσία, όσο και κατά τα επόμενα χρόνια, προμηθεύοντας με τρόφιμα και όπλα τους αγωνιστές, καθώς επίσης και με τα πολύτιμα ιερά σκεύη, τα οποία δόθηκαν ακόμα και για την κοπή του πρώτου νομίσματος, γεγονός που αποδεικνύεται από τα δημοσιευμένα, για πρώτη φορά, χειρόγραφα.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κα Μουρούτη-Γκενάκου, διότι, με την έρευνά της, διατηρεί την ιστορική αλήθεια, αλλά και αποδεικνύει την τεράστια προσφορά της Εκκλησίας ως στοργικής Μάνας στο Έθνος.