Ιταλία: Eξελέγησαν οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας

Τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου εξέλεξαν σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τους δυο προέδρους τους. Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Ρομπέρτο Φίκο, 44 ετών και με καταγωγή από τη Νάπολη, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» του κινήματος Πέντε Αστέρων.

Στη Γερουσία, υπερίσχυσε η νομικός Ελιζαμπέτα Καζελάτι, 71 ετών, του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει πρόεδρος της Γερουσίας.

Και στις δυο περιπτώσεις η εκλογή κατέστη δυνατή χάρη σε συμβιβασμό της συντηρητικής παράταξης με τα Πέντε Αστέρια.

Οι αναλυτές, όμως, κρατούν, ως κύριο στοιχείο της όλης αυτής διαδικασίας το ότι η τελική λύση επετεύχθη χάρη στον στενό διάλογο των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπόρεσε να παίξει τον ρόλο του «σκηνοθέτη» που ο ίδιος είχε διεκδικήσει αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Αντιθέτως, πριν από τη σημερινή θετική εξέλιξη, η προσέγγιση της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ιταλού μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού.

Αναμένεται να διαπιστωθεί, τώρα, αν οι ισορροπίες που διαμορφώθηκαν κατά την εκλογή των προέδρων του κοινοβουλίου θα ενισχυθούν ή θα ανατραπούν σε περίπου δέκα ημέρες, όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ