Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων στις εκδηλώσεις μνήμης για την 77η επέτειο του Ολοκαυτώματος στο Δομένικο Ελασσόνας

Στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης «ΚΑΥΚΑΚΙΑ 2020», που διοργανώθηκαν το  Σαββατο 15 και την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 από τον Δήμο Ελασσόνας και τη Δημοτική Κοινότητα Δομενίκου, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

Οι εκδηλώσεις έγιναν σε συνεργασία με την Περιφέρειας Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, με αφορμή τη συμπλήρωση 77 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Δομενίκου (Φεβρουάριος 1943 – Φεβρουάριος 2020).

Στις 16 Φεβρουαρίου 1943, τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής με διαταγή του στρατηγού Benelli, διοικητή της μεραρχίας Pinerollo που είχε έδρα τη Λάρισα και την οποία εκτέλεσε ο αντισυνταγματάρχης Antonio di Paola, με απαράμιλλο ζήλο και γι αυτό μάλιστα προτάθηκε και για “εύφημο μνεία” από τον αντιστράτηγο Benelli, εκτέλεσαν όλους τους άνδρες του χωριού Δομένικου Ελλασόνας και κατόπιν έκαψαν το χωριό. Η εκτέλεση των 120 κατοίκων του χωριού καθώς και άλλων 20 από τα γειτονικά χωριά Αμούρι, Μεσοχώρι και Δαμάσι, έγινε στην περιοχή Καυκάκι στο δρόμο προς τη Λάρισα.

Ο κ. Παπαδόπουλος το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου το απόγευμα, βρέθηκε στο ΠΑΝΑΓΙΩΤΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ απ’ όπου παρακολούθησε την παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δομενίκου κ. Στάθη Ψωμιάδη των προσπαθειών ανάδειξης της Θυσίας των κατοίκων του Δομενίκου και απόδοσης Δικαιοσύνης στις οικογένειες των θυμάτων, τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες απόδοσης Δικαιοσύνης στους απογόνους και τις οικογένειες των θυμάτων από τη Δικηγόρο του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος και Βουλευτή Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη, καθώς και προβολή αποσπάσματος της εκπομπής “Η Μηχανή του Χρόνου” με θέμα το Ολοκαύτωμα του Δομένικου.

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση στη θέση Καυκάκιόπου έγινε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτωνος, την ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από την Κοινοτική σύμβουλο κα Τσιάρα Ελένη, το προσκλητήριο των νεκρών, ενώ κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Δήμου Καλαβρύτων και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στο ΠΑΝΑΓΙΩΤΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Καλαβρύτων και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, ενώ παρακολούθησε την βράβευση των αριστούχων μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Δομένικου, καθώς  και τη βράβευση για τις τρεις καλύτερες εκθέσεις σε μαθητές/τριες Γυμνασίου Δομενίκου με θέμα: « Ολοκαύτωμα του Δομενίκου».

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων είπε μεταξύ άλλων ότι: “Βρίσκομαι γι άλλη μια φορά στο Δομένικο, υπό την ιδιότητα του Δημάρχου Καλαβρύτων και του Προέδρου του  Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, ένα δίκτυο που ιδρύθηκε στα Καλάβρυτα το 2000 και αποτελείται από 110 μαρτυρικές πόλεις και χωριά της χώρας μας, όπου σημειώθηκαν Ολοκαυτώματα την περίοδο από το 1940 έως 1945. Όλα έγιναν από τη γερμανική πλευρά και αμαύρωσαν την περίοδο αυτή, εκτός από το Δομένικο, τη μνήμη των θυμάτων την οποία τιμούμε εδώ σήμερα, που έγινε από την πλευρά των Ιταλών και του Δοξάτου Δράμας που έγινε από την πλευρά των Βουλγάρων”. 

Απευθυνόμενος στον αναπληρωτή πρέσβη της Ιταλίας ο οποίος ήταν παρών στις εκδηλώσεις, αλλά και σε όλους τους παρευρισκομένους είπε ότι: Εμείς με τις εκδηλώσεις μνήμης αυτές θα συνεχίσουμε, γι αυτό είμαστε και σήμερα εδώ, να διατηρούμε άσβεστες τις μνήμες αθώων ανθρώπων που χάθηκαν άδικα στα Ολοκαυτώματα της πατρίδας μας, αφού δεν μιλάμε πλέον για αντίποινα αλλά για αθώες ψυχές και μικρά παιδιά τα οποία δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Βεβαίως την περίοδο εκείνη η χώρα τελούσε υπό κατοχή, βεβαίως και υπήρχε αντιστασιακή δράση στις περιοχές μας, αλλά όλη αυτή η δράση ήταν υποχρέωση και καθήκον των κατοίκων των περιοχών μας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, όπως είναι υποχρέωση και καθήκον κάθε λαού που θέλει να ζει ελεύθερος. Από εκεί και πέρα, οι πράξεις αυτές των κατακτητών, αποτελούν εγκλήματα πολέμου για τα οποία πρέπει οι υπαίτιοι να πληρώσουν και οι λαοί να αποζημιωθούν”.

 Τέλος ζήτησε από τον νυν Πρόεδρο της Ελληνικής ΔημοκρατίαςΠροκόπη Παυλόπουλο ο οποίος έχει κάνει σοβαρούς αγώνες προς την πλευρά των διεκδικήσεων, αλλά και από την νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου,να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων σαν χώρα”.

Από την κυβέρνηση και τη βουλή των Ελλήνων ζήτησε, να συνεχίσουμε να διεκδικούμε αταλάντευτα,να καταβάλουν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία αποζημιώσεις στη χώρα μας για εγκλήματα πολέμου, ενώ παράλληλα θα πρέπει για λόγους ηθικής ικανοποίησης να δοθούν και οι επανορθώσεις στους συγγενείς και τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων”.