Καταστηματάρχες ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ: “Δεν είναι Αιγιώτες αυτοί… – Δεν μπορείτε να καταστρέψετε το Αίγιο”

∆εν είναι τίποτα τυχαίο σχετικά µε την αδυναµία της πόλης µας να βγει από το τέλµα που  βρίσκεται εδώ και χρόνια. ∆υστυχώς οι παλαιοκοµµατικές νοοτροπίες και οι λανθασµένοι χειρισµοί, τη βυθίζουν ολοένα και περισσότερο, µε… “θύµατα” τους πολίτες, που δηλώνουν απογοητευµένοι βλέποντας ότι η κατάσταση είναι µη αναστρέψιµη.

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά µε την παύση των εργασιών µετά την ένσταση “5” δηµοτικών συµβούλων της  παράταξης Γούτου, που προχώρησαν σε ένσταση “περί νοµιµότητας” καθώς “αυτό είναι µέσα στα πλαίσια του ρόλου τους” όπως ισχυρίζονται, προκάλεσε στους καταστηµατάρχες θυµό, οργή και αγανάκτηση. ∆ηλώνουν  ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, παρά ζητούν οι δηµοτικοί σύµβουλοι να φροντίσουν για το συµφέρον του δηµότη. Και στη συγκεκριµένη περίπτωση, οι επιχειρηµατίες δηλώνουν οικονοµικά κατεστραµµένοι, αφού η πλατεία είναι δύσκολα προσβάσιµη για τους πελάτες τους.

Το χθεσινό πολύωρο δηµοτικό συµβούλιο,πραγµατοποιήθηκε µετά από αίτηµα των επιχειρηµατιών – καταστηµατάρχων περίξ της πλατείας, αλλά και όσων δραστηριοποιούνται επί της Ασηµάκη Φωτήλα  ζητώντας να βρεθεί µια λύση άµεσα.

∆ΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ “5”

Αναµπουµπούλα επικράτησε µε την ένσταση των “5” δηµοτικών συµβούλων της παράταξης Γούτου, µέσα στην ίδια την παράταξη, καθώς υπήρξαν ερωτηµατικά σχετικά µε τη συγκατάθεση του κ. Γούτου στην εν λόγω ένσταση, καθώς δεν υπογράφεται επίσηµα από τον ίδιο. Αλήθεια, γιατί δεν υπέγραψε εξαρχής ο κ. Γούτος την ένσταση των “5” (;) αφού όπως λέει τη στηρίζει και απλά αρκέστηκε στην εξής δήλωση: «Όταν στην οµάδα µας, έστω και ένας σύµβουλος προχωρήσει σε πολιτική ενέργεια, εκπροσωπεί όλη την παράταξη”.

Από την άλλη η παράταξη “Ποιοτική Αιγιάλεια” της κ. Ψυχράµη, υπερψήφισε στο δηµοτικό συµβούλιο τη συνέχιση των εργασιών µέσω της εταιρείας “Ιntrakat”, µε το σκεπτικό ότι ο ∆ήµαρχος έφερε προς ψήφιση µια νόµιµη πρόταση.

 Η παράταξη “ΜΠΡΟΣΤΑ” του κ. Παπακωνσταντινόπουλου, ρίχνει ευθύνες στη δηµοτική αρχή που “δεν µπορούµε να πάµε πλατεία” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ενώ η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιάλειας”  διά μέσου της κ. Κουρή τονίζει “φτάνει πια µε τα παιχνίδια εξουσίας και εξυπηρέτησης εργολάβων εις βάρος των δηµοτών και των επαγγελµατιών της πλατείας”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο στο “Πολύκεντρο” Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου, παρουσία των καταστηματαρχών του ιστορικού κέντρου Αιγίου, η ατμόσφαιρα ήταν έκρυθμη.

Οι επιχειρηματίες ενημερώθηκαν από τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αιγιάλειας  κ. Λεωνίδα Καράμπελα για την πορεία του έργου, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή και μίλησε για “βελούδινο διαζύγιο” μεταξύ του δήμου με την ανάδοχη εταιρεία «ΑGT», που πρότεινε  την εταιρεία «Ιntrakat», μια συμφέρουσα λύση μιας και η συγκεκριμένη εταιρεία έχει σοβαρές περγαμηνές αξιοπιστίας στην παράδοση μεγάλων έργων και θα το συνέχιζε  με το ίδιο αντικείμενο και το ίδιο οικονομικό κόστος.

Ο Αντιδήμαρχος ‘Εργων κ. Βασίλης Χριστόπουλος εστίασε στον κίνδυνο που εγκυμονεί, εάν ακυρωθεί η υποκατάσταση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “εάν ο πρώτος εργολάβος κηρυχθεί έκπτωτος έχει το δικαίωμα να καταφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και να ζητήσει και αποζημίωση από το Δήμο λόγω αστοχιών στη μελέτη του Δήμου που είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των εργασιών. Έτσι μετά από πρόταση της AGT ανέλαβε η Intrakat και γι’ αυτό φέραμε τη λύση της υποκατάστασης, γιατί ήταν κάτι γρήγορο, με τα ίδια χρήματα από μια αξιόλογη εταιρεία” .

Σε δηλώσεις του στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ” ο κ. Χριστόπουλος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:  – “Ο συγκεκριµένος τρόπος που βρέθηκε για τη συνέχιση των εργασιών είχε το ίδιο αντικείµενο και ίδιο οικονοµικό κόστος για το ∆ήµο. ∆εν θα υπήρχε καµία επιπλέον επιβάρυνση και εάν δεν είχε γίνει η ένσταση θα είχαµε τώρα υπογράψει τη σύµβαση και την επόµενη εβδοµάδα θα ξεκινούσαν οι εργασίες. Πλέον είµαστε υποχρεωµένοι στο χρονικό διάστηµα που µας επιτρέπει ο νόµος, να απαντήσουµε βήµα προς βήµα στην ένσταση που κατέθεσαν οι “5” δηµοτικοί σύµβουλοι της παράταξης Γούτου, σχετικά µε τον τρόπο αντικατάστασης του εργολάβου. Οι υπηρεσίες του ∆ήµου θεωρώ ενήργησαν νόµιµα µε το µικρότερο δυνατό κόστος για τους δηµότες, αλλά και τους επαγγελµατίες που αυτή τη στιγµή δραστηριοποιούνται στην πλατεία Αγίας Λαύρας.  Πλέον αναµένουµε την απόφαση της Αποκεντρωµένης, αλλά φοβάµαι όπως έχουν διαµηνύσει οι “5”, ακόµα κι αν η ένστασή τους απορριφθεί, αυτή θα κινηθούν σε ανώτερο επίπεδο, που σηµαίνει νέα καθυστέρηση για την επανεκτέλεση του έργου”.

Ο επικεφαλής των “5” που προχώρησαν στην ένσταση κ. Γούτος μεταξύ άλλων τόνισε: “Μάλλιασε η γλώσσα μου για να συζητήσουμε τόσο καιρό το θέμα με την πλατεία και ποτέ δεν το κάνατε, παρά μας καλέσατε στο “παραπέντε” να πάρουμε απόφαση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ευθύνες έχετε εσείς και όχι ο εργολάβος. Το έργο εάν δεν κριθεί νόμιμο δεν μπορεί να προχωρήσει”.

Η κ. Ψυχράμη, επικεφαλής της “Ποιοτικής Αιγιάλειας” ψήφισε μεν στο δημοτικό συμβούλιο να συνεχιστούν οι εργασίες με τον τρόπο που προτείνει η δημοτική αρχή, ωστόσο έριξε ευθύνες στο Δήμαρχο λέγοντας χαρακτηριστικά “αντί ο δήμαρχος να κοιτάει να τρέξει το έργο, έτρεχε εμάς με εξώδικα. Εμείς ζητήσαμε και την απαλλαγή των δημοτικών τελών και εύχομαι, μάκαρι, η αντιπολίτευση να κάνει λάθος”.

Σε δηλώσεις στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ” ανέφερε: “Όταν ήρθε το θέµα στην Οικονοµική Επιτροπή, αλλά και στο δηµοτικό συµβούλιο θεωρούµε ότι ο ∆ήµαρχος έφερε µια πρόταση νόµιµη και γι’ αυτό την κάναµε αµέσως αποδεκτή και την υπερψηφίσαµε. Με την κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελµατίες της πλατείας Αγίας Λαύρας αλλά και στο σύνολο της Ανάπλασης, όλους αυτούς τους µήνες από την έναρξη των εργασιών, µέχρι και σήµερα, δεν µπορούµε παρά να συµπράττουµε µε το συµφέρον τους για την ολοκλήρωση των εργασιών. Αυτή η τριτοκοσµική εικόνα, πρέπει να σταµατήσει το συντοµότερο δυνατόν και να έχουµε µια πλατεία όπως αξίζει στην πόλη µας. Θέλω να πιστεύω, ότι έχουν κάνει λάθος οι συνάδελφοι µε την ένσταση, διαφορετικά το έργο θα πάει αρκετά χρόνια πίσω µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη και τους επαγγελµατίες της περιοχής µας”.

O κ. Παπακωνσταντινόπουλος της παράταξης “ΜΠΡΟΣΤΑ” έριξε ευθύνες στη δημοτική αρχή τονίζοντας ότι πρέπει “το έργο ναι μεν να προχωρήσει, αλλά πρέπει και η “Ιntrakat” να ξεκαθαρίσει τη συνεργασία της με το δήμο, αφού δεν κάνει φιλανθρωπία. Ποιος φταίει γι’ αυτήν την κατάσταση; Υπάρχουν ευθύνες από πλευράς εργολάβου και δημοτικής αρχής γιατί δεν έλεγξε εξαρχής το έργο”.

Η κ. Κουρή της “Λαϊκής Συσπείρωσης Αιγιάλειας τόνισε “ότι το έργο της πλατείας Αγίας Λαύρας δεν μπορεί να αποτελεί τρόπαιο επιτυχίας ή αποτυχίας για τις μελλοντικές δημοτικές εκλογές. Ποιος μας λέει ότι και η Intrakat δεν θα κάνει τα ίδια όπως η προηγούμενη εταιρεία;”

Ο ένας των προσφυγόντων δημοτικός σύμβουλος κ. Περικλής Παπαγιαννακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “αποδεικνύεται η ανησυχία των δημοτικών συμβούλων της παράταξης του δημάρχου, για το έαν το έργο είναι νόμιμο ή όχι. Οι πολίτες καλά κάνουν και φωνάζουν για να τελειώσει το έργο και εμείς καλά κάνουμε να ελέγχουμε για τη νομιμότητα”.

Ο δήμαρχος  Αιγιάλειας κ. Καλογερόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “η υπόθεση της πλατείας έρχεται από πολύ μακριά σχεδόν έξι χρόνια. Ο εργολάβος με την αύξηση των υλικών είπε στο δήμο ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο και πως εάν συνέχιζε ο Δήμος θα έπρεπε να βρει τα χρήματα για να καλύψει τη διαφορά, αλλά το κόστος ήταν πολύ βαρύ. Σας ακούω τόση ώρα και δεν έχω ακούσει ούτε μια πρόταση από εσάς: Τι προτείνετε; Τι κόστος θα υπάρχει; Και ποιος ο χρόνος παράδοσης; Κανένας σας δεν έκανε μια πρόταση. Στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη Γούτου ψήφισε “Παρών” και πήγατε μετά στα μουλωχτά και καταθέσατε ένσταση, για κάτι που η Αρχή Νομιμότητας πάντα εξετάζει. Κάνατε ένσταση με το βάρος της πολιτικής που έχει η παράταξή σας. Μας αναγκάζετε σε μια στασιμότητα. Η επαναδημοπράτηση σημαίνει καθυστέρηση μέχρι 10 χρόνια και δεν έχω κανένα άγχος όσον αφορά την νομιμότητα, που λέτε, αλλά έχω το άγχος της καθυστέρησης. Θέλω από το θεσμικό μου ρόλο να δικαιώσω την πόλη και να γίνει το έργο. Δεν με νοιάζει το πολιτικό κόστος. Σας παρακαλώ να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί εάν και μετά τη δική σας πολιτική παρέμβαση γίνει δεκτή η ένστασή σας και πει ο τωρινός εργολάβος “πού να μπλέξω με αυτούς όλο ενστάσεις κάνουν;” τότε πρέπει να βρείτε εσείς τη λύση” Βοηθήστε να δημιουργήσουμε.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ: “Δεν είναι Αιγιώτες αυτοί…”

Εξοργισμένοι είναι οι επιχειρηματίες της πλατείας Αγίας Λαύρας απέναντι στους “5” και στον επικεφαλής της παράταξης κ. Γούτο, οι οποίοι σε έντονο τόνο ανέφεραν χαρακτηριστικά:

“Δεν είναι Αιγιώτες αυτοί. Δεν μπορείτε να καταστρέψετε το Αίγιο. Βρείτε τα μεταξύ σας, δεν μας νοιάζουν τα προσωπικά σας. Εμείς θέλουμε να γίνει η πλατεία. Θα ξεσπάσει εμφύλιος! Θα τρώτε ντομάτες και αχλάδια εάν βγείτε στην αγορά. Τηρήστε υπεύθυνη στάση κ. Γούτο. Κάντε μια συζήτηση με το Δήμαρχο και τους άλλους αρχηγούς και βάλτε πάνω απ’ όλα το δικό μας το καλό. Έχουμε μείνει τρία χρόνια χωρίς δουλειά. Να κλείσουμε και να φύγουμε.  Πείτε μας κ. Γούτο με ποιο δικαίωμα μάς ταλαιπωρείτε; Να μας δώσετε εξηγήσεις γιατί και εμείς θα κάνουμε χρήση του νόμου για διαφυγόντα κέρδη. Δεν πάει άλλο τελειώσαμε. Δεν ξέρουμε εάν θα είμαστε εμείς ακόμα στις επιχειρήσεις μας όταν τελειώσει η πλατεία. Εμείς ζούμε την καθημερινότητα που εσείς βλέπετε από μακριά. Να έχετε το θάρρος να ανακαλέσετε. Δεν έχετε έρθει στη θέση μας που έχουμε οικογένειες με παιδιά και δεν έχουμε να πληρώσουμε τέλος του μήνα, το ενοίκιο, το ρεύμα, την ασφάλεια. Θέλουμε να προχωρήσει το έργο και να παραδοθεί γρήγορα”.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ