Παρεμβάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αντιλαμβανόμενοι την οικονομική αφαίμαξη της μικρομεσαίας και πολύ μικρής επιχείρησης, και προσπαθώντας να ανακάμψουμε στο μέτρο του δυνατού και να σταθούμε αλώβητοι στις δύσκολες οικονομικά εποχές που διανύουμε, πραγματοποιήσαμε ως εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Αιγιάλειας, μια σειρά συναντήσεων με αρμόδιους φορείς για να θέσουμε επί τάπητος σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αγορά του Δ. Αιγιάλειας.

Για την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής αγοράς, το Προεδρείο του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιάλειας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αιγιάλειας κ. Παναγόπουλο Αθανάσιο όπου μεταξύ άλλων η διεκδικητική μας ατζέντα περιελάμβανε, θέματα καθαριότητας και δημοτικού φωτισμού, το μείζον θέμα της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο της πόλης και ιδίως σε ώρες αιχμής, το θέμα της αφισορύπανσης όπου «πνίγει» ιδίως το κέντρο του Αιγίου. Επιπλέον, επισημάνθηκε η αναβάθμιση της οδού Ερμού με την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και επιπλέον φωτισμό. Συζητήθηκε το θέμα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς αλλά και η συντόμευση των διαδικασιών περί έγκρισης της τροποποίησης του κανονισμού των περιπτέρων και τέλος έγινε λόγος για την διαχείριση των αδέσποτων σκυλιών όπου τριγυρίζουν στους εμπορικούς δρόμους και συχνά αποτελούν «εστία» επίθεσης στους περαστικούς.

Έτσι, εκφράστηκε η από κοινού ανάγκη συνεργασίας για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς, όσο αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό.

Προβάλλαμε τα δίκαια αιτήματά μας σε κοινή συνάντηση εκπρόσωπων της Αιγιάλειας με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη τονίζοντας την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας και συνάμα την αναγκαιότητα προστασίας των συμπολιτών μας σχετικά με τα δάνεια(πυρόπληκτα-σεισμόπληκτα) που έχουν λάβει με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και την προστασία τους από την πώληση σε ξένα funds. Επιδόθηκε υπόμνημα στον Υπουργό κ. Σταθάκη με πάγιές θέσεις μας, α)να μειωθεί το επιτόκιο των δανείων αυτών και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της οικονομικής ύφεσης, β)αφαίρεση των τόκων υπερημερίας, γ)ειδική ρύθμιση διαγραφής ποσού από το κεφάλαιο με μακροπρόθεσμο διακανονισμό, δ) να υπάρξει το «ακατάσχετο» στους λογαριασμούς των δανειοληπτών όταν με την νέα Συμφωνία θα είναι συνεπείς.

Ιδιαιτέρως εποικοδομητική ήταν η εν λόγω σύσκεψη, με τους εκπροσώπους του Υπουργείου να ζητούν να αποσταλούν στοιχεία σχετικά με τα πόσα είναι αυτά τα δάνεια της Αιγιάλειας. Η ανάθεση έγινε στο Πρόεδρο του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιάλειας κ. Μαμάση όπου αν και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη απόφαση των τοπικών τραπεζικών ιδρυμάτων, το προσεχές διάστημα θα αποσταλούν στο Υπουργείο.

Στα πλαίσια των εορτών Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς ζητήσαμε συνάντηση με την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α κ. Μ. Τσουκαλά για την καλύτερη προετοιμασία των εκδηλώσεων όπου αποφασίστηκε η από κοινού συνδιοργάνωση για τις εκδηλώσεις της πόλης μας. Τέλος, συμφωνήθηκε νέο ραντεβού του πλαισίου δράσης των εκδηλώσεων σε όλη την πόλη.

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Αιγιαλείας θα συνεχίσει τις συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς για την κοινή συνισταμένη επίλυσης προβλημάτων που ταλανίζουν την ΜμΕ.

 

Ο Πρόεδρος

 

Μαμάσης Σωτήριος

Η Γεν. Γραμματέας

 

Χρονοπούλου Μαρία