Μαρινόπουλος: Διαφαίνεται συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και της Σκλαβενίτης

 

Σημαντικά βήματα προσέγγισης μεταξύ των τραπεζών και της Σκλαβενίτης πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα σε ότι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης της τελευταίας προκειμένου να αποκτήσει τις δραστηριότητες της Μαρινόπουλος.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί πλέον βάσιμες προσδοκίες ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα εγκριθεί σχετική συμφωνία από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ανοίγοντας το δρόμο για τη «διάσωση» της Μαρινόπουλος και τη συνέχιση της λειτουργίας της έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται –εκτός απροόπτου- η ένταξή της στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα με στρατηγικό επενδυτή τη Σκλαβενίτης.

Σε αυτό το πλαίσιο εξίσου σημαντική εξέλιξη θεωρείται από τραπεζικές πηγές η ρητή εκδήλωση πρόθεσηςαπό την πλευρά της ευρύτερης οικογένειας Μαρινόπουλου να προσφέρουν τις απαραίτητες εγγυήσεις προκειμένου να παρασχεθεί από τις τράπεζες η ενδιάμεση χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία έως ότου υπογραφεί η τελική συμφωνία διάσωσης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Χρηματοδότηση που αναμένεται να κυμανθεί πέριξ των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκριση της πλειοψηφίας των πιστωτών, περιλαμβανομένων και των προμηθευτών της εταιρείας. Οι υπάρχουσες πληροφορίες μιλούν για «κούρεμα» των υποχρεώσεων που θα κυμανθεί μεταξύ 40 και 50%. Ωστόσο πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η πλειοψηφία θα διασφαλιστεί δεδομένου ότι οι προμηθευτές γνωρίζουν πως σε άλλη περίπτωση οι πιθανότητες να πάρουν χρήματα έναντι των οφειλών μειώνονται δραματικά καθώς σύμφωνα τουλάχιστον με την αίτηση της Μαρινόπουλος για υπαγωγή στο άρθρο 99 η περιουσία της δεν επαρκεί παρά για την κάλυψη ενός ποσοστού της τάξεως του 5% έως το πολύ 10% έναντι των μη εξασφαλισμένων πιστωτών.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις συνεχίζουν να τρέχουν με αντίπαλο το χρονόμετρο καθώς και οι ίδιες οι διαδικασίες του άρθρου 106Β είναι χρονοβόρες και θα τραβήξουν σίγουρα πολύ πέραν του Σεπτεμβρίου. Εν τούτοις εφόσον έχουν υπάρξει οι συμφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων με τρόπο που να διασφαλίζει και τα συμφέροντα του στρατηγικού επενδυτή θεωρείται δεδομένο ότι θα βρεθούν τρόποι για τη διατήρηση της εταιρείας σε λειτουργία έως ότου εγκριθεί και τυπικά η διάσωση με τις διαδικασίες του 106Β.

Ena channel