“Κάθετος Διάδρομος” φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας – Θράκη και Μακεδονία γίνονται κόμβοι ενεργείας

Ένα ακόμη έργο υποδομής πρόκειται να μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια, ανοίγοντας το δρόμο σε νέες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα για το ελληνικό κράτος, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή. Πρόκειται για τον κάθετο βαλκανικό αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας την κατασκευή του οποίου ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί ενέργειας των τριών παραπάνω χωρών, Γιάννης Μανιάτης, Αντόν Παβλόφ και Ραζβάν Νικολέσκου αντίστοιχα.

Οι τρείς υπουργοί υπέγραψαν σήμερα την Κοινή Διακήρυξη για τον συγκεκριμένο “Κάθετο Διάδρομο” φυσικού αερίου, ο οποίος θα ενώνει τα εθνικά δίκτυα των τριών χωρών ξεκινώντας από την Κομοτηνή, μέσω διασυνδετήριων αγωγών, ενώ μελλοντικά προβλέπεται η επέκταση του προς άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό του έργου ο αγωγός που θα έχει χωρητικότητα 3-5 δισ κυβικά μέτρα το χρόνο, θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο, είτε μέσω του ελληνικού δικτύου από τη Ρεβυθούσα όπου βρίσκονται οι δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου, είτε μέσω του αγωγού TAP ο οποίος θα διασχίζει την Θράκη και την Μακεδονία από Ανατολή προς Δύση, ή από τον προτεινόμενο πλωτό σταθμό αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Βόρεια Ελλάδα. Οι τρείς υπουργοί κάλεσαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να στηρίξουν πολιτικά και οικονομικά την πρωτοβουλία αυτή η οποία θα συμβάλει στην αύξηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας για τις βαλκανικές χώρες μειώνοντας την εξάρτηση τους από τη Ρωσία και τους αστάθμητους γεωπολιτικούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής.

Όπως φαίνεται το συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκει θετική ανταπόκριση στην Ε.Ε, αφού ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maros Sefcovic, αναφέρθηκε ήδη θετικά στην πρωτοβουλία των τριών χωρών κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ενέργειας των χωρών της ΕΕ. Ο νέος αγωγός, που αποτελεί ουσιαστικά επέκταση του αρχικά προτεινόμενου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (Interconnector Greece-Bulgaria), θα μπορεί να τροφοδοτείται από πολλαπλές πηγές και θα εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αφού τόσο στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, όσο και στον πλωτό σταθμό που θα κατασκευαστεί στην Βόρειο Ελλάδα θα μπορούν να αποθηκευτούν ποσότητες φυσικού αερίου από διαφορετικούς προμηθευτές. Από την άλλη πλευρά με την νέα αυτή επένδυση η Ελλάδα καθίσταται ο εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας αυτών των χωρών και σε ένα κόμβο που θα εξυπηρετεί εκτός της Ιταλίας και της Αλβανίας, δύο ακόμη χώρες της περιφέρειας μας.

Κατά αυτό τον τρόπο η Θράκη και η Μακεδονία αποκτούν μία σημαντική γεωοικονομική θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας, αφού πέρα από την κατασκευή ουσιαστικά δύο αγωγών του TAP και του “Κάθετου Διαδρόμου” σημαντικός αριθμός εργαζομένων θα απασχολείται στο μέλλον για την λειτουργία και υποστήριξης των αγωγών με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις τοπικές βιομηχανίες και εργατικό δυναμικό. Τέλος μία τέτοια εξέλιξη ενδυναμώνει το ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος/Ακτοφυλακής ως δυνάμεων που εγγυούνται την ασφάλεια των πλοίων που θα μεταφέρουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Ρεβυθούσα (της οποίας οι υποδομές επεκτείνονται) και στις ακτές της Βορείου Ελλάδας στην Θράκη όπου θα κατασκευαστεί ο δεύτερος εθνικός σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η πρόσφατη πειρατική επίθεση των Ισλαμιστών στο αιγυπτιακό πολεμικό πλοίο μόλις 45 μίλια από τις ακτές της Αιγύπτου στη Μεσόγειο συνιστά την τελευταία εξέλιξη στον πόλεμο του εξτρεμιστικού Ισλάμ με τη Δύση και τις φιλικές προς αυτή χώρες και θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας ενόψει των σημαντικών ενεργειακών επενδύσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν.

viadiplomacy.gr