Λαϊκές αγορές του μέλλοντος: Νέοι πάγκοι από 3D εκτυπωτές με ενεργειακή αυτονομία

Πάγκοι για τις λαϊκές αγορές, που μπορούν να δημιουργηθούν σε 3D εκτυπωτές, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) και στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής(ΠΑ.Δ.Α.) για τη δημιουργία νέων, πρότυπων, πάγκων.

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της ομοσπονδίας, ο καθηγητής Παναγιώτης Πάγκαλος μαζί με τους φοιτητές του τμήματος Βιομηχανικού Σχεδίου του ΠΑ.Δ.Α., παρουσίασαν στα γραφεία της ομοσπονδίας εννέα διαφορετικές προτάσεις για λαϊκές αγορές, σε ψηφιακή αποτύπωση που συνοδεύονταν από τις αντίστοιχες μακέτες.

Σύγχρονος σχεδιασμός στις λαϊκές αγορές

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ, Δημήτρης Μουλιάτος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου «οι οποίοι στο πλαίσιο της παρουσίασης είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν διεξοδικά τις λεπτομέρειες όλων των κατατεθειμένων προτάσεων οι οποίες αναμφίβολα εντυπωσίασαν τόσο για το σύγχρονό σχεδιασμό και την πρακτικότητα τους όσο και για την αντοχή και τη χρηστικότητα τους».

Στην σχετική ανάρτηση σημειώνεται πως, με τη χρήση σύγχρονων υλικών κατασκευής οι προτάσεις όλων των φοιτητών του βιομηχανικού σχεδίου του ΠΕ.Δ.Α. καλύπτουν τις ανάγκες των πωλητών αφού οι πάγκοι που παρουσιάστηκαν απαιτούν πολύ μικρό κόστος για την κατασκευή τους (κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε 3D εκτυπωτές), προσφέρουν αντοχή που ξεπερνά τα 700 κιλά προϊόντος, το βάρος των ίδιων των πάγκων δεν ξεπερνάει στο σύνολό τους τα 25 με 35 κιλά, ενώ αποτελούνται από τρία ή και τέσσερα κομμάτια ώστε ο κάθε πωλητής να μπορεί να συμμορφώνεται απόλυτα με το επιτρεπόμενο μήκος του πάγκου του.

Την ίδια στιγμή οι νέοι πάγκοι μπορούν να τοποθετηθούν μόνο από ένα άτομο ενώ υπάρχει πρόβλεψή ώστε ο χώρος που καταλαμβάνουν στο όχημα μεταφοράς να είναι ελάχιστος. Παράλληλα έχει προβλεφθεί και η ενεργειακή τους αυτονομία με σύγχρονα μέσα φιλικά προς το περιβάλλον.

Ο κ. Μουλιάτος εξέφρασε την ικανοποίησή του στους φοιτητές για την αρτιότητα των προτάσεων και όπως υπογράμμισε: «έλαβαν υπόψιν τους καίρια ζητήματα και ιδιαιτερότητες που άπτονται του πλέον βασικού εργαλείου για τη δουλειά μας και που δεν είναι άλλο από τους πάγκους μας δίνοντας όμως ταυτόχρονα ιδιαίτερη σημασία και στα υπόλοιπα παρελκόμενα εργαλεία που απαιτούνται στην εργασιακή καθημερινότητα όλων των συναδέλφων πωλητών των λαϊκών αγορών».

Τους επόμενους μήνες η επιλογή των προτάσεων

Τους επόμενους μήνες και αφού ολοκληρωθούν οι προτάσεις όλων θα ακολουθήσει η επιλογή και η πρόκριση ορισμένων εξ’ αυτών από αρμόδια επιτροπή, αμέσως μετά σειρά θα έχει η δημιουργία των πρωτοτύπων τα οποία θα τεθούν σε δοκιμασίες επί του πεδίου προκειμένου να βγουν τα τελικά συμπεράσματα και από εκεί να τεθούν οι βάσεις για την ολοκλήρωση και την υλοποίηση της σχετικής μελέτης για την προμήθειά τους.

πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ