Οργισμένοι οι γιατροί μετά την απόφαση Γκάγκα για τις εφημερίες – Μετατρέπονται σε… «ιατροί παντός καιρού»!

Το εθνικό σύστημα υγεία συνεχίζει να υποφέρει από ελλείψεις προσωπικού. Ειδικά στην επαρχία πολλαπλά τμήματα νοσοκομείων υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει τελείως. Η “αιμορραγία” ιατρικού προσωπικού συνεχίζεται αμείωτη. Η μη αναπλήρωση με νέες προσλήψεις των συναδέλφων που συνταξιοδοτούνται, σε συνδυασμό με τις καθημερινές πλέον παραιτήσεις στις οποίες εξωθούνται οι ιατροί του ΕΣΥ και την συνεχιζόμενη φυγή των νέων συναδέλφων στο εξωτερικό έχουν υπερβεί κατά πολύ τις αντοχές του συστήματος.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, η αναπληρώτρια υπουργός υγείας κα Γκάγκα επέλεξε ως «λύση» έναν ακόμα κανιβαλισμό των εναπομεινάντων ιατρών στέλνοντας απόφαση να μετατραπούν ειδικευμένοι ιατροί σε «ιατρούς παντός καιρού» οι οποίοι θα καλύπτουν όποια εφημεριακή ανάγκη προκύπτει. Έτσι θα καλύπτουν γενικά τον τομέα τους άσχετα με την ειδικότητά τους, διαχωριζόμενοι απλά σε χειρουργικό και παθολογικό τομέα. Ως αποτέλεσμα ένας οφθαλμίατρος μπορεί να εξαναγκαστεί να εξετάζει γυναικολογικά περιστατικά και ένας ενδοκρινολόγος να αντιμετωπίζει καρδιολογικά περιστατικά.

Η απόφαση αυτή μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία ενώ οι ιατροί του ΕΣΥ που ήδη υποχρεώνονται σε υπερεργασία θα κληθούν για ακόμα μια φορά να σηκώσουν το βάρος των ελλείψεων.

Η εξυγίανση του ΕΣΥ απαιτεί :

1) Αξιοπρεπείς αμοιβές

2) Θέσπιση κλιμακούμενων αυξανόμενων κινήτρων για άγονες θέσεις

3) Καθορισμό ανελαστικών προδιαγραφών λειτουργίας των υγειονομικών δομών ανάλογα της βαθμίδας τους. Η μη τήρηση τους θα βαραίνει την εκάστοτε διοίκηση.

4)Εκσυγχρονισμό των συμβάσεων του ΕΣΥ με τα ευρωπαϊκά πρότυπα καθιστώντας σαφώς

παράνομη κάθε μορφή υπερεργασίας.

Η διασφάλιση υψηλής ποιότητας παροχής δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών υγείας αποτελεί

θεμέλιο λίθο για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

 

Για το ΔΣ του ΙΣ Αιγίου,

Ο Πρόεδρος                       Ο Γραμματέας

Αγγελόπουλος Γεώργιος           Κουσουρής Δημήτριος