ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ: Τοξοβολία στο Αίγιο και διακρίσεις

Οι τοξότες του «ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ» ετοιµάζονται  για τους αγώνες πανελλήνιου πρωταθλήµατος  που θα γίνουν στο τέλος του Ιουνίου στην Πάτρα

Ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» φέρνει στην Αιγιάλεια τα αγωνίσµατα της Τοξοβολίας. Σε συνεργασία µε έµπειρους εκπαιδευτές και προπονητές, η τοξοβολία είναι ένα άθληµα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες (από 10 και άνω) και αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να βρείτε την αρµονία µεταξύ σώµατος και πνεύµατος. Το άθληµα ξεκίνησε στο Αίγιο  τον  Νοέµβριο του 2021 και σε σύντοµο χρονικό  διάστηµα οι αθλητές του, συµµετείχαν σε  διασυλλογικούς αγώνες στην Πάτρα

Η τοξοβολία είναι Ολυµπιακό άθληµα που ξεκίνησε το 1900. Το 1920 στους Ολυµπιακούς της Αµβέρσας βγήκε από τη διοργάνωση, για να καθιερωθεί και πάλι το 1972 στους Ολυµπιακούς του Μονάχου. Στους Ολυµπιακούς της Σεούλ το 1988 προστέθηκε και το οµαδικό.

Πρώτη γνωριµία

Πρόκειται για ένα σπορ, το οποίο απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως σωµατικής διάπλασης, προσόντων και δύναµης, καθώς στηρίζεται κυρίως στην ικανότητα του αθλητή να συγκεντρώνεται. Χωρίς να καταπονεί το σώµα, βοηθά τον τοξότη να κατανοήσει καλύτερα το σώµα του, να εξασκήσει την αυτοπειθαρχία του, να τονώσει την αυτοπεποίθησή του και να του διδάξει αυτοσυγκέντρωση. Πάνω απ’ όλα όµως είναι ψυχαγωγία και διασκέδαση. Πρόκειται για µια δραστηριότητα που ασκεί ιδιαίτερη γοητεία σε αυτούς που την πρωτογνωρίζουν. Παρόλο που χρειάζεται και η σωµατική δύναµη, σηµαντικότερη είναι η νοητική συµµετοχή. Είναι µια προσπάθεια µε αντίπαλο τον εαυτό µας. Επίσης είναι πολύ προσιτό αφού πρόκειται για ένα από τα πιο «φθηνά» αθλήµατα, αφού οι Σύλλογοι προσφέρουν δωρεάν τον απαραίτητο εξοπλισµό στους αρχάριους για να ξεκινήσουν.

Το τµήµα τοξοβολίας του «ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ» ξεκίνησε τον  Νοέµβριο του 2021 και σε σύντοµο χρονικό διάστηµα οι αθλητές του, συµµετείχαν σε  διασυλλογικούς αγώνες στην Πάτρα. Συγκεκριµένα:

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, στην κατηγορία Ολυµπιακού Τόξου (αναπτυξιακό) η Μαρία – Αικατερίνη Μετζελοπούλου έλαβε την πρώτη θέση (χρυσό µετάλλιο) και η Ελένη Ραµπαβίλα τη 2η θέση (ασηµένιο µετάλλιο). Την τρίτη θέση (αργυρό µετάλλιο) πήρε η αθλήτρια του “ΠΕΛΟΠΑ” Πατρών Σοϊλεµεζίδη Καλλίστη. Επίσης, από το Αίγιο συµµετείχε στην κατηγορία Long Bow (παραδοσιακό τόξο) η Κακογιάννη Βασιλική, στον πρώτο της αγώνα όπου δεν συµπληρώθηκε η κατηγορία της από άλλους συναθλητές της, ωστόσο σηµείωσε εξαιρετική επίδοση και της απονεµήθηκε τιµής ένεκεν χρυσό µετάλλιο.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 στην κατηγορία Ολυµπιακού Τόξου (αναπτυξιακό) ο Σιδέρης Σπύρος έλαβε την πρώτη θέση (χρυσό µετάλλιο) και η µαθήτρια Μαρκορά Ειρήνη έλαβε την τρίτη θέση (χάλκινο µετάλλιο).

Κυριακή  1η Μαΐου 2022, στην κατηγορία σύνθετου τόξου η Μαρκορά Ειρήνη, κατέλαβε την δεύτερη θέση (ασηµένιο µετάλλιο).

Στην κατηγορία Traditional νεανίδων η αθλήτρια Ραµπαβίλα Ελένη κατέκτησε την πρώτη θέση (χρυσό µετάλλιο) και η αθλήτρια Κακογιάννη Βασιλική έλαβε τη δεύτερη θέση (ασηµένιο µετάλλιο).

Στην κατηγορία Traditional ανδρών τη δεύτερη θέση  (ασηµένιο µετάλλιο) κατέλαβε ο Σταυρίδης Σταύρος.

Συµµετείχαν ακόµα στην κατηγορία ολυµπιακού τόξου οι αθλητές τοξοβολίας ∆ούσκα Όλγα, Μεντζελοπούλου Μαρία-Ναυσικά και Χλιάπας Ορέστης, όπου έκαναν πολύ καλή εµφάνιση.

∆ευτέρα 16 Μαΐου συµµετοχή στο σχολικό πρωτάθληµα µε τους Σταυρίδη ∆αµιανό (14η θέση στο σύνθετο) και Χλιάπα Ορέστη (18η θέση στο ολυµπιακό τόξο).

 Ο Αιγιώτικος Σύλλογος συµµετείχε στην Έκθεση Αθλητισµού στο Κλειστό «∆ηµήτριος Τόφαλος» στην Πάτρα 8- 10 Απριλίου στο πρώτο συνέδριο, στα πλαίσια χάραξης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Αθλητισµό, µε τον τίτλο «Συµπαίκτες στο µέλλον του Αθλητισµού» που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Αθλητισµού σε συνεργασία µε την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση ∆ήµων ∆υτικής Ελλάδας, τα Επιµελητήρια ∆υτικής Ελλάδας και τη διοίκηση του Παµπελοποννησιακού Αθλητικού Κέντρου.

Το περίπτερο του “ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ” από την πρώτη µέρα κέντρισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για τα δύο αθλήµατα, ενώ γνώρισαν από κοντά τα τόξα (ολυµπιακό, σύνθετο και παραδοσιακό) που έχουν στηθεί στο χώρο.

Το περίπτερο επισκέφθηκε και ο Υφυπουργός Αθλητισµού κ. Αυγενάκης, όπου συνοµίλησε µε τον Πρόεδρο του Αιγιώτικου Συλλόγου κ. Σταύρο Σταυρίδη και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά την πορεία του αθλητισµού στην περιοχή µας. Ο Υφυπουργός επεσήµανε ότι ξεκινάει µια νέα εποχή για τον αθλητισµό και την ενίσχυσή του και ότι παρόµοιες δράσεις θα υλοποιηθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Εκτός από τον Υφυπουργό Αθλητισµού κ. Αυγενάκη το περίπτερο του “ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ” επισκέφθηκαν ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.∆. Ιάσονας Φωτήλας, ο Αντιδήµαρχος Τουρισµού Στράτος Βαρδάκης, ο Πρόεδρος της ∆ηµοτικής Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, ο επικεφαλής της ΠΑΕΚ Αρίστος Τηλιγάδης, οι Πρόεδροι της Σκοπευτικής Οµοσπονδίας Ελλάδος, και της Ελληνικής Τοξοβολίας Ελλάδος…., πολλά παιδιά και φίλοι του αθλήµατος.

Οι τοξότες του «ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ» αυτή την περίοδο ετοιµάζονται για τους αγώνες πανελλήνιου πρωταθλήµατος που θα γίνουν στο τέλος του Ιουνίου στην Πάτρα.

Από την έντυπη έκδοση “ΤυποΣπορ”