Παρεμβάσεις από το Σωματείο Εργαζομένων στον Υπουργό Υγείας κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Αιγίου

Το Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Αιγίου δια των εκπροσώπων του, Σπηλιωτόπουλο Χαρίλαο  και  Φράγκο Παναγιώτη, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/06/2022 είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο υπουργός στο νοσοκομείο.

 Στον λιγοστό χρόνο που είχε το σωματείο να συζητήσει με τον υπουργό έθεσε όλα τα θέματα που απασχολούν τον χώρο της υγείας και ιδιαίτερα του νοσοκομείου μας.

O Υπουργός έδειξε να είναι γνώστης των προβλημάτων που του τέθηκαν και δεσμεύτηκε τουλάχιστο για τα εξής:

  • Ότι θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί 4.000 μόνιμων θέσεων εργαζομένων στο ΕΣΥ το 2022 για υγειονομικούς υπαλλήλους
  • Επίσης και το 2023 θα συνεχιστούν οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων
  • Δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί παράταση στους συμβασιούχους με ΣΟΧ (υπηρεσιών σίτισης, καθαριότητας και φύλαξης) που η σύμβασή τους λήγει σε λίγες μέρες έως την 31/12/2022, και θα δίδεται πάντα παράταση σε αυτή την μορφή εργαζομένων λαμβάνοντας υπόψη πάντα το ωφελιμότερο οικονομικά (μεταξύ ατομικών συμβάσεων και εργολάβων) για το νοσοκομείο και το δημόσιο συμφέρον
  • Δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα των ανεμβολίαστων υπαλλήλων που είναι σε αναστολή και βρίσκονται λίγο πριν την συνταξιοδότηση.

Το Σωματείο εκτός από την προφορική συζήτηση που είχε με τον υπουργό, του κατέθεσε και γραπτό υπόμνημα.

Αναλυτικά το υπόμνημα είχε ως εξής:

 ΘΕΜΑ: « ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ με στόχο την ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ »  

 κε Υπουργέ

Αρχικά θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι είναι τιμή για την πόλη μας και για το νοσοκομείο ειδικότερα η επίσκεψή σας.

Ειδικότερα όσον αφορά το Γ.Ν. Αιγίου, τα τελευταία δύο (2) έτη, πράγματι παρατηρούμε την συνεχή προσπάθεια της Διοίκησης του νοσοκομείο μας, για την προμήθεια Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε πολλά διαφορετικά τμήματα του νοσοκομείου. Αυτό πραγματοποιήθηκε και πραγματοποιείτε είτε με χρηματοδότηση που προέρχεται από τον τακτικό προϋπολογισμό, είτε από χρηματοδότηση της 6ης Υ.ΠΕ, είτε από χρήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είτε από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το νοσοκομείο μας έχει παραλάβει και διαθέτει προς χρήση στους ασθενείς μεταξύ άλλων τα εξής μηχανήματα:

  • Ενδοσκοπικό– Γαστρεντερολογικό μηχάνημα
  • Καρδιολογικός Υπέρηχος. Όμοιο του έχουν τριτοβάθμια νοσοκομεία της χώρας.
  • Μαστογράφο τελευταίας τεχνολογίας 3D (παραλαβή περίπου πριν από 1 έτος). Το εν λόγω μηχάνημα ακόμη ΔΕΝ λειτουργεί ελλείψει εξειδικευμένου προσωπικού.

Επίσης έγιναν εκτεταμένες παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές του νοσοκομείου, εξασφαλίζοντας σε κάποια τμήματα την αξιοπρεπή και ασφαλή λειτουργία τους. Επίσης πριν λίγο καιρό ξεκίνησε και το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης με αρχικό προϋπολογισμό 1.735.000 € όπου είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και πέρσι με την παρούσα κυβέρνηση ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε τελικά στα 2.735.000 €.

Παράλληλα μαθαίνουμε ότι θα δοθεί χρηματοδότηση από το υπουργείο για χωροταξική μεταφορά των Τ.Ε.Π. ( Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) από το -1 στο ισόγειο του νοσοκομείου.

Για όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαμε να μην δώσουμε τα εύσημα στις ενέργειες αυτές της διοίκησης (συμπεριλαμβανομένου σε αυτήν και του 9μελούς Διοικητικού Συμβουλίου αιρετών και μη), της 6ης Υ.ΠΕ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος καθότι πρόκειται για το Νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης και ολόκληρης της Αιγιαλείας.

  Παρατηρούμε όμως και κάποια άλλα γεγονότα που τον τελευταία δύο (2) έτη έχουν αλλάξει την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Λόγω συνταξιοδότησης εργαζομένων και λόγω πανδημίας (covid-19) τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι πολλά. Ήτοι:

  • Μεγάλες ελλείψεις σε Ιατρικό, Διοικητικό, Νοσηλευτικό και Τεχνικό προσωπικό
  • Αναστολές εργασίας αρκετών συναδέλφων (λόγω του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού).

Από 01 Μαΐου 2022 ισχύει το πρωτοφανές οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μπορούν να πηγαίνουν ΠΑΝΤΟΥ,  Εκτός από τη δουλειά τους.

Εντός αυτής της κατηγορίας,  υπάρχουν ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι με 25, 30 & 35 χρόνια οι οποίοι ΔΕΝ μπορούν να βγουν στην σύνταξη για λίγους μήνες εργασίας που τους λείπουν. Ιδιαίτερα για αυτούς θα πρέπει να γίνει κάτι ΑΜΕΣΑ.

  • Η απόλυση των συμβασιούχων εργαζομένων με 3μηνες συμβάσεις σε αντικατάσταση αυτών που ήταν σε αναστολή καθηκόντων και γύρισαν (είτε με νόσηση είτε με εμβόλιο). Πριν περίπου από ένα μήνα να έχουν υπογράψει σύμβαση έως 31/12/2022, να έχουν χάσει το δικαίωμα να είναι στις λίστες επικουρικού, να έχουν χάσει την κάρτα ανεργίας, να έχουν χάσει την κάρτα μακροχρόνιας ανεργίας, να έχουν χάσει επιδόματα, κάρτα ΚΕΑ κ.λ.π. και στο τέλος να απολύονται. Όλοι αυτοί είναι εργαζόμενοι με οικογένειες με υποχρεώσεις και παιδιά και ΔΕΝ είναι δυνατόν να δέχονται έναν ‘’ ξαφνικό εργασιακό θάνατο’’.
  • ΣΟΧ: Aνανέωση των ΣΟΧ (υπάλληλοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση). Η σύμβασή τους λήγει σε δέκα πέντε (15) μέρες (30-06-2022). Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με έξι (6) συνεχείς και αδιάκοπες συμβάσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ζητούμε αρχικά την ανανέωση των συμβάσεων τουλάχιστο έως 31/12/2022.

Έχουν πραγματοποιηθεί οικονομοτεχνικές μελέτες όπου περίτρανα αναδεικνύουν ότι είναι ωφελιμότερες για το νοσοκομείο μας. Το όφελος είναι πάνω από 100.000 περίπου το έτος έναντι των ‘’εργολαβικών συμβάσεων’’. Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει συγκρίνοντας πάντα όμοια στοιχεία (λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα, δηλαδή ότι ο εργολάβος θα πρέπει να μισθοδοτεί τους εργαζόμενους τουλάχιστο με τον βασικό μισθό με 14 μισθούς, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, με υπερωρίες όταν χρειάζεται, με νυχτερινά, με μισθοδοσία αργιών και Κυριακών, να δίδει ρεπό, άδειες, αναρρωτικές αν χρειαστεί και όχι να απολύονται κ.λ.π.).

  • η Ανανέωση όλων των εργαζομένων ΟΑΕΔ
  • η Ανανέωση όλων των επικουρικών εργαζομένων (νοσηλευτικό, διοικητικό κ.λ.), καθότι αποτελούν μεγάλο ‘’κομμάτι΄΄ εργαζομένων στα νοσοκομεία.
  • Την ένταξη όλων των υγειονομικών υπαλλήλων στα ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ, καθώς αφού αντιμετωπίζονται ως ιδιαίτεροι υπάλληλοι και είναι οι μόνοι που θα πρέπουν να κάνουν υποχρεωτικά τα εμβόλια για να δουλεύουν αλλιώς τίθενται σε αναστολή εργασίας, σημαίνει ότι κάτι ιδιαίτερο ειδικό και βαρύ είναι το επάγγελμα που κάνουν συνεπώς δικαιούνται την ένταξη στα ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ.

 

EK TOY Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ << Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ >>

 

Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝ/ΤΗΣ  ΦΡΑΓΚΟΣ                                           ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΧΑΡΙΛΑΟΣ