Κατεδαφίστηκε η μισογκρεμισμένη αίθουσα του 1ου Γυμνασίου Αιγίου

Κατεδαφίστηκε σήμερα η αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Αιγίου, η οποία από τον καταστροφικό σεισμό του Αιγίου το 1995, είχε υποστεί σοβαρές ζημιές και παρέμεινε τόσα χρόνια μικρογκρεμισμένη και κατεστραμμένη.

Η Πολεοδομία Αιγίου όντως έκρινε επικίνδυνη την αίθουσα στον προαύλειο χώρο του σχολείου και σήμερα κατεδαφίστηκε, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών που κινούνται περιμετρικά αυτής.

Η κατεδάφιση της αίθουσας εκδηλώσεων και η κατασκευής νέας ήταν ένα χρόνιο αίτημα του 1ου Γυμνασίου Αιγίου και επιτέλους το πρώτο μέρος της υλοποιήθηκε. Αναμένεται πλέον η χρηματοδότηση για την κατασκευή νέας αίθουσας, η οποία θα καλύψει τις ανάγκες του σχολείου.

Επίσης αρχές Φεβρουαρίου η δημοσιογραφική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αιγίου “Πράσινοι Φίλοι” με επικεφαλής τον καθηγητή φιλόλογο κ. Παναγιώτη Βάγια είχαν αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για την κατασκευή της αίθουσας τελετών, αναφέροντας στην επιστολή:

“Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
Είμαστε τα μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας “Πράσινοι Φίλοι” του 1ου Γυμνασίου Αιγίου και σας στέλνουμε αυτή την επιστολή με θέμα την κατεστραμμένη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Για αρκετά χρόνια το ζήτημα αυτό απασχολεί τους καθηγητές, τους μαθητές και τους γονείς του σχολείου μας, καθώς παραμένει άλυτο μετά τον καταστροφικό σεισμό του Αιγίου το 1995. Η αίθουσα αυτή, από το 1932 που ιδρύθηκε το σχολείο μας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής μας κοινότητας, φιλοξενώντας δεκάδες μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Εκεί οι μαθητές του σχολείου μπορούσαν να οργανώσουν γιορτές, θεατρικές παραστάσεις και να παράγουν πολιτισμό σ’ έναν υπέροχο και φιλόξενο χώρο. Εκεί δέχονταν και τα χειροκροτήματα επιβράβευσης από τους γονείς και όλους τους συμπολίτες μας.

Αυτή η πορεία διακόπηκε βίαια πριν από 23 χρόνια και μετά από τότε παρά τις διάφορες παρεμβάσεις που δεν είχαν καμία επιτυχία, η αίθουσα παραμένει ένα ερείπιο στο κέντρο της αυλής του σχολείου μας. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και ο ίδιος από τις σχολικές φωτογραφίες που σας στείλαμε. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο σεισμός αλλά και η πολύχρονη αδιαφορία των υπευθύνων κατάντησαν αυτήν την αίθουσα επικίνδυνη για καθημερινότητα των μαθητών. Ακόμα και η παραμικρή μας επαφή με το χώρο αυτό κατά την διάρκεια του σχολικού παιχνιδιού μπορεί να είναι πιθανός παράγοντας τραυματισμού. Όσο για τις γιορτές και τις διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να καταφεύγουμε σε διάφορες δημοτικές αίθουσες.

Θα σας ήμασταν ευγνώμονες αν μας βοηθούσατε να επιδιορθώσουμε ή να ξαναφτιάξουμε την αίθουσα αυτή. Θα ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που δεν θα ευχαριστούσε μόνον όλη την σχολική μας κοινότητα, αλλά και εσάς τον ίδιο καθώς θα λύνατε ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα του Αιγίου και της εκπαίδευσης.

Το έργο αυτό έχει μπλοκάρει στην εταιρία “Κτηριακές Υποδομές” και στο Υπουργείο σας και θα ήταν ευχής έργο να δρομολογηθεί η ανακατασκευή της αίθουσας τελετών, με βάση και τις προτάσεις του Δήμου Αιγιαλείας. Η ευκαιρία είναι τώρα, αφού η Πολεοδομία Αιγίου έχει αποφασίσει το γκρέμισμα της μισοερειπωμένης αίθουσας για λόγους ασφαλείας.Ελπίζουμε κύριε Υπουργέ να λάβετε υπόψη σας όλα όσα αναφέραμε και να ενδιαφερθείτε άμεσα για την αίθουσά μας. Όταν και αν αυτή ξαναλειτουργήσει, θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες περισσότερων από 500 μαθητών, αλλά και όλη την περιοχή. Και το κυριότερο, θα ζωντανέψουν και πάλι τα όνειρα μας και θα βρούμε εμείς οι μαθητές μία φιλόξενη φωλιά πολιτισμού και δημιουργίας.

Με εκτίμηση και τιμή ,
η δημοσιογραφική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αιγίου “Πράσινοι φίλοι”
και ο υπεύθυνος καθηγητής,
Φιλόλογος Παναγιώτης Βάγιας.

 

Φρόσω Στιβαχτοπούλου – Σταυρίδη