Κρίσιμη η κατάσταση για τους 300 μετανάστες

Έπειτα από πέντε ημέρες στη θάλασσα, διαρκώς επιδεινώνεται η κατάσταση για το πλοίο Lifeline που μεταφέρει περίπου 300 μετανάστες και βρίσκεται ανοιχτά της Μάλτας, χωρίς να ανοίγει κανένα λιμάνι για να το δεχθεί. Ενώ οι προμήθειες τελειώνουν, χαλάει και ο καιρός, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για ανθρωπιστική λύση.

Εκπρόσωπος της γερμανικής ΜΚΟ, η οποία έχει ζητήσει από τη Γαλλία να δεχθεί το Lifeline σε λιμάνι της, έκανε μια δραματική έκκληση για βοήθεια.

Όπως τόνισε, οι προμήθειες σε τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη τελειώνουν και πλέον λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν θα μπορέσουν να φτάσουν ούτε σε γαλλικό λιμάνι, ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο.

Όπως είπε, τους έχουν ήδη απορρίψει οι Ολλανδία, Γερμανία και Ιταλία, ενώ αναμένουν απάντηση από τη Γαλλία και την Ισπανία.

Το Lifeline πλέει στα διεθνή ύδατα έξω από τη Μάλτα.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, αν δεν πάρουν απάντηση από τη Γαλλία, τότε ούτως ή άλλως θα πρέπει να κινηθούν βόρεια, προς την Ισπανία.

Σημείωσε πάντως ότι για το Lifeline η Βαλένθια δεν μπορεί να είναι λύση, γιατί το πλοίο είναι υπερφορτωμένο -μεταφέρει τρεις φορές περισσότερους ανθρώπους από τη δυναμικότητά του.

Η ΜΚΟ κάνει έκκληση προς την ισπανική κυβέρνηση να δώσει μια ανθρωπιστική λύση στο πρόβλημα, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές μέρος για το πλοίο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Lifeline δεν είναι ικανό να φτάσει μέχρι τις ακτές της Ισπανίας, διότι είναι πολύ πιο μικρό από το Aquarius, το οποίο και μπόρεσε, τελικά, να αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Βαλένθια, πριν από οκτώ ημέρες.

Σε κατάσταση αναμονής είναι και το φορτηγό πλοίο «Alexander Maersk» με σημαία Δανίας, που περιμένει στο λιμάνι Ποτσάλο της Σικελίας χωρίς να μπορεί να αποβιβάσει τους επιβάτες.

efsyn.gr