Λαμπρή ημέρα για την Αιγιάλεια, η επίσκεψη Πέτσα για το διυλιστήριο υδάτων στον Σελινούντα

Ένα όραμα 20 ετών στην τελική του ευθεία

Με την ιδιαίτερα τιμητική επίσκεψη του αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα, επισφραγίστηκε το πρωί της Δευτέρας η τεράστια σημασία του έργου της κατασκευής του διυλιστηρίου νερού στον ποταμό Σελινούντα, που πριν από λίγες ημέρες εντάχθηκε επίσημα σε χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης», εξασφαλίζοντας έτσι πόρους 21,5 εκ. ευρώ για ένα έργο πραγματικά εμβληματικό, που θα αλλάξει το μέλλον της Αιγιάλειας.

Ο κ. Πέτσας ήρθε στο Αίγιο προσκεκλημένος του δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, καταδεικνύοντας την άριστη συνεργασία που είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα Υπουργείο και Δήμος, με αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Καλογερόπουλος αφού χαρακτήρισε την ημέρα πολύ σημαντική για την Αιγιάλεια και την Αχαΐα, τόνισε ότι η δημοτική αρχή σέβεται και εκτιμά ιδιαίτερα την αξία του έργου, που υπήρξε έμπνευση του αείμνηστου δημάρχου Αιγίου Αλέκου Μέγαρη ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και σήμερα πλέον παίρνει την τελική του ευθεία. «Οι περιβαλλοντολογικές μελέτες του έργου έχουν ήδη κατατεθεί από το 2022 και εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα, μετά από υποδείξεις του Υπουργείου Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε επικαιροποίηση της μελέτης τον περασμένο Μάιο και τον Δεκέμβριο εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση. Ευελπιστούμε ότι, εντός το πολύ 3 ετών και εφόσον δεν προκύψουν γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια, το έργο αυτό να τεθεί σε λειτουργία, εξασφαλίζοντας άφθονο και ποιοτικό νερό για το 80% περίπου των κατοίκων της Αιγιάλειας, από τις Καμάρες έως την Τράπεζα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος, συνεχίζοντας: «Η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας έκανε πραγματικά εξαιρετική δουλειά με ιδιαίτερη τεχνική επεξεργασία, δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως συγκαταλέγεται στις 5 καλύτερες της χώρας, με υποδομές και τεχνογνωσία που έρχονται από Ελλάδα και εξωτερικό να δουν και να μάθουν. Όσον αφορά στο έργο του διυλιστηρίου, πέραν της μεγάλης του σημασίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μιας και μετά το 2030 οι ειδικοί έχουν προβλέψει μειούμενη στάθμη στον υδροφόρο ορίζοντα και στις γεωτρήσεις, είναι χρέος μας να δημιουργούμε σήμερα έργα που θα προλάβουν προβλήματα του μέλλοντος». Και κατέληξε: «Η δημοτική μας αρχή λοιπόν υπέβαλε τον πλήρη φάκελο, με όλα τα απαιτούμενα για την ωριμότητα της πρότασης και δουλειά της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση. Πιέσαμε αρκετά, γίναμε ίσως και φορτικοί με αλλεπάλληλες επισκέψεις στο γραφείο του κ. Πέτσα και σήμερα πλέον έχουμε την χαρά της επιβράβευσης της προσπάθειας μας. Να μην ανησυχείτε για το έργο, θα προχωρήσει από πλευράς μας όσο το δυνατόν ταχύτερα και βεβαίως αναμένουμε και ελπίζουμε, με την ίδια φιλοσοφία, να εγκριθούν και άλλες προτάσεις μας».

Από πλευράς του, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως το έργο αυτό είναι παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για συγκεκριμένους λόγους: Με τη λειτουργία του θα υποδεκαπλασιαστεί το κόστος ενέργειας για την ύδρευση δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών και την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων, μιας και δεν θα λειτουργούν πλέον γεωτρήσεις, θα εξασφαλιστεί πολύ και ποιοτικό νερό και ταυτόχρονα θα αποτυπωθεί άμεσα η σωστή προστασία του περιβάλλοντος. «Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εμπνεύστηκαν το έργο, όσους εργάστηκαν γι’αυτό και βεβαίως στη δημοτική αρχή» ανέφερε ο κ. Πέτσας, διευκρινίζοντας ότι κανένα έργο δεν εγκρίνεται αν δεν έχει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και συμπλήρωσε ότι η σωστή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού και αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο ίδιος ανέφερε και πως στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, προβλέπονται διατάξεις για ενίσχυση και ευρωστία των ΔΕΥΑ της χώρας.

Κλείνοντας ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Να βάλετε ένα χρονοδιάγραμμα Δήμαρχε περίπου δυόμιση – τριών ετών για να ολοκληρωθεί το έργο. Για τη δημοπράτηση νομίζω ότι είστε αρκετά ώριμοι να προχωρήσετε γρήγορα, οι υπηρεσίες μας θα είναι στο πλευρό σας αλλά τρέξτε γρήγορα να δημοπρατήσετε τα έργα, να πάμε στη συμβασιοποίηση ώστε να μπουν οι εργολάβοι να μπουν μέσα και να αρχίσουν να δουλεύουν. Αυτό περιμένει ο πολίτης. Όχι καθυστερήσεις γραφειοκρατικές, αφού καταφέραμε να περάσουμε αυτό το σκόπελο των δεκαετιών που προηγήθηκαν και να βρούμε τη χρηματοδότηση.»

Ακολούθως ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, σημειώνοντας ότι το έργο αφορά 16 Κοινότητες και σχεδόν το σύνολο της πεδινής περιοχής της Αιγιάλειας. Σύντομες εισηγήσεις κατέθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και οι βουλευτές Αχαΐας κ.κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσων Φωτήλας και Κωνσταντίνος Μάρκου.