Νέα πυραυλική εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα

Σε εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς προχώρησε τα ξημερώματα της Κυριακής η Βόρεια Κορέα.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε με επιτυχία έναν πύραυλο προς το διάστημα», ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας, μια ενέργεια που καταδικάστηκε άμεσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «αποσταθεροποιητική και προκλητική».

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Sohae στις 9 το πρωί τοπική ώρα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 τέθηκε σε τροχιά εννέα λεπτά και 46 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, υπό τις διαταγές και τη διεύθυνση του «μεγάλου ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Παρόλο που η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι η εκτόξευση έγινε για επιστημονικούς και ειρηνικούς σκοπούς, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εκτοξεύσεις δορυφόρων, άλλα κράτη όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα εξέλαβαν αυτή την κίνηση ως νέα πρόκληση, μόλις ένα μήνα μετά την δοκιμή βόμβας υδρογόνου από την Πιόνγιανγκ.
Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας είπε ότι «ο πύραυλος κατευθύνθηκε προς το διάστημα και δεν αποτέλεσε απειλή για τις ΗΠΑ ή για τους συμμάχους μας», ωστόσο ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Κυριακή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εν λόγω Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο τη νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας και την κάλεσε να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες».
«Είναι βαθιά λυπηρό το ότι (η Βόρεια Κορέα) διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (…) παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του Γ.Γ. του ΟΗΕ.