ΜΠΡΟΣΤΑ για πυρκαγιά στην Αιγιάλεια: “Βαρύτατες οι ευθύνες Δήμαρχου και Αντιδήμαρχου Πολιτικής Προστασίας”

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ.
 
– “ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.
ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ- ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ” αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “ΜΠΡΟΣΤΑ”:
 
-“Από την πυρκαγιά της Κυριακής, κάηκαν τελείως τα βουνά Κεράνη και Μαραθιάς, πάνω από το Διακοφτό, τον Ελαιώνα και τα Ζαχλωρίτικα. Κάηκε το «καμάρι» της περιοχής, το προστατευόμενο φαράγγι του Βουραϊκού στο αρχικό του τμήμα, κάηκαν λιοστάσια και αγροτικές καλλιέργειες, κινδύνεψαν άμεσα η ζωή και τα σπίτια των κατοίκων της Τράπεζας, του Καθολικού, του Άνω Διακοπτού, του Κάστρου, στο οποίο κάηκε ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου. Οι κάτοικοι και οι παραθεριστές έζησαν τον τρόμο της επέκτασης της πυρκαγιάς μέσα στις κατοικημένες περιοχές.
 
Οι ευθύνες για την καταστροφή αυτή έχουν ονοματεπώνυμο. Βαρύτατες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, «της κυβέρνησης των εκκενώσεων», για την έλλειψη, χρόνια τώρα, πυροσβεστικών μέσων και την παντελή έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ενώ η χώρα καίγεται εκτεταμένα κάθε καλοκαίρι εδώ και 10 χρόνια, από πλευράς κυβέρνησης δεν έγινε καμιά αγορά πυροσβεστικών μέσων, καμιά πρόσληψη μονίμου προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αντιθέτως, ενώ δαπανώνται τεράστια ποσά για πολεμικούς εξοπλισμούς και αστυνομικά μέσα, τα χρήματα για την πυροπροστασία όλο και μειώνονται, οι μόνιμοι πυροσβέστες είναι όλο και λιγότεροι ενώ ταυτόχρονα αφήνονται χωρίς μέσα και εξοπλισμό να τα βάζουν με την πύρινη λαίλαπα.
 
Τα τρία εναέρια πυροσβεστικά που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά της Κυριακής, από τα οποία εναλλάξ αποχωρούσε το ένα για ανεφοδιασμό, δεν έφθαναν και αυτό αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα. Δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα. Ότι ήταν να καεί κάηκε.
 
Βαρύτατες είναι οι ευθύνες του Δήμαρχου Αιγιάλειας κ. Καλογερόπουλου και του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ. Καραΐσκος. Ο τελευταίος, λίγο πριν την πυρκαγιά, με την περιοχή να έχει βαθμό κινδύνου πυρκαγιάς κόκκινο, δήλωνε:
 
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού και έχοντας απόλυτη καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εθελοντές είμαστε έτοιμοι να
παρέμβουμε σε ελάχιστο χρόνο σε περίπτωση φωτιάς».
 
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε με μικρή εστία, γύρω στις 3:00 το μεσημέρι κοντά στο Δερβενάκι της Μαμουσιάς. Η επέκτασή της στο βουνό Μαραθιάς, σε μεγάλη και ανεξέλεγκτη έκταση, έγινε γύρω στις 5:00 η ώρα το απόγευμα. Αν στο δίωρο που μεσολάβησε, και όχι σε ελάχιστο χρόνο που έταζε ο κ. Καραΐσκος, είχαν επέμβει τα μέσα του Δήμου και είχε υπάρξει συντονισμός από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας των εμπλεκόμενων φορέων, η καταστροφή θα είχε αποφευχθεί.
 
Αν ο κ.Καραΐσκος, έχει αίσθηση ευθύνης, σε ένδειξη ελάχιστης ευαισθησίας γι’ αυτό που έγινε, πρέπει να παραιτηθεί. Το μέγεθος της ανευθυνότητας του κ. Καλογερόπουλου, του προϊστάμενου του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, που έδειξε την ίδια αδράνεια με τον Αντιδήμαρχό του, το αποκάλυψαν οι δηλώσεις του,
την Δευτέρα το πρωί, ενώ η πυρκαγιά ακόμα μαινόταν.
 
Ο κ.Καλογερόπουλος δήλωσε ότι:  «Τα καταφέραμε με συντονισμένες ενέργειες» Πράγματι τα κατάφερες κ. Δήμαρχε. Η μισή Αιγιάλεια και το φαράγγι του Βουραϊκού να έχουν καεί. Μόνη του έννοια, η απόσειση των ευθυνών, η αυτοδικαίωση και η αυτοπροβολή, ενώ ο κόσμος καιγόταν. Και μάλιστα με διοχέτευση στον τύπο πληροφοριών, ότι αυτός είχε την πρωτοβουλία για τον συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Αυτό, με παρόντα τον υποστράτηγο της Πυροσβεστικής. Ο τύπος είναι αλλού – για αλλού.
 
Θέλουμε να συγχαρούμε τους συμπολίτες εθελοντές και κατοίκους, που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή και έδωσαν την μάχη μαζί με τους πυροσβέστες, με πολύ ουσιαστικά αποτελέσματα, δείχνοντας τι μπορεί να πετύχει η λαϊκή πρωτοβουλία. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!
 
ΖΗΤΑΜΕ:
 
  • Την άμεση καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων.
 
  • Την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναδάσωση και την προστασία των καμένων περιοχών και την απαγόρευση εκδίπλωσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σ’ αυτές με ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κτλ.
 
  • Την απόδοση των ευθυνών και για ελάχιστο δείγμα ευαισθησίας την παραίτηση του κ.Καραΐσκου.
 
Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.
Μαχητική ΠΡΟοδευτική Συνεργασία Της Αιγιαλείας.