Μαριλίνα Αναστοπούλου: “Άσε με να κάνω λάθη”

Ένας από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες στην ιστορία ακούγεται να λέει σε έναν δημοσιογράφο.. « στην καριέρα μου έχω χάσει εννιά χιλιάδες βολές, έχω χάσει πάνω από τριακόσιους αγώνες, σε είκοσι έξι περιπτώσεις μου εμπιστεύτηκαν την βολή που θα έκρινε τον αγώνα και απέτυχα… έχω αποτύχει μια, κι άλλη μια, κι άλλες πολλές φορές στη ζωή μου. Γι’αυτό θριαμβεύω.»

Πώς μαθαίνεις να κολυμπάς; Πώς μαθαίνεις να μιλάς άψογα μια ξένη γλώσσα; Πώς μαθαίνεις να κάνεις ποδήλατο χωρίς τις βοηθητικές ρόδες; Κάνοντας λάθη έτσι δεν είναι; και μετά μέσα από τα λάθη σου κάνεις διαπιστώσεις.. και μέσα από αυτές τις διαπιστώσεις σου τα πας όλο και καλύτερα και στο τέλος μαθαίνεις!

Υπάρχουν ίσως φορές που σκέπτεσαι το παρελθόν σου και εύχεσαι να μπορούσες να αλλάξεις γεγονότα, συμπεριφορές, αποφάσεις.. Υπάρχουν κι άλλες φορές που τριβελίζουν στην σκέψη σου φράσεις όπως «έπεσα έξω, έκανα λάθος, απέτυχα..».

Αναπόφευκτα στην ζωή όλων μας θα υπάρξουν τέτοιες στιγμές. Στιγμές που θα αποτύχουμε και θα γευτούμε την απογοήτευση. Παρ’όλα αυτά ακόμα κι αν μπορούσαμε να καταφέρνουμε τα πάντα χωρίς λάθη και με τον πιο σωστό τρόπο, ακόμα κι αν μπορούσαμε να αποφύγουμε την απογοήτευση, είναι κάτι το επιθυμητό; «Ο μόνος τρόπος να αποφύγω τα λάθη είναι να μην αποφασίσω, και ο μόνος τρόπος για να μην αποτύχω είναι να μην δοκιμάσω τίποτα καινούργιο».

Και τότε τι γίνεται με την εξέλιξη; Τα λάθη, η απόρριψη, η απογοήτευση είναι μέρος της προσωπικής ανάπτυξης, είναι μέρος του σμιλεύματος του εαυτού μας. Όποιος σου αφαιρεί τα λάθη σου, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου σου του εαυτού, τότε σου αφαιρεί την δραστηριότητα, σου αφαιρεί την ωριμότητα σου.

Όταν σου στερείς το δικαίωμα του λάθους , σου στερείς το δικαίωμα του ρίσκου κι όταν σου στερείς το δικαίωμα του ρίσκου σου στερείς το δικαίωμα του αγώνα . Και το δικαίωμα του αγώνα είναι συνώνυμο με την ζωή και την ελπίδα. Δεν είναι ασήμαντος ακρωτηριασμός όλα αυτά. Και αν δεν μπορείς να αποφύγεις το λάθος, τότε μπορείς να μάθεις από αυτό. Να αναλύσεις ένα ένα όλα τα στάδια που σε οδήγησαν στο λάθος και στην αποτυχία,και μέσα από την κατανόηση και την αποδοχή τους να επαπροσδιορίσεις.

Επαναπροσδιορίζομαι, μαθαίνω, εξελίσσομαι. Είναι τόσο λάθος να κάνεις λάθη τελικά;

 

Η Μαριλίνα Αναστοπούλου είναι Αιγιώτισσα, Απόφοιτος  Παντείου Πανεπιστημίου, Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια.

Marilinaanast@hotmail.com