“Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας” – Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ανδρέα Λόντου και παρέλαση

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας” στο Αίγιο.

Στις 11 π.μ. εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Ανδρέα Λόντου, στο Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου “Ανδρέας Λόντος”, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ενώ παραβρέθηκαν αντιδημάρχοι και εκπρόσωποι συλλόγων αναβιωτών και χορευτικών ομίλων.

Σύσσωμο παραβρέθηκε και το διοικητικό συμβούλιο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγίου (κ.κ. Βάνα Μπεντεβή, Αθηνά Σκανδάμη, Γιάννης Μεντζελόπουλος, Εύη Γρίβα, Κώστας Κλάγκος).

Η Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. κ. Βάνα Μπεντεβή, στο χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανεύρεση των οστών του Ανδρέα Λόντου, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Φανερωμένης και την μεταφορά τους στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, όπου εκεί ήταν το σπίτι που διέμενε ο Ανδρέας Λόντος, ενώ στον προαύλιο χώρο έχει τοποθετηθεί και μνημείο με την προτομή του. Η κ. Μπεντεβή, τόνισε ότι τα οστά του Ανδρέα Λόντου βρίσκονται στον κατάλληλο χώρο, “στο σπίτι του”, βάζοντας τέλος στις “παραφιλολογίες” κάποιων, που κάνουν λόγο για να μεταφερθούν στο Μνημείο των Ηρώων στα Ψηλαλώνια Αιγίου.

Μετά το χαιρετισμό της κ. Μπεντεβή, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ανδρέα Λόντου και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος έδωσε το έναυσμα και όλοι έψαλαν δυνατά και με συγκίνηση τον Εθνικό μας ύμνο.

Ακολούθησε η παρέλαση  στην οδό Μητροπόλεως, με τη Φιλαρμονική Αιγίου να παιανίζει υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλου. Ακολούθως παρέλασαν τα αγήματα των αναβιωτών συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα και των χορευτικών ομίλων, που καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που παραβρέθηκε, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο. 

Και του χρόνου!!!

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ