Μεγαλύτερη χαλάρωση των capital controls προαναγγέλλει ο Γ. Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προαναγγέλλει χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών, τους οποίους συνδέει όμως άμεσα με την ελάφρυνση χρέους.

«Σταδιακά αίρουμε τα capital controls και το επόμενο βήμα θα λάβει χώρα σύντομα», ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Reuters. «Η πλήρης άρση των περιορισμών, είναι το τέλος του δρόμου».

Για να φτάσουμε εκεί, συνέχισε, πρέπει να ολοκληρώσουμε την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, τη συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και την ένταξη στο QE. Πάνω από όλα τα άλλα, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει η πλήρης εμπιστοσύνη, σημείωσε.

Η Τράπεζα της Ελλάδας ετοιμάζει τα επόμενα μέτρα χαλάρωσης  των capital controls καθώς οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται, είπε.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένει ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει σύντομα την δεύτερη αξιολόγηση, που θα ανοίξει το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις ελάφρυνσης του χρέους, πιθανότατα τον Δεκέμβριο, και θα θέσει τις βάσεις για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

«Το QE εξαρτάται από το εάν το χρέος θα είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ πρέπει να έχει κάτι συγκεκριμένο στα χέρια της για την ελάφρυνση χρέους, πριν κάνει την δική της έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Επεσήμανε ότι οι δευτερογενής επιπτώσεις από την αύξηση της εμπιστοσύνης θα είναι πολύ πιο σημαντικό από τις αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

vima.gr