Κώστας Σπηλιόπουλος : “Ο Δήμαρχος περιφρονεί τις επιχειρήσεις του Δήμου μας”

Ο Δήμαρχος συχνά με δηλώσεις του αναφέρεται στην υποχρέωση που έχουμε όλοι να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις του Δήμου μας. Ο Δήμος ασφαλώς πρέπει αυτό να το κάνει σε κάθε ευκαιρία και με τον καλύτερο τρόπο. Τούτο άλλωστε είναι μία αυτονόητη και ηθική υποχρέωση. Αρκεί βεβαίως οι επιχειρήσεις του Δήμου να έχουν τη δυνατότητα, τυπική και ουσιαστική για να παρέχουν τα καλύτερα προϊόντα και τις καλύτερες υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο Δήμος.

Για τα ανωτέρω πιστεύω συμφωνούμε όλοι οι πολίτες του δήμου της Αιγιάλειας.

Όμως η πρόσφατη απόφαση του Δημάρχου Αιγιαλείας να προσκαλέσει τρεις εργοληπτικές επιχειρήσεις για να δώσουν προσφορά για την ανάληψη του έργου αποπεράτωσης της πλατείας Αγίας Λαύρας, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και πλήθος ερωτηματικών διότι:

  1. Ο Δήμαρχος αποφάσισε να καλέσει τρεις εταιρείες με έδρα εκτός νομού Αχαΐας και να αγνοήσει τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα το Αίγιο. Που είναι δηλαδή συμπολίτες μας.
  2. Και τούτο όταν οι εταιρείες αυτές του Αιγίου, συγκεκριμένα (2) δύο, έχουν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα να εκτελέσουν το συγκεκριμένο έργο, απασχολούν δυναμικό από την περιοχή και αποτελούν σημαντικό κομμάτι του οικονομικού ιστού της πόλεως.
  3. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο θεσμικής λειτουργικής αβεβαιότητας λόγω της ακύρωσης από το ΣτΕ των νόμων με τους οποίους συγκροτήθηκαν οι οικονομικές επιτροπές και εκχωρήθηκαν σε αυτές το πλέον σημαντικό μέρος των θεμάτων που ανήκαν στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό θα έχει πολλές παρενέργειες, καθυστερήσεις και ακυρώσεις.Κατόπιν αυτού, μία Δημοτική Αρχή που θέλει να υπηρετήσει το δημοτικό συμφέρον θα επεδίωκε συναινέσεις και όχι συγκρούσεις, αποκλεισμούς και αντιδράσεις.
  4. Δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά και απορίες η απόφαση του Δημάρχου για το πολύπαθο έργο της πλατείας, το οποίο για να ολοκληρωθεί χρειάζεται συναίνεση και διαφάνεια ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και όχι να ορθώνονται νέα.
  5. Οι εξελίξεις στο θέμα αυτό θα δείξουν σύντομα ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της Δημοτικής Αρχής και αν θα πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και βέβαια επιθυμητό αποτέλεσμα θα είναι:
  1. η ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου, που έχει γίνει μνημείο ανικανότητας και δυσφημεί την πόλη
  2. το έργο να εκτελεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα
  3. να είναι ποιοτικά και τεχνικά άρτιο
  4. ασφαλώς να είναι οικονομικό σε σύγκριση με τα αρχικά δημοπρατηθέν έργο, λαμβανομένου ασφαλώς υπόψη των ανατιμήσεων που υπάρχουν στην αγορά.

Ένα είναι βέβαιο. Οι πολίτες, έντονα προβληματισμένοι με τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής, θα παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εξέλιξη γιατί η Πλατεία Αγίας Λαύρας είναι σημείο αναφοράς και αποτελεί κομμάτι της καθημερινής ζωής της πόλης.

Κώστας Σπηλιόπουλος