“ΟΧΙ” στη διετή “σχολή” Αμπέλου και Οίνου στο Αίγιο

Η”Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιάλειας” λέει “ΟΧΙ” στα διετή Πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών και στη διετή “σχολή” Αμπέλου και Οίνου” στο Αίγιο και “ΝΑΙ” στην επιστημονική Οινολογική Παιδεία. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

-” Πριν από χρόνια στη Μπολόνια της Ιταλίας οι υπουργοί  Παιδείας της Ε.Ε. αποφάσισαν την νέα αρχιτεκτονική της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Κατάργησαν την κλασσική δομή της τετραετούς πανεπιστημιακής φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου και εφάρμοσαν τους δυο κύκλους σπουδών.  Μπορούσε δηλαδή ο φοιτητής να πάρει “πτυχίο” και στα δυο χρονιά σπουδών. Επιπλέον δημιούργησαν το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων  των μεταλυκειακών  σπουδών.  Μια  αριθμητική «κλίμακα επιπέδων», μια κατηγοριοποίηση δηλαδή όλων των πτυχίων, από ΙΕΚ, κολέγια,  διετή πανεπιστημιακά προγράμματα, τριετή, τετραετή.

Ο στόχος ήταν εμφανής:

– Βίαιη προσαρμογή της πανεπιστημιακή εκπαίδευσης στις ανάγκες του  Ευρωπαϊκού κεφαλαίου για σύντομες επιφανειακές γνώσεις μιας χρήσης. Οι απόφοιτοι των Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων θα είχαν απλή κατάρτιση και  όχι βαθειά γνώση του επιστημονικού αντικειμένου τους.

– Οι απόφοιτοι των αλλεπαλλήλων αυτών «επιπέδων» δεν θα είχαν οικονομικές απαιτήσεις ως απόφοιτοι πανεπιστημίων. Θα ήταν, ένα φτηνό για το κεφάλαιο, επιστημονικό προσωπικό, αυξάνοντας τα κέρδη του απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό.    Οι αποφάσεις της Μπολόνιας βρήκαν  σφοδρές αντιδράσεις από τα πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα ο υπουργός παιδείας της Ν.Δ. Σουφλιάς ετοίμασε νομοσχέδιο για δυο κύκλους σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Μπροστά όμως στις οργανωμένες αντιστάσεις του φοιτητικού και πανεπιστημιακού  κινήματος αναγκάστηκε να το αποσύρει.

Επί ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Γαυρόγλου, παρά τις αντιδράσεις, κατάφερε και πέρασε από τη Βουλή τα Διετή Προγράμματα Πανεπιστημιακών Σπουδών.  Είναι αυτός που διαπραγματεύτηκε με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή την κατάργηση του τμήματος Οπτικής με αντάλλαγμα την ίδρυση διετούς «πανεπιστημιακής» σχολής  Αμπέλου και οίνου στο Αίγιο.

Στο  Δημοτικό Συμβούλιο που ήρθε το θέμα η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αποκάλυψε τους στόχους ενός τέτοιου εγχειρήματος με ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι τοπικιστικά, συγκρούστηκε αποφασιστικά με το σύνολο της τότε Δημοτικής Αρχής και της τότε αντιπολίτευσης και το θέμα απεσύρθη.

Σήμερα τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η αντιπολίτευση επαναφέρει το θέμα μιλώντας γενικά για  «Σχολή Αμπέλου και οίνου» χωρίς να προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά της. (Δημόσια ή ιδιωτική, πανεπιστημιακή διετής ή τετραετής).

Πανηγυρίζουν Δημοτική Αρχή και αντιπολίτευση γιατί στους φορείς που υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας, συμμετέχει ο μεγαλύτερος μονοπωλιακός τουριστικός όμιλος της Πελοποννήσου. Δεν μας λένε όμως ποια συμφέροντα θα εκπροσωπήσει; Όχι ασφαλώς των παιδιών που αγαπούν το αμπέλι και το κρασί και διψούν για μια σε βάθος οινολογική παιδεία.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στη Σχολή  Επιστημών Τροφίμων και Ποτών υπάρχει το Τμήμα Οινολογίας που εδώ και 37 χρόνια με πλήρεις υποδομές, εξοπλισμό και καθηγητές, βγάζει  άριστους οινολόγους τετραετούς φοίτησης,  χωρίς να έχει ανάγκη ιδιώτες  επιχειρηματίες, Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Η ίδρυση στο Αίγιο μιας παρόμοιας σχολής διετούς διάρκειας με την σφραγίδα του Πανεπιστήμιου Πάτρας θα είναι ένα  σοβαρό πλήγμα για την οινολογική εκπαίδευση  στη χώρα μας.

Για το θέμα τοποθετήθηκε  και το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένια, ένας ιδιωτικός διαεπαγγελματικός φορέας των οινοποιών της Αιγιαλείας που συγκροτήθηκε για να προωθήσει τα δικά τους συμφέροντα, τόσο στην αγορά πρώτης ύλης όσο και στην  προώθηση των κρασιών τους. Μιλούν για τη δημιουργία ενός «εκπαιδευτικού οικοσυστήματος» (;), ενός «συμπλέγματος» που θα περιλαμβάνει λίγο από όλα. Και αμπέλι και κρασί και Οινοτουρισμό  και Γαστρονομικό τουρισμό και πολιτισμό και ιστορία. Συνειδητά  μπλέκουν  την επιστήμη της οινολογίας με το εμπόριο και την προώθηση των συμφερόντων τους.

Μιλούν για ανάπτυξη – των επιχειρήσεων τους – που θα εξασφαλισθεί  από την εκμετάλλευση των όποιων φοιτητών μιας τέτοιας σχολής αλλά και από την αξιοποίηση προς όφελος τους, της άριστης αμπελουργικής ζώνη της Αιγιαλείας.

Η   ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο θα αποκαλύψει την υποκρισία των άλλων παρατάξεων που επικαλούνται το «καλό του τόπου» αλλά στη πράξη υπονομεύουν και την οινολογική παιδεία συνολικά, αλλά και το  μέλλον των όποιων αποφοίτων από τέτοιες σχολές, είτε ιδιωτικές,  είτε δημόσιες διετής .

ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”