Οικονομικός απολογισμός για τα έως τώρα πεπραγμένα του Δήμου Αιγιάλειας

Ο Δήμος Αιγιαλείας εγκαινιάζει μια νέα εποχή επικοινωνίας με τους Δημότες του, κάνοντας έναν απολογισμό πεπραγμένων από την ανάληψη της θητείας του μέχρι και το κλείσιμο του 2016,με μια σειρά συνεντεύξεων τύπου από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους του αλλά και από τα Νομικά Πρόσωπα.

Η αρχή έγινε με συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο για την πορεία των οικονομικών του Δήμου από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Καλαμίδα  για να έχουν οι πολίτες πλήρη εικόνα για τα οικονομικά του.

Όπως επεσήμανε και ο Δήμαρχος Αιγιαλείας στην εισαγωγή του ,μέσα από την εργατικότητα και τη συνεργασία ο Δήμος μας έχει πετύχει πολλά μέχρι σήμερα και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αν και οι πόροι από όλες τις πηγές έχουν μειωθεί πάνω από 70%,εν τούτοις εξοικονομήθηκαν νέοι  και μάλιστα με όρους απόλυτης  διαφάνεια και δικαιοσύνης.

Παράλληλα μέσα από τον εξορθολογισμό των Δημοτικών Τελών και τον εξορθολογισμό της τιμολόγησης της ΔΕΥΑ επιτυγχάνεται ο στόχος να πληρώνουν ισόνομα οι Δημότες τα ίδια χρήματα και να απόλαμβάνουν  όλοι τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες του.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ,αν και ο Δήμος κληρονόμησε αμαρτίες του παρελθόντος με δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμών,είναι σήμερα σε θέση να είναι εντάξει και με αυτές τις υποχρεώσεις του.

Ο Δήμαρχος εξήρε επίσης την ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στις υποχρεώσεις του,που η πλειοψηφία του κάνει τα αδύνατα δυνατά για να είναι συνεπείς σε αυτές και για αυτό αξίζουν όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Όπως επεσήμανε  χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος ,ο Δήμος μας σήμερα έχει καταφέρει όχι μόνο να είναι βιώσιμος αλλά να συγκαταλέγεται επίσημα πανελλαδικά στους πιο οργανωμένους Δήμους του κράτους στον τομέα αυτό.

Στη συνέχεια ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών στη συνέντευξή του παρουσίασε τους στόχους που είχαν τεθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή και το Οικονομικά επιτελείο και που ήταν η σύνεση των δαπανών,η οργάνωση των εσόδων και η αύξηση της παραγωγικότητας,ο εξορθολογισμός των Δημοτικών τελών, η ρεαλιστική και ισοσκελισμένη οικονομική πολιτική και τέλος η ισονομία και η διαφάνεια.Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων ο Δήμος έλαβε μια σειρά από μέτρα ,όπως η βελτίωση των εσόδων μέσα από τη διοικητική οργάνωση και την αύξηση της παραγωγικότητας,η στέρηση του ΑΦΜ για οφειλές άνω των 300 ευρώ, οι κατασχέσεις απέναντι στους μεγάλους οφειλέτες,η είσπραξη του 0,5% επι των ακαθαρίστων στις επιχειρήσεις αλλά και του 0,5%των παρεπιδημούντων, η δημιουργία του Γραφείου Κληροδοτημάτων για τη συντήρηση, την καταγραφή και την αξιοποίηση τους , οι ρυθμίσεις των 12 δόσεων προς τους οφειλέτες αλλά και η επιπλέον ευελιξία του αριθμού των δόσεων για να δίνουν οι οφειλετες ότι μπορούν.

Οσον αφορά τον περιορισμο των δαπανών και την αύξηση της ρευστότητας,όπως επεσήμανε ο κ.Καλαμίδας περιορίστηκαν οι διαταγές πληρωμών,έγιναν ρυθμίσεις και περικοπές στις υποχρεώσεις των πιστωτών του Δήμου(περικοπές στους πιστωτές μας 1,2 εκ. ευρώ και ρυθμίσεις των υποχρεώσεων μας παρελθόντων ετών 550.000) και επιπλέον έγινε αναχρηματοδότηση δανείων ώστε να μην καταφύγουμε σε νέο δανεισμό και να δημιουργηθεί επιπλέον ρευστότητα.(Τα δάνεια που βρήκαμε ήταν 7,3 εκ. ,με επιτόκιο δανεισμού 5,9% και με την αναχρηματοδότηση μέσω του Παρακαταθηκών και Δανείων μειώσαμε το επιτόκιο στο 4,48% για 25 χρόνια, δημιουργώντας  ρευστότητα μέσω της μείωσης των τοκοχρεωλυσίων  485.000 ευρώ το χρόνο.)

Με όλα αυτά ο Δήμος μας επανάκτησε την αξιοπιστία του και τη φερεγγυότητά του.

Επιπλέον με προϋπολογισμους πλέον ρεαλιστικούς και ισοσκελισμένους ο Δήμος μας κάνει την αποπληρωμή των δανείων του χωρίς να καταφύγει σε νέο δανεισμό,αποπληρώνει τα τοκοχρεωλύσια και έχει και πρωτογενές πλεόνασμα.

Ταυτόχρονα μέσα από την αυτονομία αλλά και την κοινωνική πολιτική που ασκείται επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός των Δημοτικών τελών με συνέπεια όλοι οι Δήμοι να πληρώνουν τα ίδια ,σε όλους τους τομείς χωρίς διακρίσεις.

Ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες,έγινε μια κατηγοριοποίηση σε πολύτεκνους,σε άτομα με αναπηρία άνω των 80%,σε άτομα κάτω του 80% και σε οικονομικά αδύναμους και για όλες αυτές τις κατηγορίες λάβαμε μια σειρά από μέτρα(βλεπε πίνακα)

Εν κατακλείδι,  την 1/9/2014 παραλάβαμε ανεξόφλητα τιμολόγια  της τάξης των 2.467.505 ευρώ εκ των οποίων αποπληρώσαμε μέχρι σήμερα 1.675.400.

Από την στιγμή δε που παραλάβαμε τιμολογήσαμε 23.615.000 ευρώ εκ των οποίων αποπληρώσαμε 21.597.000 ευρώ δηλ. καλύψαμε τις υποχρεώσεις μας στο 91,45%.

Αν είχε συμβεί το ίδιο ,όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Καλαμίδας στις προηγούμενες δημοτικές αρχές το 1.675.400 παρελθόντων ετών θα ήταν ρευστότητα στο ταμείο μας για τις ανάγκες του Δήμου.

Αν σε αυτά συνεκτιμηθούν ,το θολό κυβερνητικό τοπίοκαι όλα όσα κληρονομήθηκαν από προηγούμενες δημοτικές αρχές ,τότε όλα τα παραπάνω αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ

 

Α. ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ: Μείωση κατά 50%

Προϋποθέσεις: Οι ωφελούμενοι πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου.

Να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΑΣΠΕ

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 20.000.

Τα τέκνα να είναι μέχρι 18 ετών ή αν σπουδάζουν μέχρι 25 ετων.

Δικαιολογητικά : 1) Τα γενικά δικαιολογητικά  2) Βεβαίωση  από ΑΣΠΕ

3) Βεβαίωση της Σχολής για τα τέκνα που σπουδάζουν.

 

Β1. ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: Απαλλαγή 100%

 Προϋποθέσεις: Οι ωφελούμενοι πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου.

Να είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και πιστοποιητικό ΚΕΠΑ.

Σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης η κύρια κατοικία να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 20.000

Δικαιολογητικά : 1) Τα γενικά δικαιολογητικά 2) Πιστοποίηση αναπηρίας από ΚΕΠΑ με το ποσοστό αναπηρίας.

* Οι μη έχοντες πιστοποίηση μόνιμης αναπηρίας υποχρεούνται να προσκομίζουν κάθε έτος νέα Πιστοποίηση αναπηρίας από ΚΕΠΑ με το ποσοστό αναπηρίας.

 

Β2. ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: Μείωση 20%

 Προϋποθέσεις: Οι ωφελούμενοι πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου.

Να είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67,5% έως 80% και πιστοποιητικό ΚΕΠΑ.

Σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης η κύρια κατοικία να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 20.000

Δικαιολογητικά : 1) Τα γενικά δικαιολογητικά 2) Πιστοποίηση αναπηρίας από ΚΕΠΑ με το ποσοστό αναπηρίας.

* Οι μη έχοντες πιστοποίηση μόνιμης αναπηρίας υποχρεούνται να προσκομίζουν κάθε έτος νέα Πιστοποίηση αναπηρίας από ΚΕΠΑ με το ποσοστό αναπηρίας.

 

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΟΙ : Μείωση κατά 50%

 Προϋποθέσεις: Οι ωφελούμενοι πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου.

Το ετήσιο εισόδημα  όλων των μελών που διαμένουν στην συγκεκριμένη οικία έως 5.000.

Σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης η κύρια κατοικία να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ.

Δικαιολογητικά : 1) Τα γενικά δικαιολογητικά .

 

 

__________%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%be%ce%b7-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf