Να κηρυχθεί ο Δήμος Αιγιάλειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το Τοπικό Συντονιστικό ΄Οργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιάλειας με αίτημά του ζητά να κηρυχθεί ο Δήμος Αιγιάλειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω ακραίων και επικίνδυνων φαινομένων από χιονόπτωση και παγετό.

Στο αίτημα του Δήμου μεταξύ άλλων αναφέρονται ότι “η πρωτοφανής έκταση της χιονόπτωσης προκάλεσε προβλήματα τόσο στις υποδομές του Δήμου μας σε όλη την έκτασή του(χαρακτηριστικό το αφιέρωμα των κρατικών μέσων ενημέρωσης) όσο και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του Δήμου μας.

Δεδομένου ότι στην παρούσα χρονική στιγμή δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε επακριβώς την έκταση και το μέγεθος των ζημιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μεταξύ άλλων γίνονται γνωστά ότι:

Στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας οι κύριες καλλιέργειες με μεγάλη οικονομική σημασία είναι πέραν της σταφίδας (και αμπελώνων) η  ελιά  και τα εσπεριδοειδή. Αναλυτικότερα καλλιεργούνται περί τα 150.000 στρέμματα ελαιόδεντρων και περίπου 25.000 στρέμματα εσπεριδοειδών. Η καλλιέργεια ελαιόδεντρων κατευθύνεται κυρίως προς την παραγωγή ελαιόλαδου, ενώ το κυριότερο εσπεριδοειδές που παράγεται είναι το λεμόνι (Μαγληνό) και δευτερευόντως πορτοκάλια (μέρλιν, ναβαλίνες βαλέντσια) και μανταρίνια.

Η καλλιέργεια εσπεριδοειδών κρίνεται ιδιαιτέρως ευάλωτη σε χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι ενδεικτικό ότι μικρότερης έντασης χιονόπτωση κατά το 2003-2004 οδήγησε σε ολοκληρωτικό παγετό καταστρέφοντας εξ ολοκλήρου την φυτική παραγωγή και προκαλώντας μεγάλη ζημιά (> 80%) στο φυτικό κεφάλαιο. Δυστυχώς η λεμονιά συγκαταλέγεται στο πιο ευαίσθητο είδος των εσπεριδοειδών στον παγετό μαζί με την κιτριά. Συγκεκριμένα οι καρποί είναι πολύ ευαίσθητοι, όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους – 2  oC (για 4 ώρες), ενώ το ξύλο τους καταστρέφεται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -4   oC (-5,5 oC).”