Ολοένα περισσότεροι έφηβοι καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα – Oι μισοί θέλουν να σταματήσουν

Ολοένα περισσότεροι έφηβοι καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά μια νέα αμερικανική έρευνα δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί θέλουν να σταματήσουν.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 500 νέους ηλικίας 12 έως 17 ετών που δήλωσαν ότι καπνίζουν συστηματικά ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το 44,5% είπαν ότι “σκέφτονται σοβαρά να το κόψουν”, ενώ ο ένας στους τέσσερις είπαν ότι κατά το τελευταίο έτος δοκίμασαν τουλάχιστον μία φορά να διακόψουν αυτή τη συνήθεια.

Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι «απαιτούνται επειγόντως παρεμβάσεις διακοπής του ατμίσματος» για να βοηθηθούν οι νέοι να απαλλαγούν από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr. Tracy Smith, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “JAMA Pediatrics”, έδειξε ακόμα ότι οι μισοί νέοι που θέλουν να κόψουν το άτμισμα, θα το δοκιμάσουν μέσα στον επόμενο μήνα. Από τους υπόλοιπους, το σχεδόν 23% είπαν ότι θα δοκιμάσουν κάποια στιγμή μετά τον χρόνο, το 17% μέσα στον χρόνο και το 10% μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, περίπου ένας στους τέσσερις εφήβους καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα και το σχεδόν 12% λένε πως ατμίζουν καθημερινά, είπε η Smith.

Οι ειδικοί λένε ότι για να βοηθηθούν οι έφηβοι να κόψουν τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου απαιτούνται εξειδικευμένα προγράμματα, κατάλληλα σχεδιασμένα για αυτούς. Τα προγράμματα πρέπει να παρέχουν παρακίνηση, ενθάρρυνση, τα απαιτούμενα εργαλεία για τη διακοπή και τεχνικές διαχείρισης των προβλημάτων που  μπορεί να προκύψουν στην πορεία.

 

https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/57213/oi-misoi-efivoi-poy-atmizoyn-theloyn-na-to-kopsoyn.html