Μόρια: «Θαμμένοι» στο χιόνι οι πρόσφυγες – Η Κομισιόν αδειάζει την κυβέρνηση

Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα ότι «κανένας πρόσφυγας δεν θα είναι στο κρύο», η κατάσταση στη Μόρια τις τελευταίες ώρες έχει τεθεί εκτός ελέγχου, με τους ανθρώπους να έχουν… θαφτεί μέσα στο χιόνι, γεγονός που αναστατώνει και ανησυχεί την Ευρώπη.

Oι εικόνες όμως που βλέπουν το φως της δημοσιότητας  αποτυπώνουν την αλήθεια που έζησαν και συνεχίζουν να ζουν όσοι διαβιώνουν στον καταυλισμό με αυτή την κακοκαιρία.

Χωρίς ρεύμα η Μυτιλήνη 

Η κατάσταση στο νησί της Λέσβου είναι δραματική. Αξίζει μόνο να σημειωθεί, η πόλη της Μυτιλήνης έχει μείνει χωρίς ρεύμα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το χιόνι έχει φτάσει τα 50 εκατοστά και η χιονόπτωση είναι πυκνή. Χωρίς ρεύμα είναι και τα χωριά Πολυχνίτος και Γέρα.

 

Έλλειψη υποστήριξης και προετοιμασίας καταλογίζει στις ελληνικές Αρχές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στα νησιωτικά κέντρα υποδοχής, όπως αυτό στη Μόρια στη Λέσβο.

Σε ερώτηση του www.protothema.gr στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου Νατάσα Μπερτό, απάντησε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει «την έλλειψη υποστήριξης» από τις ελληνικές Αρχές στα κέντρα υποδοχής και υποστήριξης, όμως πέραν της βοήθειας που παρέχει, δεν μπορεί να επέμβει και να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, η Επιτροπή γνωρίζει πως η κατάσταση (στα κέντρα υποδοχής) είναι ανυποστήρικτη και πρέπει να είμαστε επίσης ξεκάθαροι, πως η ευθύνη διασφάλισης επαρκών συνθηκών διαβίωσης είναι ευθύνη των ελληνικών Αρχών και η Επιτροπή δεν μπορεί να επιβάλει ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει η Ελλάδα», είπε η Νατάσα Μπερτό.

 

http://www.protothema.gr/greece/article/643723/komision-kata-kuvernisis-gia-moria-elleipsi-upostirixis-apo-tis-ellinikes-arhes/