Μαρία Αγγελοπούλου: “Τραγούδια, μουσικές και ιστορία γέμισαν το “Πολύκεντρο” μέσα από την παρουσίαση γυναικείων φορεσιών της Επανάστασης”

«Ηρωίδα Τραγουδισμένη: η συμβολή της γυναίκας στην ελληνική Επανάσταση» ήταν η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, στις 6.30 μ.μ., στο “Πολύκεντρο” Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου, στα πλαίσια των πολυήμερων επετειακών εκδηλώσεων που υλοποιεί ο Δήμος Αιγιάλειας.

Η συμβολή της Ελληνίδας γυναίκας στην Ελληνική Επανάσταση έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον Αγώνα και αυτό ανέλυσε στην ομιλία της, η πρόεδρος της ΙΛΕΑ, φιλόλογος-ιστορικός κ. Βάνα Μπεντεβή.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές απ’ όλη την Ελλάδα από τους χορευτικούς συλλόγους της Αιγιάλειας  (Πανηπειρωτική Αδελφότητα, Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, Χορευτικός Καμαρών “Αρχαίες Ρύπες”, Χορευτικός Σύλλογος “Αχαιοί”), ενώ τη δική τους ξεχωριστή μουσική νότα προσέδωσαν  η Γυναικεία χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου, η Παιδική – Νεανική Χορωδία Δήμου Αιγιάλειας και ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιάλειας “Φίλιππος Οικονόμου”.

Τη γενική επίβλεψη και διοργάνωση των εκδηλώσεων έχει αναλάβει η  Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας, Εκδηλώσεων Μαρία Αγγελοπούλου, η οποία μιλώντας στο “aigialeaia24.gr” ανέφερε:

– ” Είναι μεγάλη η χαρά μας, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η χθεσινή εκδήλωση με θέμα την Ελληνίδα Γυναίκα και τη συμβολή της στην Ελληνική Επανάσταση. Συμμετείχαν εννέα σύλλογοι και φορείς της πόλης μας, πέντε χορευτικά, τρεις χορωδίες και η ΙΛΕΑ με την εξαιρετική ομιλία της κ. Βάνας Μπεντεβή. Τραγούδια, μουσικές, χρώματα, ιστορία  γέμισαν τη σκηνή του “Πολυκέντρου” σε ένα γεωγραφικό ταξίδι στην Ελλάδα μας, μέσα από τις παρουσιάσεις γυναικείων φορεσιών της εποχής της Επανάστασης. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη, που ενθουσιάστηκε με τα τραγούδια, τη μουσική, την ευχάριστη πολυχρωμία που συνέθεσαν οι φορεσιές και τραγούδησε μαζί μας την “Ωραία Αιγιώτισσα”, συνοδεύοντας τον καλαματιανό, που χόρεψαν στο κλείσιμο της βραδιά 30 χορευτές!”

 

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, 7 μ.μ., Κινηματοθέατρο «Απόλλων». Μουσικοχορευτική Παράσταση με θέμα: «Επέτειος Εθνικής εορτής των 160 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, 29 Μαρτίου 1864». Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, σεσυνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Αιγιάλειας και με συμμετοχή του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου και του Συλλόγου Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων Αιγιάλειας – Καλαβρύτων, θα μας ταξιδέψουν μουσικά και χορευτικά στα Επτάνησα.
  • Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024, 6 μ.μ. και 8 μ.μ., Κινηματοθέατρο «Απόλλων». Προβολή της ταινίας «ΔΙΑΚΟΣ ο Ηρωομάρτυς», της Φιλότιμο FILMS, της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Αιγιάλειας με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ