Νίκος Νικολόπουλος: Το «τσουνάμι» περικοπών έφερε την απόγνωση στα Κέντρα Αποκατάστασης”

Ο ακήρυχτος «πόλεμος» στο χώρο της Ιατρικής Αποκατάστασης με αφορμή τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και οι περικοπές των απαιτήσεων των μονάδων από τους υπευθύνους εκκαθάρισης ελέγχου του Οργανισμού, αναδεικνύονται από τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος κατέθεσε στη Βουλή σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Όπως αναφέρεται στην κοινοβουλευτική παρέμβαση, «οι υπεύθυνοι εκκαθάρισης ελέγχου, σύμφωνα με την Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας (ΕΚΑΕ), παραβιάζουν συστηματικά τη σύμβαση των ΚΑΑ στους μηνιαίους ελέγχους τους, περικόπτοντας μεθοδικά και συντονισμένα νόσους που ο ίδιος ο Οργανισμός έχει συμφωνήσει να τις καλύπτει ασφαλιστικά, επικαλούμενοι νομικά αβάσιμες και ιατρικά αντιεπιστημονικές αιτιολογίες».

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής μεταφέρει στη Κυβέρνηση ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ΕΚΑΕ : «Για παράδειγμα, το Πάρκινσον που αποτελεί μία χρόνια νόσο, έχει κατά καιρούς εξάρσεις. Ένας ασθενής ο οποίος θα παρουσιάσει έξαρση ενδέχεται να χρειαστεί για κάποιες ημέρες ιατρική βοήθεια, ώστε να επανέλθει η κινητικότητά του. Κάτι το οποίο προβλέπεται στο παράρτημα της σύμβασης που είχαμε υπογράψει το 2012 με τον ΕΟΠΥΥ».

Εξάλλου, άλλες περιπτώσεις περικοπών, τις οποίες η ΕΚΑΕ χαρακτηρίζει αυθαίρετες, αφορούν για παράδειγμα στην πολυνευροπάθεια μονάδας και στις εγκεφαλικές βλάβες. Στο μεταξύ, καθώς οι περικοπές αυτές γίνονται με αναγωγή μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο, λειτουργούν πολλαπλασιαστικά. “Ουσιαστικά για κάθε μηνιαία περικοπή ενός ασθενούς, είναι σαν να νοσηλεύουμε δωρεάν 10 ασθενείς στον ίδιο μήνα” ισχυρίζεται ο Πρόεδρος της ΕΚΑΕ κ. Βιρβίλης.

Επισημαίνεται τέλος,  πως η σύμβαση των Κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ έχει λήξει από το 2014 και  ανανεώνεται με μονομερείς αποφάσεις του Οργανισμού έκτοτε. Με αφορμή και τις προαναφερόμενες εξελίξεις, η ΕΚΑΕ ζητά να ολοκληρωθεί άμεσα η διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας σύμβασης που να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, τα Κέντρα Αποκατάστασης διεκδικούν τη θέσπιση της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης και την επιβολή κλιμακωτών προστίμων, μεταξύ άλλων.

Τα ερωτήματα του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου είναι τα ακόλουθα:

«1) Τι θα πράξετε  για όλα, όσα καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των κέντρων Αποκατάστασης;

2) Πότε θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας σύμβασης;»

Σχετική δήλωση On camera:

http://www.xristianodimokrates.gr/?section=26155&language=el_GR&itemid1541=29512&detail1541=1