Παρουσίαση βιβλίου: “Το αληθές ιστόρημα της καταδίκης και εκτέλεσης των υπευθύνων για την καταστροφή στη Μ. Ασία”

Του Κωνσταντίνου Πολυχρονιάδη –  Από την ΙΛΕΑ

΄Ηταν 15 Νοεμβρίου 1922,όταν οι έξι καταδικασθέντες σε θάνατο, για έσχατη προδοσία, οδηγούνται στο ικρίωμα.Ακόμα και αυτή τη στιγμή,δεν πιστεύουν ότι πεθαίνουν. ΄Ολο αυτό το διάστημα των δύο περίπου μηνών,που βρίσκονται στη φυλακή, υπήρξε έντονο παρασκήνιο,ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και των συμμάχων.Πρεσβείες και πρέσβεις Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, επικοινωνούν συνεχώς, η Κυβέρνηση αλλάζει, ο πρωθυπουργός Κροκιδάς παραιτείται ,δεν θέλει να πάρει το βάρος μιας τέτοιας πράξης.Ο στρατηγός Πάγκαλος, που συμμετέχει στο ειδικό Δικαστηρίο, επιθυμεί την εκτέλεση, αμέσως.

Και αυτό γίνεται. Ποιο ήταν το παρασκήνιο; ποιοι ήθελαν την εκτέλεση; ποια θέση πήρε ο Ελ. Βενιζέλος; ποιοι τον κατέκριναν;

Όλα αυτά, τα κατέγραψε σε σημειώσεις-ημερολόγιο, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονιάδης, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ελ.Βενιζέλου και στη συνέχεια του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σωτ.Κροκιδά,στο βιβλίο «ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ τη 15η Νοεμβρίου 1922 ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΔΗΜ.ΓΟΥΝΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΧΑΤΖΗΑΝΕΣΤΗ»,καθώς υπήρξε «αυτόπτης»μάρτυς των γεγονότων.

Το βιβλίο-ντοκουμέντο, (που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα), θα παρουσιαστεί το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 στις 7 το απόγευμα,στο αρχοντικό Πολυχρονιάδη ,Ζαΐμη 11,στην Κεντρική πλατεία Αιγίου.Θα επακολουθήσει συζήτηση.