Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιάλειας: “Δασικοί χάρτες: Εργαλείο για επενδυτικά σχέδια και κερδοφορία κεφαλαίου”

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΊΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ.

Οι δασικοί χάρτες και τα προβλήματα που δημιουργεί η κατάρτισή τους συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του

Δήμου Αιγιάλειας. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ανέδειξε τις στοχεύσεις της Κυβέρνησης μέσα από την όλη διαδικασία αλλά και τις ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων του Δήμου που στηρίζουν τον ίδιο στρατηγικό στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης τα επενδυτικά σχέδια και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ζήτησε να μην επιβαρυνθούν με κανένα τρόπο οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιγιάλειας και να υιοθετηθούν τα αιτήματα τους έτσι όπως καταγράφονται στο υπόμνημα    που κατέθεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας».

-Οι δασικοί χάρτες στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του εθνικού κτηματολογίου που η κυβέρνηση καταρτίζει είναι μέσα στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου που έχουν ψηφίσει από κοινού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑ ΜΙ ενδεικτικού και αυτό του στόχου της όλης διαδικασίας. Η κυβέρνηση επιδιώκει το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αλλά και του χαρακτήρα των εκτάσεων που καταγράφονται στους χάρτες έτσι ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα επενδυτικά σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών για πολυτελείς κατοικίες ξενοδοχειακές μονάδες κ.ά. Εξ άλλου από την πρώτη στιγμή της έναρξης της διαδικασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι η ολοκλήρωση της κατάρτισης των δασικών χαρτών « θα ποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης από τη στιγμή που θα οριοθετηθούν οι περιοχές που κάποιος θα μπορεί να επενδύσει χωρίς τον φόβο να κριθεί παράνομος «. Εφαλτήριο ανάπτυξης για μεγάλους επενδυτές όταν ταυτόχρονα  ένα μεγάλο πλέγμα νόμων στηρίζει την μεγάλη ιδιοκτησία και την επιχειρηματική δραστηριότητα σε δασικές εκτάσεις ,πράγμα που σημαίνει ότι οι δασικοί χάρτες από μόνοι τους στο υπάρχον κοινωνικοοικονομικό σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλίσουν την προστασία των δασών αφού παραδίδονται στις διαθέσεις των μεγάλων συμφερόντων ,ζήτημα που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και στο δήμο μας αποκρύπτουν αφού αποθεώνουν την καπιταλιστική ανάπτυξη.

-Παράλληλα με την όλη διαδικασία προέκυψαν μια σειρά προβλήματα αφού γεωργικές εκτάσεις θεωρούνται αναδασωτέες

Περιοχές, αμφισβητούνται γεωργικές εκτάσεις στερώντας σε μικρομεσαίους αγρότες την δραστηριότητά τους αλλά και κτηνο

τρόφους που στερούνται βοσκήσιμων εκτάσεων με τις εξελίξεις να υποκρύπτουν σοβαρούς κινδύνους για το εισόδημά τους.

-Ταυτόχρονα επιβάλλονται χαράτσια για τις ενστάσεις σε περιοχές που έγιναν λάθη σε μια περίοδο μάλιστα που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών –κτηνοτρόφων και των λαϊκών στρωμάτων έχει δεχθεί συντριπτικά χτυπήματα από την αντιλαϊκή πολιτική των Κυβερνήσεων της ΕΕ της ΚΑΠ προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Αναδεικνύεται και με αυτόν τον τρόπο τα αποτελέσματα της αστικής διαχείρησης της γής με στόχο την εξυπηρέτηση των επενδυτικών σχεδίων των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων

-Με βάση τα παραπάνω η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στηρίζει και υιοθετεί τα αιτήματα διεκδίκησης και πάλης για την  υπεράσπιση των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών κτηνοτρόφων και των λαϊκών στρωμάτων της Αιγιάλειας

  1. να δοθεί παράταση ενός χρόνου για τις ενστάσεις –αντιρρήσεις χωρίς καμιά οικονομική ή άλλη επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
  1. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα από το κράτος ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι και τα λαϊκά στρώματα από ιδιώτες και από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος τους έβαλε χωρίς την θέλησή τους.

3.να εξασφαλισθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό, μέσα και πόροι στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να      ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες

4 να εξαιρεθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τις αναδασωτέες χωρίς βέβαια να ευνοούνται κάποιοι μεγαλοκτήμονες που προχωρούν σε καταπατήσεις εκχερσώσεις παράνομες χρήσεις γης κ.άλ.

5.Να μην γίνουν οι δασικοί χάρτες αιτία για παρακρατήσεις των όποιων ενισχύσεων πήραν οι παραγωγοί τα προηγούμενα χρόνια.

 ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ