Οινοξένεια: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Ως  γνωστόν, το καλό πράγµα αργεί να γίνει… µα, όταν έρθει η ώρα του, τίποτε δεν το σταµατά! Όπως ακριβώς η εγκυµονούσα µελλοντική µητέρα, έτσι και η Αιγιαλεία, κυοφορούσε στα σπάργανά της για αρκετό καιρό, ένα πολλά υποσχόµενο σχέδιο, το οποίο, επιτέλους, θα τεθεί σε εφαρµογή, αφού πλέον ψηφίστηκε οµοφώνως, απ’ το αρµόδιο για την λήψη αποφάσεων ∆ηµοτικό Συµβούλιο, την περασµένη Τετάρτη ! 

Η  περίοδος βεβαίως της κυοφορίας έσπασε τα ιατρικά ρεκόρ καθώς εξεπέρασε τους εννέα µήνες… ∆ωδεκαµηνήτικο βγήκε το παιδί… διότι παρότι  η εισήγηση του ∆ικτύου Ποιότητας Οινοξένεια είχε δοθεί προς συζήτηση απ’ τον περασµένο Φεβρουάριο µόλις προ ολίγων ηµερών παρουσιάστηκε στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο!

Απαιτήθηκε τόσος καιρός για ν’ αποφασιστούν τα αυτονόητα για την ορθή λειτουργία του θεσµού, ο οποίος θ’ αποτελέσει  σωσίβια λέµβο για την περιοχή µας, η οποία µοιάζει αβοήθητη να βουλιάζει  στην αφάνεια!  Χαλάλι θα πω! Τα καλά για να συµβούν θέλουν κόπο και πόνο!

Η  εισήγηση  του  ∆ικτύου αφορούσε στη δηµιουργία  εννεαµελούς Οργάνου ∆ιεύθυνσης  στελεχωµένου από  τρία άτοµα που ορίζει το ίδιο, τρία µέλη αιρετούς της ∆ΗΚΕΠΑ εκ των οποίων το ένα ν’ ανήκει οπωσδήποτε στην αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα τρία µέλη να είναι πολίτες (δηµότες ή κάτοικοι της περιοχής) που θα επιλέγονται και ορίζονται απ’ τον ∆ήµαρχο, µέσα από έναν κατάλογο έξι τουλάχιστον προσώπων τα οποία θα προτείνει το ∆ίκτυο Ποιότητας ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ µε βάση τις γνώσεις, τις δεξιότητες αλλά και την εµπειρία τους επάνω σε ανάλογα θέµατα!  Την δε προεδρία του οργάνου θ΄ αναλαµβάνει µε ετήσια εναλλαγή ο/η πρόεδρος της ∆ηκεπα και ο/η πρόεδρος του ∆ικτύου! 

Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η οµαλή συνέχεια του Θεσµού  των Οινοξενείων, που τόσο ελπιδοφόρος είναι για την ανάδειξη την περιοχής και την τουριστική και κατ’ επέκταση οικονοµική άνθησή της, ανεξαρτήτως των αλλαγών  στην ∆ηκεπα και το ∆ηµοτικό Συµβούλιο, οι οποίες ενδεχοµένως να δηµιουργήσουν κωλυσιεργίες κι αποµάκρυνση απ’ τους στόχους του ∆ικτύου ! 

Τι πιο λογικό κι εύκολο στην εφαρµογή του, µε την διασφάλιση συµµετοχής των πιο έµπειρων, ικανών και αξιόπιστων εκπροσώπων απ’ τους φορείς και την ίδια την κοινωνία !

Χάρηκα διπλά και τριπλά δε, όταν είδα, παρακολουθώντας διαδικτυακά το ∆ηµοτικό Συµβούλιο  την απόλυτη δέσµευση από πλευράς και του ιδίου του ∆ηµάρχου για πλήρη  χρηµατοδότηση των εκδηλώσεων του ∆ικτύου, γεγονός που µαρτυρά, επιτέλους και το τονίζω αυτό πώς έχουµε αντιληφθεί ως κοινωνία την σηµασία του θεσµού  των Οινοξενείων για την Αιγιαλεία και τα Καλάβρυτα ! 

Ξέρετε, οι οινοποιοί, που το ξεκίνησαν  όλο αυτό  είναι… «τρελοί»!  Θέλει δέσµευση, αγάπη, τόλµη και τρέλα  για να πας αντίθετα στο ρεύµα της εποχής που τα θέλει όλα σε ατέρµονη καθίζηση και να µεγαλουργήσεις! 

∆ίπλα τους συσπειρώθηκαν κι άλλοι πολλοί που επιχειρούν στην εστίαση και τον τουρισµό  και η σύµπνοιά τους έκανε την παρουσία τους αισθητή και τα θέλω τους σεβαστά απ’ όλες τις πολιτικές παρατάξεις!

Η υπογράφουσα στήριζε τις απόψεις του ∆ικτύου Ποιότητας Οινοξένεια πριν καν το γνωρίσει! Πολύ απλά  επειδή  διαβάζοντας, ταξιδεύοντας και βλέποντας, κατανόησα από πολύ νωρίς πως η περιοχή  µας δεν υστερεί  σε τίποτε άλλο από άλλες που βασιλεύουν στον παγκόσµιο  χάρτη ως τουριστικοί οινικοί προορισµοί!  Το µόνο που µας έλειπε και τώρα τ’ αποκτήσαµε µετά από σκληρό αγώνα είναι η σύµπνοια… η συνεργασία!

 Μετά απ’ αυτό η επιτυχία θα πρέπει να ‘ναι µονόδροµος ! 

AΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χρονογράφημα στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”