Καλάβρυτα: Αφιερωματική τιμητική εκδήλωση για τον ευεργέτη Φίλιππο Άγριο

Με ιδιαίτερη επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022, στα Καλάβρυτα, η επίσημη έναρξη της σειράς των διοργανουμένων πρωτοβουλία και μερίμνη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου αφιερωματικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με τίτλο: “Τιμή και ευγνωμοσύνη στους Μεγάλους Ευεργέτες της Εκκλησίας και του Τόπου μας”, με ειδική αφιερωματική εκδήλωση προς τιμήν του αειμνήστου Φιλίππου Άγριου, Μεγάλου Ευεργέτου του Ιδρύματος Αρωγής και Αγωγής Καλαβρύτων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πενήντα ετών από την κοίμησή του.

Αρχικώς, στο πλαίσιο της εν θέματι εκδηλώσεως, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων, χοροστατούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Ιερωνύμου, καθώς και Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αιωνίας μνήμης του μακαριστού Φιλίππου Άγριου, όπου παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος και οι Αρχές της πόλης, ενώ εξόχως τιμητική, αλλά και ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η παρουσία της εγγονής του τιμηθέντος κ. Έλσης Ντολιοπούλου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στη σύντομη πρόσρησή του ο Σεβασμιώτατος επισήμανε τη δύσκολη και μετά πολλών εμποδίων πορεία της ζωής του ευλογημένου αυτού ανθρώπου και ενδόξου τέκνου της Καλαβρυτινής γης, Φιλίππου Άγριου, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στην αγωνιστικότητα και την εντιμότητά του, στην ευσέβεια και τη χριστιανική ζωή του, στη φιλοπατρία του και, κυρίως, στη φιλανθρωπία του, χάριν της οποίας αποτέλεσε και αποτελεί πρότυπο και λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για όλους και κυρίως για τους νέους μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου, η Ελλογιμωτάτη κ. Έλση Ντολιοπούλου έκανε εκτενή αναφορά στον βίο, την πολιτεία και την προσωπικότητα του αειμνήστου παππού της, επισημαίνοντας τη συνεχή ανοδική του πορεία από τη γενέτειρά του (Σκεπαστό Καλαβρύτων) μέχρι την Αμερική, καθώς επίσης και τις εντυπωσιακές τεχνικές και οικονομικές του γνώσεις (τις οποίες απέκτησε εμπειρικά, χωρίς σπουδές), αλλά και τις επιχειρηματικές του δεξιότητες και δραστηριότητες, χάρη στις οποίες ανεδείχθη σε μία σπουδαία προσωπικότητα διεθνούς κύρους. “Κατέλιπε σπουδαίο κοινωνικό έργο, κυρίως όμως, στη συνείδηση και τη μνήμη των συμπολιτών και συνανθρώπων του το όνομά του έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένο για την πολυδιάστατη και πολύπλευρη φιλανθρωπική του δράση.”

Τέλος, μετά τη λήξη των ομιλιών και του τιμητικού αφιερώματος, προσφέρθηκε καφές και κεράσματα στο ξενοδοχείο Canyon στα Καλάβρυτα.