Μαθητές δημιούργησαν «Γωνιά βιβλιοθήκης» στο καφενείο της Ροδοδάφνης

«Η βιβλιοθήκη… πάει καφενείο»: Με αυτό το σύνθημα οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε΄ και Στ΄ τάξεων του Δ. Σ. Ροδοδάφνης υλοποίησαν, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, μία πολύ όμορφη δράση της σχολικής δανειστικής βιβλιοθήκης «ΓΕΩΡΓΙΑ & ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ». Η βιβλιοθήκη μας φέτος, έπειτα από την μεγάλη επιτυχία των περσινών εγκαινίων,  ανοίγει τα φτερά της στην τοπική κοινωνία, φιλοδοξώντας να γίνει «βιβλιοθήκη της γειτονιάς».

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της σχολικής μονάδας, υλοποιήθηκε η ιδέα της Διευθύντριας Παναγιώτας Λαμπρακάκη να δημιουργηθεί η «γωνιά βιβλιοθήκης» στο καφενείο της Ροδοδάφνης. Γι’ αυτό τον σκοπό οι μαθητές γέμισαν μία κινητή ραφιέρα με βιβλία λογοτεχνικά και περιοδικό τύπο ιστορικού και γεωγραφικού περιεχομένου, προκειμένου να τοποθετηθεί σε μόνιμη βάση στο καφενείο του χωριού, για ανάγνωση και δανεισμό.  Επίσης δημιούργησαν με τη βοήθεια της υπεύθυνης σχολικής βιβλιοθήκης κ. Ελευθεριώτη Διονυσίας αφίσες με συνθήματα, κάρτες δανεισμού και ενημερωτικά έντυπα. Ο κ. Παπαηλιόπουλος Κωνσταντίνος με χαρά διέθεσε τον χώρο του και υποδέχτηκε τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι προσκλήθηκαν από τους μαθητές μας με το ευφάνταστο σλόγκαν «Πας καφενείο; Διάβασε κι ένα βιβλίο» για να περάσουν μαζί ένα  «φιλαναγνωστικό»  πρωινό.

Μέσα από τη δίωρη αυτή δημιουργική συνάντηση οι μαθητές γνωρίστηκαν και συνομίλησαν με τους κατοίκους της περιοχής, τους ενημέρωσαν για τη δράση και τις προσδοκίες που έχουν από αυτή και δέχτηκαν με ευχαρίστηση τα κεράσματα τόσο του ιδιοκτήτη του καφενείου όσο και των κατοίκων. Η ζωντάνια και το κέφι των μικρών μαθητών ζωντάνεψε τις μνήμες των παιδικών χρόνων των κατοίκων, οι οποίοι τους αφηγήθηκαν πολλές ιστορίες από τα σχολικά τους χρόνια.

τη συνέχεια εξέφρασαν τις αναγνωστικές τους προτιμήσεις και επέλεξαν τα βιβλία που θα δανειστούν. Η ημέρα τελείωσε με την υπόσχεση από μεριάς μαθητών να ανανεώνεται η συλλογή των βιβλίων και περιοδικών σε εύλογο χρονικό διάστημα ανάλογα  με τις τάσεις δανεισμού και τις προτιμήσεις των θαμώνων, αλλά και με την προσδοκία της επόμενης κοινής δράσης σχολείου-τοπικής κοινωνίας.

Η σχολική βιβλιοθήκη του σχολείου ευελπιστεί να διευρύνει τη δράση αυτή και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής και να γίνει αφορμή για πολλές ακόμη μελλοντικές συνεργασίες.