Πανηγύρι της Αναλήψεως με πρωτοβουλία του Συλλόγου Παρασκευής

ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Την ημέρα της Αναλήψεως  του θεανθρώπου γιόρτασαν και τη φετινή χρονιά οι Παρασκευίτες και αρκετοί ακόμα Αιγιαλείς που βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο εκκλησάκι της Αναληψης 3 χλμ μακριά από το χωριό της Παρασκευής.  Με το πέρας της θείας λειτουργίας που τέλεσε ο πατήρ Αγαθόνικος Τσάκαλος, οι πιστοί συμμετείχαν στην γιορτή που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσε ο Φιλοπροοδευτικός και Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού.

Αναβίωση της παράδοσης

Έχουν περάσει 50 και πλέον χρόνια από τότε που ο ιερομόναχος Γεροβάσιος, κατά κόσμο Χρήστος Αναγνωστόπουλος,  πήρε την πρωτοβουλία και ανέλαβε τα έξοδα για την ανακατασκευή του ξωκλησιού της Ανάληψης. Οι κάτοικοι της Παρασκευής αλλά και της Κουνινάς από τα πρώτα κιόλας χρόνια συμμετείχαν μαζικά στον εκκλησιασμό και μάλιστα  συνδύαζαν την επίσκεψή τους στο όμορφο ξωκκλήσι με ημερήσια εκδρομή, που χρόνο με τον χρόνο εξελίχθηκε σε πανηγύρι.

Μέσα από τις φωτογραφίες, που έχει συλλέξει  ο Σύλλογος  αλλά και από τις αφηγήσεις των παλαιότερων , φαίνεται  ότι η γιορτή της Ανάληψης από τα πρώτα κιόλας χρόνια της λειτουργίας του ξωκλησιού αποτέλεσε τη δεύτερη σε συμμετοχή σημαντική εκδήλωση του χωριού, μετά την γιορτή της Αγίας Παρασκευής. Αυτή  όμως η γιορτή ήταν ξεχωριστή…γινόταν με πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων και αποτέλεσε  ένα έθιμο που έγινε παράδοση. Οι οικογένειες του χωριού, που τότε ήτανε πολυμελείς, γίνονταν παρέες,  διάλεγαν από ένα έλατο, και φέρνοντας μαζί τους τα στρωσίδια τους και κυρίως τους μεζέδες και το κρασί τους, έστηναν  μετά την λειτουργία το δικό τους γλέντι . Όσο η ώρα περνούσε το κέφι μεγάλωνε, οι παρέες ενώνονταν και το γλέντι πολλές φορές κρατούσε μέχρι αργά.

Με την πάροδο των χρόνων, και όσο ο πληθυσμός του χωριού μειωνόταν, η συμμετοχή στο πανηγύρι ατόνησε. Οι κάτοικοι του χωριού και πολλοί ακόμα από τις γύρω περιοχές συμμετείχαν μόνο στον  εκκλησιασμό. Στην προσπάθεια να ξαναζωντανέψει τις παραδόσεις, αλλά και  να φέρει ξανά στο προσκήνιο τις ανθρώπινες σχέσεις ο Σύλλογος της Παρασκευής για πρώτη φορά πέρσι αναβίωσε το πανηγύρι της Ανάληψης. Η γιορτή γνώρισε μεγάλη επιτυχία και η συμμετοχή του κόσμου φανέρωσε την επιθυμία όλων να ξαναθυμηθούν τα παλιά.

Στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στην περσινή και τη φετινή γιορτή ο Φιλοπροοδευτικός και Μορφωτικός Σύλλογος Παρασκευής σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του χωριού προχώρησε σε εργασίες που χρειάζονταν να γίνουν εξωτερικά και εσωτερικά του ναού, όπως επισκευή της στέγης, της καθίζησης που είχε υποστεί  η ανατολική πλευρά της εκκλησίας, βάψιμο  κ.α.  Εργασίες έγιναν και στο χώρο που πραγματοποιείται το πανηγύρι, λίγο πιο πάνω από την εκκλησία

Με επιτυχία και φέτος

Κάτω από τη σκιά των δέντρων μέσα σε ένα μαγευτικό σκηνικό για το οποίο φρόντισε η ίδια η φύση οι Παρασκευίτες στήριξαν με κάθε τρόπο και τη δεύτερη γιορτή της Ανάληψης που διοργάνωσε ο Σύλλογος.  Η πρώτη προσφορά ήταν του Συλλόγου….ένα σουβλιστό αρνί! Ακολούθησαν πολλές ακόμα από ιδιώτες Παρασκευίτες και μη….Ο ένας κοντοσούβλι, ο άλλος βραστό, ο τρίτος το κρασί και το τσίπουρο, άλλοι πίτες και γλυκά και πάει λέγοντας! Τα κεράσματα ανάμεσα στα τραπέζια που απόλυτα εναρμονισμένα με το σκηνικό της φύσης φιλοξένησαν τις παρέες, έδιναν κι έπαιρναν. Τα χαμόγελα δεν έλειψαν από τα πρόσωπα των παρευρισκομένων, οι οποίοι φαίνονταν να πιστεύουν πως μέσα από την προσφορά και την ανθρώπινη επαφή τα πράγματα γίνονται μόνο καλύτερα.  Ο χορός δεν άργησε να ξεκινήσει κι όλοι έγιναν μια παρέα. Η συννεφιά και οι βροντές απείλησαν από νωρίς το μεσημέρι να χαλάσουν το πανηγύρι , μα όταν οι πολλοί θέλουν και ο καιρός συγκατατίθεται.  Η βροχή ήρθε τελικά το απόγευμα όταν ήδη οι περισσότεροι αφού ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη χρονιά, είχαν φύγει.