Οστεοπόρωση: 4 «αθόρυβα» συμπτώματα

Η οστεοπόρωση είναι μια σκελετική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αποδυνάμωση και την ευθραυστότητα των οστών, καθώς και με τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Το Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης των ΗΠΑ (NOF) εκτιμά πως μία στις δύο γυναίκες και έως και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών παθαίνουν κάταγμα λόγω της οστεοπόρωσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οστεοπόρωση σε αρχικό στάδιο δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα και μπορεί να παραμείνει «κρυμμένη» για χρόνια. Για τον λόγο αυτόν, συνιστάται ο προληπτικός έλεγχοςμέτρησης της οστικής πυκνότητας.

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι μια σύντομη, ανώδυνη εξέταση που εντοπίζει τις πρώτες ενδείξεις της οστεοπόρωσης ή της οστεοπενίας, η οποία αποτελεί «προάγγελο» της οστεοπόρωσης. Η εξέταση πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε σε άτομα 65 ετών και άνω ή και νωρίτερα σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης ή άλλοι παράγοντες κινδύνου για την πάθηση (π.χ. πρόωρη εμμηνόπαυση).

1. Μείωση του ύψους: Η οστεοπόρωση έχει σαν αποτέλεσμα τα οστά της σπονδυλικής στήλης να πλησιάζουν το ένα το άλλο κι έτσι να μειώνεται το ύψος. Η μείωση του ύψους λόγω οστεοπόρωσης μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά τα 2,5 εκατοστά. Στις γυναίκες, απώλεια περίπου 3,8 πόντων από το ύψος αποτελεί βέβαιη ένδειξη της οστεοπόρωσης. Για τους άντρες, ανησυχητική θεωρείται η απώλεια 5 ή και περισσότερων εκατοστών ύψους από την ηλικία των 20 ετών έως και τη μέση ή την τρίτη ηλικία. Έτσι, η τακτική μέτρηση και η παρακολούθηση του ύψους από νεαρή ηλικία μπορεί να συμβάλει στον έγκαιρο εντοπισμό της οστεοπόρωσης.

2. Κακή στάση σώματος: Όταν τα οστά της σπονδυλικής στήλης αδυνατούν να υποστηρίξουν σωστά το βάρος του σώματος παρατηρούνται αλλαγές στη στάση του σώματος, όπως η κάμψη του αυχένα ή των ώμων προς τα εμπρός. Οι αλλαγές στη στάση του σώματος υποδεικνύουν τη σταδιακή αποδυνάμωση του σκελετού. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ, η απώλεια του ύψους και η κακή στάση του σώματος είναι τα δύο πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα της οστεοπόρωσης.

3. Απώλεια δοντιών: Η απώλεια των δοντιών είναι αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης των οστών της γνάθου. Αν και τα οδοντικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες (περιοδοντίτιδα, κακή διατροφή, διαβήτης κ.ά.), η εξέταση οστικής πυκνότητας θα υποδείξει αν είναι αποτέλεσμα της οστεοπόρωσης.

4. Συχνά κατάγματα: Μια πτώση από μεγάλο ύψος ή ένα τροχαίο ατύχημα σαφώς και θα οδηγήσουν σε τραυματισμό και μάλιστα σοβαρό. Ωστόσο, αν προκληθεί κάταγμα από ένα απλό παραπάτημα ή άλλο αντίστοιχο μικροτραυματισμό, τότε αυτό μάλλον οφείλεται στην οστεοπόρωση.

 Πηγή: Harvard Health, Reader’s Digest