Κοινή επιστολή Φαρμάκη, Τζιτζικώστα, Κασαπίδη για έκτακτη ενίσχυση του λιανεμπορίου που παραμένει κλειστό

Τη στήριξη των επιχειρήσεων λιανεμπορίου της Αχαΐας, της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης με ειδική και στοχευμένη ρύθμιση, προκειμένου να καλύψουν μέρος της επιπλέον απώλειας που συνιστά η παρατεταμένη αδράνεια λειτουργίας τους σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της υπόλοιπης χώρας, ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

Στην επιστολή, οι Περιφερειάρχες  επισημαίνουν την αιφνίδια ανατροπή που υπήρξε στον σχεδιασμό των εμπορικών επιχειρήσεων των τριών περιοχών και τις δυσμενέστατες συνέπειες που αυτή η εξέλιξη συνιστά ακόμα και για τη βιωσιμότητά τους, ζητώντας την αποζημίωση των επιχειρήσεων, χωρίς άλλα κριτήρια και με ποσό τουλάχιστον 5.000 ευρώ ανά επιχείρηση, σημειώνοντας ότι αντίστοιχη απόφαση ελήφθη προ μηνών για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’ εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19.

Με αφορμή την κοινή επιστολή, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αναφέρει: «Ο εμπορικός κόσμος της Αχαΐας έχει υποστεί και υπομείνει πολλά, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο που του ζητήθηκε μέχρι τώρα στην τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό και ο αιφνιδιασμός του στο παρά πέντε της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στη χώρα, συνιστά μία οδυνηρή επιλογή που εγείρει εύλογες απορίες και διαμαρτυρίες, ιδιαίτερα καθώς η αναστολή επαναλειτουργίας δεν αφορά και άλλες περιοχές με εξίσου υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Η ειδική συνθήκη που δημιουργήθηκε χρήζει και ειδικών μέτρων στήριξης, προκειμένου να καλυφθεί μέρος έστω της απώλειας αλλά και να υπάρξει απόδοση δικαίου. Οι εξαιρέσεις των κανόνων πρέπει να δικαιολογούνται επαρκώς και οι επιπτώσεις τους να αναπληρώνονται πλήρως».