Ο Νεϊμάρ τίναξε την μπάνκα στον αέρα και το ποδοσφαιρικό χρήμα βρήκε τον νέο θεό του

Στο δυναμικό της Παρί Σεν Ζερμέν ανήκει από ο Νεϊμάρ (ντα Σίλβα Σάντος Jr), και κάπως έτσι ο Βραζιλιάνος άσος ξεκίνησε να γράφει ιστορία. Η μετακίνησή του από τη Βαρκελώνη στο Παρίσι είναι η ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο, και μέχρι σήμερα φάνταζε αδιανόητη: Η ρήτρα αποδέσμευσης έφτανε τα 222 εκατ. ευρώ!

Η Παρί (ή μάλλον, καλύτερα, τα κεφάλαια από τη Ντόχα που ελέγχουν τον γαλλικό σύλλογο από το 2011), ξεπέρασαν κάθε όριο σε όλα τα πλαίσια, του αθλητικού, του συναισθηματικού, της γεωπολιτικής, αλλά κυρίως της ηθικής και του χρήματος. Πλέον πολλοί αναρωτιούνται εάν μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και οι υποτυπώδεις περιορισμοί στην ποδοσφαιρική αγορά.

Η κίνηση του γαλλικού συλλόγου, που βρίσκεται μόλις στα όρια του οικονομικού fair play που έχει θεσπισθεί από την UEFA, και επιτάσσει πλήρη ισορροπία ανάμεσα στα ποσά που δαπανώνται από μια ομάδα και τα έσοδά της, έχει αρχίσει να γεννά πολλές ανησυχίες, ακόμη και στην ίδια την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η οποία σε πρώτο χρόνο αντέδρασε με αμηχανία στην είδηση.

Από το 1995 έως το 2011 ο αριθμός των μεταγραφών τριπλασιάσθηκε και οι αμοιβές επταπλασιάσθηκαν. Τα ποσά που αλλάζουν χέρια είναι τόσο πολλά και οι συνθήκες συναλλαγής τόσο αδιαφανείς που κανείς δεν μπορεί να διακρίνει πότε ανοίγουν κάποιες πόρτες και για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω του ποδοσφαίρου.

Ωστόσο η περίπτωση Νεϊμάρ είναι λίγο πιο πολύπλοκη. Πρόκειται για πιο επωφελή οικονομικά παίκτη στον κόσμο, τον δεύτερο πιο δημοφιλή στο Twitter με 30,8 εκατ. followes – και οι επτά επίσημοι λογαριασμοί της Παρί έχουν μόλις 5,5 εκατ. followers.

Επιπλέον είναι μια… μηχανή παραγωγής εικόνας, κάτι που προκαλούσε ανησυχία στους παράγοντες της Μπαρτσελόνα. Η ενασχόλησή του με τη διαφήμιση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, από τη Βραζιλία και την Ισπανία έως την Ιαπωνία, έχει σαν αποτέλεσμα να παρουσιάζει από ακουστικά μέχρι προϊόντα ομορφιάς, ή να συμμετέχει σε καμπάνιες για την πρόληψη.

 

 

 

 

 

pontos-news.gr