Ο εξορκισμός της ύφεσης! – Οι μικρομεσαίοι πότε θ’ ανασάνουν;

Προεκλογική περίοδο διανύουµε και αναµένουµε να ανακοινωθεί η ηµεροµηνία των εθνικών εκλογών, µε τα κόµµατα να δηλώνουν σιγά-σιγά τις προγραµµατικές τους θέσεις και κάποια μάλιστα να «τάζουν λαγούς µε πετραχήλια».

Γράφουν οι: Φρόσω και Μαρία Στιβαχτοπούλου (Εκδότριες της εφημερίδας “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”) – Από τη στήλη “Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ”

Οι πολίτες βιώνοντας τα τελευταία χρόνια οικονοµική κρίση, πανδηµία και ενεργειακή κρίση, ακούνε τα όσα εξαγγέλλονται, αλλά κρατούν “μικρό καλάθι”. Η µεσαία τάξη που πλήττεται περισσότερο και κυρίως οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις, περιµένουν να ακούσουν µέτρα ελάφρυνσης και ρευστότητας, ώστε να µπορέσουν να κρατηθούν ζωντανές. Αλλά µάταια!

Η νέα κυβέρνηση που θα συσταθεί για την αντιµετώπιση της ύφεσης θα πρέπει να στρέψει το βλέµµα της στην αγορά και η ανάθερµανση και στήριξή της να αποτελέσει πρώτιστη φροντίδα της.

Ουσιαστικά για να επιτευχθεί η δηµοσιονοµική εξυγίανση πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, µε τη δηµιουργία πρόσθετων ρυθµών ανάπτυξης, µε την έµπρακτη στήριξη των επιχειρηµατιών και τη δυνατότητα ρευστότητας και χρηµατοδότησης που θα αποτελέσουν ένα σηµαντικό βοήθηµα ώστε ν’ αναστηθούν και να προγραµµατίσουν το µέλλον τους

Μπορεί να ανακοινώθηκαν δόσεις προκειµένου να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσµες οφειλές σε ασφαλιστικά ταµεία, εφορία και αλλού, ωστόσο έτσι δεν λύνεται το πρόβληµα της αγοράς και των επιχειρήσεων. Η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να στρέψει το βλέµµα της στην αγορά να επιδείξει µέριµνα και άµεσες πρωτοβουλίες όπως:

– Να ρίξουν οι τράπεζες «ζεστό» χρήµατα στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις και στις τοπικές εµπορικές αγορές.

– Να τονωθεί η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών µε φορολογικές απαλλαγές.

– Να καταπολεµηθεί µε αποτελεσµατικό τρόπο το παρεµπόριο.

– Να βοηθηθούν έµπρακτα οι επιχειρήσεις που επλήγησαν στην πανδηµία, αλλά και εκείνες που δυσκολεύονται λόγω της ενεργειακής κρίσης.

– Να εξεταστούν µέτρα παράτασης αποπληρωµών σε όσες επιχειρήσεις έχουν συναλλαγές µε δηµόσιους φορείς και ΟΤΑ, καθώς καθυστερούν οι εξοφλήσεις των τιµολογίων.

Οι πολίτες ζητούν να στηριχθούν η µεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς πλήττονται περισσότερο, ενώ οι Κυβερνήσεις εστιάζουν περισσότερο στους συνταξιούχους και στους επιδοµατιούχους. Αλήθεια, πραγµατικά, ποιος θα ενδιαφερθεί;