Οι αναρχικοί αλλάζουν… δόγμα

Τους λόγους για τους οποίους αυξήθηκε ο αριθμός των ‘παρεμβάσεων’ της ομάδας αντιεξουσιαστών ‘Ρουβίκωνας’ προσπαθούν να εντοπίσουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαπιστωθεί αλλαγή των τακτικών που ακολουθούν τα μέλη της αναρχικής ομάδας, η οποία έχει κλιμακώσει τα ‘χτυπήματά’ της.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο ‘Ρουβίκωνας’ πραγματοποιούσε παρεμβάσεις μία με δύο φορές κάθε μήνα. Ομως τον Μάρτιο άλλαξε αυτή η πρακτική, για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί, και ο ‘Ρουβίκωνας’ χτύπησε έξι φορές, ενώ το πρώτο πενθήμερο του Απριλίου έγιναν ακόμη δύο επιθέσεις. Μέσα σε έναν μήνα και πέντε ημέρες οι παρεμβάσεις και οι καταδρομικές επιθέσεις της ομάδας αναρχικών έφτασαν συνολικά τις οκτώ. Ομως διατηρήθηκε η ‘παράδοση’ να γίνονται κάθε Τετάρτη οι παρεμβάσεις. Οπως έχουν διαπιστώσει οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, ο ‘Ρουβίκωνας’ επιλέγει να ‘εμφανίζεται’ τις Τετάρτες.

Το πρώτο ‘χτύπημα’ του Μάρτη
Η αρχή έγινε την πρώτη Τετάρτη του Μαρτίου, με τα μέλη της ομάδας να πραγματοποιούν καταδρομική επίθεση σε συμβολαιογραφικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. ‘Το συγκεκριμένο γραφείο πρωταγωνιστεί στους πλειστηριασμούς κατοικιών και πρόσφατα οι ιδιοκτήτες του είχαν φτάσει μέχρι και σε χειροδικίες κατά οφειλετών μπροστά στις κάμερες κατά τη διάρκεια πλειστηριασμών στο Ειρηνοδικείο. Θα ακολουθήσει κείμενο και βίντεο από την επίθεση’, έγραφε η ανακοίνωση του ‘Ρουβίκωνα’.

Ακολούθησε την επόμενη Τετάρτη η κατάληψη στα κεντρικά γραφεία γνωστής εταιρείας κούριερ, υπάλληλος της οποίας είχε χάσει τη ζωή του σε τροχαίο.

Επτά ημέρες μετά, στις 15 Μαρτίου, έγινε η κατάληψη στην κοσμητεία της Νομικής, ως υποστήριξη στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Μία ημέρα μετά ο ‘Ρουβίκωνας’ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στα κεντρικά γραφεία γνωστής αλυσίδας καφέ. Διανομέας που εργαζόταν σε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας είχε τραυματιστεί θανάσιμα σε τροχαίο. Τρεις ημέρες μετά, στις 19 Μαρτίου, η αναρχική ομάδα επιτέθηκε στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ και στις 22 Μαρτίου σε γραφεία εταιρείας είσπραξης κοινοχρήστων. Οι καταδρομικές επιθέσεις ολοκληρώθηκαν με τις ‘εφόδους’ σε Μέγαρο Μαξίμου και Δημαρχείο Αθηνών, στις 4 και 5 Απριλίου αντίστοιχα.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής αποδίδουν το ‘κρεσέντο’ επιθέσεων του ‘Ρουβίκωνα’ σε ενδεχόμενο ανταγωνισμό με ‘αντίπαλη’ αναρχική ομάδα, ενέργεια που έλαβε πρόσφατα μεγάλη δημοσιότητα. Ως παλαιότερη ομάδα ο ‘Ρουβίκωνας’ ενδεχομένως να ήθελε να δείξει ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων στον αναρχικό χώρο και να δηλώσει ‘παρών’.

Γνώριμοι στις Αρχές
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι τα βασικά μέλη του ‘Ρουβίκωνα’ είναι γνωστά στις Αρχές, με την ομάδα να απαριθμεί περί τα 60 άτομα μετά τη στρατολόγηση νέων. Πολλά μέλη έχουν συλληφθεί αρκετές φορές και έχουν αφεθεί ελεύθερα, δύο και τρεις φορές, με περιοριστικούς όρους, γεγονός που έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους, ενδεχομένως και τη συχνότητα των χτυπημάτων.

Φαίνεται να χρονομετρούν τις παρεμβάσεις τους, οι οποίες δεν κρατούν περισσότερα από δύο λεπτά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ολοκληρώνονται μέσα σε δευτερόλεπτα, όπως στην περίπτωση του Δημαρχείου Αθηνών.

Οι παρεμβάσεις βιντεοσκοπούνται από τον εικονολήπτη της ομάδας και στη συνέχεια δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο. ‘Εχει υπάρξει παρέμβαση που ήταν τόσο γρήγορη που δεν τη μάθαμε ποτέ, αλλά μόνο όταν δημοσιεύθηκε το βίντεο στο Διαδίκτυο. Η επικοινωνία των δράσεών τους παίζει μεγάλο ρόλο για τον ?Ρουβίκωνα?’, αναφέρει αξιωματικός που γνωρίζει καλά το θέμα.

Ο εικονολήπτης είναι άγνωστος στις Αρχές, δεν έχει προσαχθεί ποτέ και εκτιμάται ότι κρατάει αποστάσεις ασφαλείας την ώρα που γίνονται οι επιθέσεις, προκειμένου να αποφύγει πιθανή σύλληψη ή προσαγωγή. Επειτα από κάθε παρέμβαση έχει δημοσιευθεί οπτικό υλικό, μολονότι είχαν ελεγχθεί για καταγραφικά μέσα οι προσαχθέντες.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

ethnos.gr