“ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ”: Σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς στο Δήμο Αιγιάλειας

  • Εκπαιδευτικοί

«Βίωσα.. Συνεργάστηκα.. Επικοινώνησα.. Έμαθα.. Χαλάρωσα.. Ένιωσα.. Γέλασα.. Μοιράστηκα.. Ένα βιωματικό σεμινάριο με ωραίες και χρήσιμες ιδέες για τους μαθητές μου στο σχολείο, Μου άρεσε γιατί έψαξα πιο πολύ το μέσα μου και το έκανα γνωστό και στους άλλους, Είναι ωραία να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου με άλλους συναδέλφους και να ανακαλύπτεις ότι μέσα από τα απλά, μπορείς να ανακαλύψεις σπουδαία!!», ήταν μερικές από τις σκέψεις και τα συναισθήματα των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο σεμινάριο «Εγώ, Εσύ, Εμείς».

21 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί από τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αιγιαλείας συμμετείχαν στον εθελοντικό τους χρόνο, στο διήμερο βιωματικό σεμινάριο διάρκειας 6 ωρών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1/3/2017 και την Πέμπτη 2/3/2017 στο 3ο Δημοτικό σχολείο Αιγίου.

Το περιεχόμενο του σεμιναρίου αφορούσε την εφαρμογή του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού ψυχικής υγείας “Εγώ, Εσύ, Εμείς” μέσα από τη λειτουργία της ομάδας και την εξοικείωση των εκπαιδευτικών σε βιωματικές δραστηριότητες. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εκπαιδευτούν στο πρόγραμμα που στοχεύει στην ενίσχυση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, ώστε να μπορούν να το εφαρμόσουν στις τάξεις με τους μαθητές τους. Οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου ήταν η επικοινωνία, η συνεργασία, η αυτοσυγκέντρωση, η αναγνώριση & έκφραση των συναισθημάτων, η διαχείριση θυμού και η αυτοεκτίμηση.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με συναδέλφους τους, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες και να επιμορφωθούν σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ομάδας μέσα στην τάξη και τη διαχείριση συμπεριφορών.

Το Σεμινάριο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π. Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις».

Τόσο, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας όσο και η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης, ευχαριστούν θερμά το 3ο Δημοτικό σχολείο Αιγίου για την φιλοξενία του σεμιναρίου καθώς και τους εκπαιδευτικούς για την ουσιαστική συμμετοχή τους και την εποικοδομητκή ανταλλαγή εμπειριών.

 

  • Γονείς

Σε συνέχεια των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Οκτώβριος 2016 – Φεβρουάριο 2017 σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων 6 Σχολικών Μονάδων της Αιγιάλειας δόθηκε η ευκαιρία σε γονείς που το επιθυμούν να συμμετάσχουν σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο.

Το σεμινάριο στο οποίο συμμετέχουν 24 γονείς, ξεκίνησε την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί την Δευτέρα 27 Μαρτίου. Η συνολική του διάρκεια είναι 12 ώρες και πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στο Στέκι της εθελοντικής ομάδας «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» Αιγίου.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η υποστήριξη και ενδυνάμωση των γονέων στο ρόλο τους. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου οι γονείς αποκτούν νέες γνώσεις μέσα από θεωρητική προσέγγιση θεμάτων όπως λειτουργικά μοντέλα επικοινωνίας στην οικογένεια, θέσπιση ορίων, ενίσχυση της αυτοεκτίμηση και της αυτονόμησης, δυναμική της οικογένειας. Επιπλέον οι γονείς έχουν την ευκαιρία μέσα από την ομαδοσυνεργατική προσέγγιση και το βιωματικό τρόπο δουλειάς να προβληματιστούν για δικές τους συμπεριφορές και στάσεις στο χώρο της οικογένειας μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο καθώς και να αλληλεπιδράσουν με άλλους γονείς. Απώτερος στόχος είναι να ασκηθούν οι γονείς σε συγκεκριμένες δεξιότητες, να ανακαλύψουν τις δυνάμεις και τα αποθέματά τους ώστε να συνεχίσουν να ασκούν το γονεϊκό τους ρόλο με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι γονείς θα έχουν στη συνέχεια την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που δίνει η εθελοντική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» Αιγίου για συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης που απευθύνονται σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Να επισημάνουμε ότι όλα τα προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην περιοχή της Αιγιάλειας πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Αιγιάλειας στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε Αχαΐας «Καλλίπολις», το οποίο λειτουργεί με την υποστήριξη και εποπτεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών καθώς και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων του Νομού.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά με τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης, στα τηλ. 2610 226948 &2610 623290 ή να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα www.kpachaia.gr