Ξεκινάει τη Δευτέρα 27 Μαΐου η «Εβδομάδα Ηπείρου»

Οι Ηπειρώτες της Αιγιάλειας, αγαπώντας τον τόπο που ζουν και τιμώντας την μεγάλη πατρίδα, την Ήπειρο, συνάμα και τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αποφάσισαν ήδη από τους προγενέστερους αιώνες να μην ξεχάσουν την καταγωγή τους και τους δεσμούς τους με τον τόπο τους και να μεταλαμπαδεύσουν αυτή τους την αγάπη στους νεότερους απογόνους τους.

Έτσι για ακόμα μια χρονιά η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας «ο Άγιος Γεώργιος» διοργανώνει την «Εβδομάδα Ηπείρου» που ξεκινάει τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024.

Στο πλαίσιο αυτής της εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις με στόχο τη διατήρηση της συνοχής των Ηπειρωτών της περιοχής μας, τη μετάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις επόμενες γενιές, αλλά και τη γνωριμία των Αιγιαλέων με την παράδοση της Ηπείρου.

Συγκεκριμένα οι δράσεις έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

 Δευτέρα 27 Μαΐου 2024: ημέρα κοινωνικής προσφοράς

 Τετάρτη 29 Μαΐου 2024: εκμάθηση παραδοσιακών χορών στον Φάρο Αιγίου ώρα 19:00

Σας περιμένουμε να χορέψουμε όλοι μαζί γνωστούς παραδοσιακούς χορούς της Ηπείρου και όλης της Ελλάδας, αλλά και το «Καγκελάρι». Το 2020 το Καγκελάρι εντάχτηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οφείλει την ονομασία του στη λέξη κάγκελο, επειδή οι χορευτές είναι τοποθετημένοι και συνδεδεμένοι όπως τα κάγκελα. Λίγο μετά τη δύση του ηλίου, οι άνδρες ξεκινούν το τραγούδι και το επαναλαμβάνουν αντιφωνώντας το, οι γυναίκες. Χορεύεται στα δύο, μία μέσα μία έξω, και τελειώνει όταν πέσει η “βαθιά νύχτα”. Μουσικά όργανα δεν συμμετέχουν ποτέ.

 Παρασκευή 31 Μαΐου 2024: βραδιά αφιερωμένη στο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι με τίτλο «Τα έμορφα τραγούδια μας, η αναπνοή της φυλής μας» στα Παλιά Σφαγεία Αιγίου στις 20:00.

Το βράδυ αυτό θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε λίγο από τον πλούτο αυτής της κληρονομιάς. Τα δημοτικά τραγούδια, έρχονται από τα παλιά χρόνια, τότε που οι περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν στην ύπαιθρο. Τα τραγούδια αυτά, έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου, γιατί τους ψυχαγωγούσαν, τους διασκέδαζαν, τους εμψύχωναν και τους παρηγορούσαν. Δεν υπήρχε στιγμή της ζωής που να μην είχε και το δικό της τραγούδι. Τα δημοτικά τραγούδια λέγονται και παραδοσιακά, γιατί μας παραδόθηκαν από τις προηγούμενες γενιές και θα τα παραδώσουμε κι εμείς στις επόμενες.

 Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με το ημερήσιο πανηγύρι στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στη Ροδοδάφνη Αιγίου στις 12:00 μμ.

Θα υπάρχει πενταμελής ορχήστρα με τους Σπύρο Δερδέκη (κλαρίνο), Δημήτρη Αχνούλα (τραγούδι), Δημήτρη Μπόγδο (βιολί-φωνή), Χρήστο Χαλλιλόπουλο (λαούτο), Παναγιώτι Μπούζουλα (ντέφι-λαούτο).

Το ημερήσιο πανηγύρι αποτελεί στοιχείο παράδοσης. Στην Ήπειρο συνηθίζονταν αμέσως μετά το τέλος της λειτουργίας και στον περίβολο του ναού να στήνεται ημερήσιο γλέντι. Το πανηγύρι ήταν και εξακολουθεί να παραμένει πέραν του ψυχαγωγικού του χαρακτήρα, σημαντικός κρίκος συνοχής των συγχωριανών, αλληλεπίδρασης και συνύπαρξης των ανθρώπων.