Κατασυγκίνησε το κοινό η κ. Βάνα Μπεντεβή στο Ναύπλιο, σε εκδήλωση με θέμα “Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας”

Παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Θανάσης Παναγόπουλος,

ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να «αδελφοποιηθούν» οι δύο ιστορικές πόλεις Ναύπλιο- Αίγιο!

 

Ο Ιστορικός Σύλλογος «ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ», του  Ναυπλίου, διοργάνωσε εκδήλωση, με ομιλήτρια την κ.Βάνα Μπεντεβή. Το θέμα: « Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας,(26 – 30 Ιαν.1821): το γεγονός,που δρομολόγησε την έναρξη της Επανάστασης του 1821».

     Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Απριλίου,στην  Ιστορική αίθουσα του «Βουλευτικού»-ιδιαίτερα τιμητική χειρονομία για την κ. Μπεντεβή-καθώς  υπήρξε η Πρώτη Βουλή των Ελλήνων(!), ενώ εκεί εξελίχτηκε και η ιστορική πλέον, «Δίκη του Κολοκοτρώνη(!),και παραχωρείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η ομιλήτρια, εξέπληξε και συγκίνησε το εκλεκτό ακροατήριο,με το γνωστό γλαφυρό της ύφος  και τις απεριόριστες γνώσεις της.  Στην αρχή η κ. Μπεντεβή, αναφέρθηκε στους στενούς Ιστορικούς δεσμούς, που συνδέουν τις δύο πόλεις,-τονίζοντας, ότι το Αίγιο είναι η πόλη των  Μεγάλων Αποφάσεων και των Συνεδρίων,από την αρχαιότητα-καθώς στο Αίγιο συγκεντρώθηκαν οι «Αργείοι» του Αγαμέμνονα και οι άλλοι  έλληνες, προκειμένου να αποφασίσουν, για τον Τρωϊκό πόλεμο!   Το Αίγιο υπήρξε και η έδρα της « Αχαϊκής Συμπολιτείας.Και  στη Βοστίτσα,συγκεντρώθηκαν  πάλι, το Γενάρη του 1821, για να συζητήσουν  «περί  του πρακτέου» καθι νξα δρομολογήσουν τον Αγώνα!

Αλλά, αναφέρθηκε και στους δύο  Μεγάλους της Επανάστασης,που η πορεία τους, υπήρξε  εκπληκτικά κοινή(!). Τον Ανδρέα Λόντο δηλ. και τον Ρήγα Παλαμήδη!

     Και τόνισε η ομιλήτρια, ότι ο στόχος της παρουσίασης αυτής, ήταν να «γνωστοποιηθεί η Μυστική Συνέλευση,και η σημασία της για την έναρξη του Αγώνα του 1821», αλλά και να βρει τη θέση της η πόλη του Αιγίου, δίπλα στις πρωταγωνίστριες πόλεις  : Καλάβρυτα, Καλαμάτα, Πάτρα, Ναύπλιο και Αίγιο(!).

      Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Ναυπλίου, κ. Δημ. Κωστούρος, ο βουλευτής Αργολίδος κ. Ανδριανός, όλο το Δ.Σ. του συλλόγου  «ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ»,εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, αρχών αλλά και πολλοί Αιγιώτες, που ζουν στο Ναύπλιο!

Την κ. Μπεντεβή, τίμησε με την παρουσία του και ο δήμαρχος κ. Αθαν. Παναγόπουλος, με τη σύζυγό του, καθώς και η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ κ. Μαίρη Τσουκαλά, προσκεκλημένοι και οι δύο από το σύλλογο. Ο δήμαρχος Αιγιάλειας , παίρνοντας το λόγο, τόνισε, ότι το Αίγιο, κάνει και θα κάνει ενέργειες, ώστε να ενισχυθεί η «ιστορική του ταυτότητα», ενώ εξέφρασε την επιθυμία να «αδελφοποιηθούν» οι δύο ιστορικές πόλεις Ναύπλιο- Αίγιο!

Σημειωτέον, το Ναύπλιο, έχει αδελφοποιηθεί, τόσο με πόλεις της Ελλάδας, αλλά και με πόλεις του εξωτερικού(με το ΄Οττομπουργκ της Βαυαρίας, το Νάις της Αμερικής, την Πάδοβα κ.ά.).

Η Φιλοξενία ήταν άριστη και από την πλευρά του Δήμου Ναυπλιέων και από το Σύλλογο,κυρίως βιβλία.  Ο  πρόεδρος του «ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» κ. Σπαντιδέας  και τα μέλη του Δ.Σ., ξενάγησαν τους Αιγιείς στο Ναύπλιο.  Ο κ. Χρήστος Γκούμας, πρ. Λιμενάρχης  Ναυπλίου- Αιγιώτης- έκανε τα πάντα, για να ευχαριστήσει τον κ.Δήμαρχο και την ομιλήτρια. Την  κ. Μπεντεβή συνώδευαν και τα μέλη της ΙΛΕΑ. Κ. Μάτα Μαγκανιώτη και Μαρία Μουρίκη-.